[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
呢啲真係over晒 唔通真係要禁晒膠先得咩 condom眼鏡嗰啲全部都係膠啦
因噎廢食
其實,石油就係咪都用咁多。就算我地用少左膠,作為石油副產品既膠產量應該都係唔會少。 我地先進地區用少左,膠既價錢正路應該會平左,咁最後d膠製品只會去曬d發展中國家到用,價錢平左,佢地用得仲起勁。
佢地對垃圾處理更加隨便,到頭來會唔會對環境污染仲嚴重左,定係環保撚只要自己見唔到就當冇污染??
所以其實好多人都話 與其擺咁多心機係本土做咁多野 其實關心下落後/發展中國家點樣處理呢啲野其實更有用

唔係話對香港嘅情況漠不關心 而係啲環保團體真係太過太過focus係一啲自己面前嘅小恩小惠 成日都唔顧個big picture
其實而家世界趨勢已經係咁,例如美國Starbucks已經都一樣開始走飲筒,外國既說法就係,雖然走飲筒未必係對減少海洋塑膠最有效既方法,但係呢個活動既發起人其實係想希望大家提高減廢既意識,係無飲筒覺得好唔方便既時候,諗起方便嘅代價,從而使用放棄其他一次性嘅塑膠產品。 人地呢個措施出發點就係為咗環保,為咗地球,你既出發點就係怕自己杯可樂會有塵,有人地的口水,自己牙齒敏感,高下立見啦香港人
所以咪話源頭減廢係由教育開始囉,咁照你既講法我哋唔使傾啦,一句你話我唔用人地咪照用嘅唔執輸心態已經玩完啦,一齊攬炒囉
但搞咁多最後仲唔符合成本效益
你追唔切po我唔怪你
睇多次#26先 最好睇埋我個link嘅新聞

仲有 點解為環保同為衛生呢兩個focus唔可以並存呢?
點解環保撚唔係諗一個更好嘅代替品去replace飲管 而係一定要整到我地牙齒唔好 杯野飲有口水呢?

照你咁講嘅logic 麻煩巴打以後唔好用垃圾袋 一樣一樣野逐次拎落個垃圾房
高下立見個屁咩
因為搞下d無飲管無冷氣可以outreach全香港既潛在捐款人,商家佬又可以cut到cost,走去搞塑膠廠回收廠邊個捐錢先?
所以咪就係而家一齊討論緊有咩方法囉
環保商家根本企係同一陣線

商家借環保cut cost

環保撚借環保搵食

真係要環保點解班環保撚唔屌鳩商家成日生產劣質又唔耐用既產品,電器過保養期又特別易壞
又係意識流環保撚 你覺得每年幾百幾千萬咁扔去搞教育宣傳會改變到人?人類會變得唔貪婪唔貪方便仲好珍惜地球?呢個post已經討論緊可分解飲管同日本零污染焚化爐啦,你話環保機構既budget拎去養高層搞宣傳好定做科研開發好呢?高下立見啦環保撚
殺哂班海龜以後咪無野卡住海龜個鼻囉
屌你老母啲環保撚真係好on9
頭先去買啲嘢食
買串咖喱魚蛋
跟住沙嗲雞翼尖
佢話要我兩個擺埋一齊
屌你老母我話 兩隻汁點溝埋一齊呀大佬
之後屌鳩我唔環保
環保唔係問題
問題係班環保撚
真係天才嚟 想知加cream既話點用呢隻蓋飲
環保撚都係on99 你堂食冇杯蓋我都仲可以接受 你唔比飲管真係智將先諗得出
所以話班所謂環保撚好多都係滿足完自己就算。
其實浪費晒d心力去無謂野到。

科學家幫窮既地方上網,整人力發電電燈,開發新太陽能物料呢d先幫到地球。
應該順手幫落後國家攪埋垃圾處理先有用。
呢個post已經有唔少人提出解決方法
但係代價係要俾多少少錢
商家/環保塔利班係要選擇一刀切走塑膠飲管
有代替品唔去宣傳叫人去用
而係要人去改變生活習慣去遷就
真係好撚戇鳩
佢肯我都唔驅

瘋狂叫佢唱歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞