[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
咪係 最撚大污染原頭就係班商家同工廠 唔撚反鳩佢地 反而搞到小市民生活受影響 你地都痴撚線
我今日叫左麥麥送叫左杯奶昔 屌佢老母冇飲筒 最後要就咁飲杯野 之後因為有d 奶昔容左有d 未容 搞到未容果d 奶昔sir 左落我身度 搞到成身奶昔 屌佢老母
屌你老母 明明我飲撚完就掉落垃圾筒 然後照道理d 垃圾去填田區架喇 點鳩解會海度有飲筒呢 你班撚屌會唔會去調查清楚究竟係我地消費者掉落海定係處理垃圾班人掉落海呢 你禁我地飲筒有閪用咩 屌你老母
海藻飲管真心覺得幾唔錯 雖然冇用過
10條要80蚊你覺得班商家仲肯俾咁貴嘅錢去為支飲筒咩
老老豆豆喇 你話飲筒有得取代而且對健康冇影響我實用架 但係依家個root cause 根本就唔係因為枝飲筒係咪膠 而係處理垃圾果班撚屌掉d 垃圾落海 根本最大問題唔係消費者 而你班陷家產就搞消費者 而且果d 咩不銹鋼飲筒咁大健康問題都走去叫人用 究竟你班環保撚推不銹鋼筒最終目的係咪就係利用不銹鋼飲筒積菌黎殺死d 人類去達至環保呢
喂 環保唔緊要呀 環保得咁反智真係好撚大問題
班仆街個腦淨係諗住點環保 但係唔撚諗用果個方法會有咩side effect 成班個腦生係屎忽
理尻人地做咩姐
君子求諸己,小人求諸人
做好自己先,又唔係能力範圍以外, 做到咪做囉
睇大圍野唔係唔好,但係
世事豈能盡如人意,但求無愧於心
你有冇具體提議我點「郁」D商家佬同工廠先?我就有好提議你如何即刻打救個地球喇
我有做
重複多次
大家FF之餘實際D啦
你呢個好似重好過蔗飲管
不織布係咪難以回收?
你地就最唔撚實際喇 見到海龜比膠筒插住就諗禁腸筒 唔諗點解枝膠筒會係海度 而係諗因為支膠筒問題
明明市民已經好好將枝膠筒掉落垃圾筒 照道理就唔會出現係海入面 但我唔排除有d有船或遊船河既仆街掉落海 但呢群人只係市民入面佔極小數 所以我認為係有人將收返黎既垃圾掉落海而唔係拎去填田區處理 你要做既應該係去捉鳩呢班人先 因為佢掉既唔只係膠飲筒 垃圾入面咩膠都有 唔係膠既都有 就好似最近又有隻海龜比將chair 卡住左 唔通禁chair 呀?
我唔係叫人唔好環保 我係十分支持環保 但唔係支持你地呢班冇撚腦既環保膠
本來無一物 何處跌落海?
加上海上面既塑膠垃圾只係需要禁既原因之一姐,長遠黎計減廢先係重點,我都唔認同盲反,但能力範圍內就唔應該有籍口
你仲係唔撚明
禁膠絕對好 但唔該諗返d 代替品出黎先 仲有果d 代替品唔好對人體健康有影響 例如不銹鋼飲筒 好撚多菌洗唔撚到都照推介比人做代替品 屌你老味
上面有巴打已經提醒左你地 其實係有其他代替品 點解你地唔做多d research 先推介人用 你班人咁樣做最後結果就係比市民你地同商家佬夾計cut cost
其實替代品點解唔可以係口?

以下重複﹕
我已經講左好撚耐泡沫咖啡、紅豆沙、有珍珠既飲品,總知良心同你講:「要飲管先飲到」既,都算係有生理需要,唔應該禁止。我要屌既係一刀切覺得所有野都要用飲管既人。而kfc 應該係全部飲品都唔需要飲管
說到底大家都係未能同意大部分飲品根本唔一定要飲管都飲到依個事實。
我今日就唔用飲筒飲撚左杯奶昔 飲到成身都係
如果有飲筒代替品 點解唔可以叫商家用黎代替?
所以你地最後咪比人感覺係為商家cut cost
咪就係 點解環保撚唔係叫商家佬轉用上面巴打提出既紙筒同埋海藻筒呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞