[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
其實係d人見到d烏龜 動物 食到個d膠都係飲管 之前睇到有條片 烏龜個鼻插住兩條飲管 之後d船人幫手救烏龜
Btw走飲管都係on9 唔係諗解決方法既人先會咁諗
係勁既就整第2樣野出黎取代飲管啦
班傻鳩會叫你走冰
的確 好多人見到條海龜片先話要走飲管

有第二樣整出嚟呀 上面都有example
所以我唔明點解啲環保撚唔係去鼓勵人用替代品 而係斬腳趾避沙蟲
啲飲管由應該去嘅垃圾堆填區變去咗海洋
即係有人亂咁處理啲垃圾
要搞都搞果班人啦, 搵著普通市民嚟搞
咁紅豆冰呢
珍珠奶茶呢
用匙羹慢慢'畢'出嚟飲? 真係笑死
環保撚同左膠應該落地獄
罷買kfc
老老實實 走筒減一蚊成效大過一刀切
有心環保就會做 冇心嘅都係繼續拎筒
一定會有人為左慳幾蚊而拎個杯拎自己支筒
睇下starbucks 就知 大把廢老拎自己杯
有經濟誘因仲好過強制唔派
最多咪唔食KFC
環保撚真係個個文科仔
其實走膠袋飲管呢啲 同你食唔曬碟飯一樣
你唔用 人地都係生產咁多
你食唔曬 非洲啲小朋友都冇得食架喇
點解唔著手搞回收 好似日本咁
垃圾桶側邊有埋分類
香港分個類都要唔知個桶係邊 你分埋我個份

陣間杯野飲又冰又性 倒撚到一身
超級on撚9

罷食KFC

你老母臭閪自己飲撚晒D可樂去啦

22個環保撚不願面對
環保撚點會有能力諗到要整代替品, 左膠個腦裝屎
環保撚冇讀過咩叫substitute good
唔否認如果kfc等公司如果用少咗 可能會真係減少個份量
不過我個側重點係 既然已經有report同你講咗實際上飲管祇係佔0.03% 做出嚟唔單止成效低 而且極度影響市民
點解咁多因素影響之下啲環保撚都係可以硬頸到咁
環保撚會話啲飲管危害海洋生物,但又唔會諗點解掉咗支飲管去垃圾桶,就會出現喺個海度
認真唔係想搞事 負皮嗰27個可唔可以講下有咩理據 大家拎出嚟討論 恥笑
用飲管 = 整親啲烏龜 唔得架

用膠餐具 膠杯 飯盒 etc = 好方便呀 冇所謂啦
遲下連杯杯碟碟都唔撚比你
用手拎用口接
cut埋冷氣 燈油火蠟
走埋收銀機用算盤紙筆記帳
dum撚左架電單車佢 行路送外賣
用汗拖地慳埋水費
其實唔適新野 舊時用嘅紙飲管都已經比膠環保
其實陰謀啲咁諗
飲管嘅比例細
所以冇咁影響生産商
會唔會郁其他餐具會影響人生計所以整係搞飲筒?
btw環保飲筒覺得好污糟,仲記得話環保飲同都係消耗品,分分鐘一支環保飲筒對環境仲衰
啲膠仲難分解
真係好撚煩
有時無飲管又要行多轉問個staff拎
人地忙到仆街
仲要加重人地工作量

好撚心啦
大把地方用膠多過飲筒多多聲啦
咪係囉 一嚟就打大佬咩 0.03%開始做起
好似ikea咁用紙飲管得唔得
點解唔用啲可以compost嘅餐具
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞