[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
屌你係咪柒架?冇飲管用口飲,最多飲慢兩三秒,你插支野落去都一秒啦。你冇垃圾袋點撚樣掉垃圾呀?個個都逐件掉,浪費晒d時間,全球經濟倒退啦戇尻?唔係求尻其幫人舉個例再加幾句就叫駁論架師傅。當然我都希望你有手有腳,可以唔洗用飲管都飲到野啦

奉勸各位實際d,睇野再長遠d
巴打講得啱 你比到個好實際嘅report同人講 ok如果我唔用飲管會有好大影響 咁就話姐

好似依家推行膠袋稅咁 講到可以話咩減少7 80%膠袋用量(實際數據唔記得) 同埋你有個好嘅替代品(環保袋) 比人用 其實好多人會支持

但係啲盲反環保撚係依家呢個時候嚟一刀切叫人禁用 真係笑死人咩
樓主汁人口水尾就收嗲啦,quote你講野又唔應機,淨係識係度複讀機

你唔實行咪乜野成效都睇唔到囉,代替品咪你依家把閪咀囉。你係咪斷手斷腳一定要飲管先飲到先?
傻鳩我話你邏輯不通呀
你呢啲環保撚話丫嘛 依家冇飲管替代品呀嘛 就要暫時唔好用囉 橫掂你覺得暫時冇替代品就唔好用住呀嘛

我依家同你講 用垃圾袋都好浪費膠架 你搵唔搵到替代品呀? 搵唔到呀? 唔好用囉柒頭

比撚晒落台階你 你係要自己拎嚟衰 救唔到你啦

不過都多謝巴打 完美示範咗啲盲撐環保撚啲論點係幾咁不憾一擊
屌你係咪柒架?冇飲管用口飲,最多飲慢兩三秒,你插支野落去都一秒啦。你冇垃圾袋點撚樣掉垃圾呀?個個都逐件掉,浪費晒d時間,全球經濟倒退啦戇尻?唔係求尻其幫人舉個例再加幾句就叫駁論架師傅。當然我都希望你有手有腳,可以唔洗用飲管都飲到野啦

痴撚線完美示範咩叫雙重標準

講多最後一次 唔係個個有咁嘅閒情飲紅豆冰珍珠奶茶同你逐羹逐羹畢 而我都相信大部分市民 包括主流連登網民 係相信禁飲管呢樣野不單成效低而且擾民

唔太想再覆呢位巴打 勸你唔好浸醉係自己咁自虐而且自慰性嘅世界 覺得環保一定係咩要忍一時嘅唔方便 就一定好有用
完全睇唔明
咩野飲慢兩三秒,插飲管一秒?
9up到
一係就整替代品出黎,一係唔用飲管就減價,兩樣都冇就同我收皮,完
佔海洋塑膠廢物少係應該 唔通你想成個海都係
依家講緊係佔整體廢物
利申:支持有飲管
你重點錯左,我只係想帶出用口飲會係大多數既情況下唔會犧牲方便,同時想講野有趣少少
點會唔犧牲方便?
而且係零作用,
叫國家唔掉任何垃圾落海一定易過叫人唔制造任何垃圾。
真係好弱智,要環保的話大把野可以走,餐盒餐具外賣杯etc, 有排都未排到飲管
而且又難洗,又晒時間,又晒水
實際d長遠d?環保撚根本唔理解人性 成日FF搞下無飲管無冷氣呢d宣傳教育野就會全人類珍惜地球 環保組織每年幾千萬budget養官僚,比哂科研搞可分解飲管好過啦,成效一定好過你搞禁飲管呢d濕鳩無聊運動幾十倍,仲好意思叫人實際d長遠d 你真心覺得「禁用飲管提升人類環保意識」呢個idea好實際?
最弊係 好多環保撚係真心覺得搞呢啲冇冷氣日係可以做到好多野 成效好大
完全忽略咗香港人夏天開冷氣嘅必要性
好多人見到林超英嗰啲話唔開冷氣 就話keep住開冷氣嘅人唔環保又剩
完全忽略咗其實係咪真係有需要開 同埋各人體質唔同呢樣野
當然呢個又係扯開話題講緊嘅另一樣野
我唔明我雙重標準左係邊?我意思唔用飲管唔會浪費好多時間啵,唔明你唔明乜

我其實都講過好多次咩係collective effort同埋我都主張左好耐避免極端

我叫人問心咩叫方便咩叫唔方便,飲杯凍ot,凍奶茶,可樂等等咪可以走飲管囉,之前有人話佢要飲咩泡沬咖啡,唔用飲管會晒好多紙巾抹咀既,咁咪用囉。依d唔係叫雙重標準,依d叫人之常情。是非之心呀施主
咪撚咩環咩唔環保組織,我理撚得個度d組員係咪日日開冷氣打飛機

我依家係講緊人既自律,下下都靠法、經濟誘因去維持,只會越黎越多無謂既規矩。社會都係各司其職架姐,你唔係科研人員,咪盡做你認為可以做既野囉。依家又唔係台式飲品鋪唔比飲管╴人地有腦架大佬。

點解世人要咁唔自愛?
屌好撚辛苦,牛皮燈籠,唔覆喇
職員*
膠都可以燒?
傻鳩我話你邏輯不通呀
你呢啲環保撚話丫嘛 依家冇飲管替代品呀嘛 就要暫時唔好用囉 橫掂你覺得暫時冇替代品就唔好用住呀嘛

我依家同你講 用垃圾袋都好浪費膠架 你搵唔搵到替代品呀? 搵唔到呀? 唔好用囉柒頭

比撚晒落台階你 你係要自己拎嚟衰 救唔到你啦

不過都多謝巴打 完美示範咗啲盲撐環保撚啲論點係幾咁不憾一擊

實際d長遠d?環保撚根本唔理解人性 成日FF搞下無飲管無冷氣呢d宣傳教育野就會全人類珍惜地球 環保組織每年幾千萬budget養官僚,比哂科研搞可分解飲管好過啦,成效一定好過你搞禁飲管呢d濕鳩無聊運動幾十倍,仲好意思叫人實際d長遠d 你真心覺得「禁用飲管提升人類環保意識」呢個idea好實際?
咪撚咩環咩唔環保組織,我理撚得個度d組員係咪日日開冷氣打飛機

我依家係講緊人既自律
,下下都靠法、經濟誘因去維持,只會越黎越多無謂既規矩。社會都係各司其職架姐,你唔係科研人員,咪盡做你認為可以做既野囉。依家又唔係台式飲品鋪唔比飲管╴人地有腦架大佬。

點解世人要咁唔自愛?

1. 一個滿口仁義大愛嘅環保組織唔肯以身作則唔開冷氣 個說服力一定低好多架喎

2. 係一個好嘅替代品面前放棄浪費叫自律
好似你依家咁話既然冇替代品就不如唔好用 呢啲叫自虐
我個point就係講緊人類唔會自律,我諗你睇呢個post都已經知啦,你仲覺得呢類環保活動係會感化到人?會令人學識自律珍惜地球?根本無可能,經濟透因係你唯一出路,而科研係你製造經濟誘因既唯一方法,因為依家既可分解飲管成本太高。

明白未?牛皮燈籠果個係你,一直妄想呢d擾民環保活動會令人覺醒。
你岩,但唔應該否定自律的行為。同時擾民個部分應有少少保留,因為大部分十蚊以下既飲品唔需要飲管都飲到
我同意大部分人都係垃圾,可見於大部分民主社會
都話你個咀好多時都飲到你想飲既野
Cannot fucking agree more
咁易開堆田區大陸就唔洗停收歐洲塑膠廢料啦,處理依類廢物成本太大了。我冇話永禁。

減少堆田區負荷要咩證據呀?太平洋垃圾島係咪外星人變出黎架?

大自然唔關我事我都想呀,鬼唔望第時全禁即棄食具,睇下你班咁唔撚自律既反環保人士邊度變d膠出撚晒
唔應該係走飲管,係走塑膠飲管
兩樣嘢嚟
而且飲管會方便同衛生啲,基本上唔駛做研究都知啦下話。

而且,kfc咪又係用膠杯,呢啲先係浪費得仲緊要,取代咗只會增加企業成本,而唔會犧牲客人嘅方便,牙齒,咁咪仲好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞