[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
隔離台有巴打話

其實膠蓋改用咖啡杯果種會唔會一舉兩得
隻杯拎落實d
Cut左飲筒又可以拎貞節牌坊

實際上 外國都已經有人咁做

但係實際問題係
上面呢隻蓋嘅膠用量 其實係仲多過以往嘅杯蓋+飲管method
下面係相關新聞
https://www.google.com.hk/amp/s/amp.thekitchn.com/starbucks-no-straws-new-lids-more-plastic-260617
老老實實
我覺得你有回饋比返消費者 就會好多人肯做
唔要飲管 平一兩蚊
我相信大把人支持

但係加下奪走消費者既不便
換黎既只有大企業既節省成本
消費者緊係唔撚鋸喇
香港食野已經貴 我比咁既價錢 仲要我冇得咁方便?

講就講大企業CSR
如果叫佢地回饋返比消費者 我相信大把大企業唔肯
如果大企業做到 你節省個成本 回饋比返消費者 你就真正為社會為環保既企業喇
環保撚會話咁諗太遠 佢哋覺得自我感覺良好嘅話就係啱
吸管就吸管乜鳩飲管
收嗲啦 on9仔
由今日開始推廣食KFC要外賣堂食
方便又衛生
夠撚膽你咪外賣唔好俾杯蓋我
係都飲筒啦屌
側田新歌 半杯入魂
https://lih.kg/717325

收皮啦屌你老母
返去攬撚住你個光頭佬打飛機
認真討論
點啊屌你老母邊撚個戇鳩?
我諗外賣應該得蓋冇飲管
其實一日人類唔滅絕,一日地球都無撚得救
行動最實際,罷食

根本籍環保之名行cut cost之實,我買個餐本來就應包各種配套,你唔俾飲筒我又冇替代方法,仲要我飲杯野都擔驚受怕會倒瀉,我點解要因為你所謂環保食得咁慘。

要我下下自攜呢樣果樣,我不如自已煮?駛貪方便食快餐?
最憎環保撚,冇替代方案,搞咩環保,剩係識得叫人唔用膠,又唔俾人用冷氣,從來唔識得點樣令人唔改變生活之餘又可以做到環保。其實人類滅絕最環保,唔見佢地提出下?
不嬲唔用飲管
歌還歌呀屌你老母
好多時歌詞都係為咗就啱音而改變用字
用歌詞嚟同人講咩先係正字
你老母係咪生漏咗個腦俾你呀
係 一刀切唔比用真係
睇黎巴打係kfc走飲管日中過伏叫咗奶茶飲

利申,我都中過,個陣想死
先唔講環保,一杯加左冰既野飲係幾撚難直接飲
聽講遲啲環保撚打算推廣唔用安全套
環保撚,見一個屌一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞