[搬台] 有冇人覺得走飲管真係一件好弱智嘅事

554 回覆
2398 Like 203 Dislike
好多人都覺得KFC走咗飲管對地球環境幫助好大乜乜柒柒

https://www.google.com.hk/amp/s/www.bloomberg.com/amp/view/articles/2018-06-07/plastic-straws-aren-t-the-problem

有興趣可以睇下上面篇文 但係我quote一個好重要嘅data出嚟
: 飲管佔海洋塑膠廢物嘅比例只有0.03%

https://www.nytimes.com/2018/07/19/business/plastic-straws-ban-fact-check-nyt.html

呢篇文章仲搞笑 有個研究話美國每年用500m枝飲管 但係原來個研究係一個9歲細佬做 而且個outcome係錯到離晒大譜

仲有想講到嘅係
普通餐廳嚟講 首先我點知你個杯洗得乾唔乾淨 匙羹 筷子嗰啲你就話可以食之前拎杯水洗下 但係人地拎杯野飲過嚟你諗住點樣清潔個杯邊

唔少飲品 例如珍珠奶茶 紅豆冰 檸檬茶 楊枝甘露等等 唔用飲管根本飲唔到 難道啲人要飲晒上面啲奶茶先飲到下面嘅珍珠?

最後就係想講 禁用飲管同杯蓋呢樣野其實係好反智嘅事
係人都知你kfc啲野飲係一早斟定先 杯野飲擺係度 唔用杯蓋蓋住 啲灰呀口水呀全部跌晒落去你再飲 爽呀

環保撚係咁講話因為kfc走蓋走飲管所以會支持幫襯佢地 真係笑撚死人
你個汽水杯內外嘅coating都係膠嘅 你食雞嘅手套都係膠嘅 食飯個兜? 餐具? 就連你拎嚟墊雞張紙都係膠嘅

咁撚多可以replace到嘅野你唔去replace 你去禁用影響咁細嘅飲管杯蓋
一句講晒
Kfc 同所有proclaim話要走飲管嘅機構都弱鳩智
同埋啱啱唔記得講
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/1976695/邊飲邊食海藻飲管%20LOLISTRAW!救救地球零污染

隔離有巴打講意粉飲管咁
其實已經有人做埋海藻飲管出嚟 而且因為海藻生長週期好快 同埋可以吸收好多CO2 所以理論上你用得越多種得越多海藻 對環境其實係更加好

但係問題係好多環保撚覺得 如果呢樣野未普及嘅話 最好就完全唔用飲管 笑死人
唔好搞事 認真討論
有冇人入嚟傾下計
一個item佔0.03%,我想話已經好多,如果10item就0.3%。
而家唔係10蚊扣你3仙。個數可以好大好誇張。
同埋你可以自攜杯。咁咪唔反智囉
但事實係環保撚影響力都大過連登仔
連大企業都要跪低
我諗巴打誤會咗小小野 0.03%講嘅唔係數量問題 以係重量嘅問題
而且我相信普羅大眾都覺得你0.03%一定唔會係一個大嘅比例

第二
冇錯 你可以自攜杯
咁膠叉呢? 你話自攜餐具 墊雞張紙? 唔通自己帶張吸油紙去食? 食雞皇飯? 你帶個飯盒去? 咁樣夠反智啦掛
講真你學大家樂大快活咁 replace做唔係即棄嘅膠杯已經好可以用少好多膠
大企業想扮嘢節省開支咋
大影響力唔代表做緊嘅野係100%啱
我就睇下佢幾時跪低啦 之前M記搞過外賣飲品唔比膠袋 最尾都係比人屌到要派返
咁呢堆不滿既香港人做唔做到罷食減低佢營利令佢明呢個政策得失緊啲客?
我幾時有話佢哋100%啱
冇話你話 我就咁講下姐
不過你話環保撚影響力大過連登仔 我唔同意
到時睇下大家會唔會覺得呢樣野反智囉 之前M記都跪低過 我唔信kfc今次撐到好耐
香港人唔會搞罷食, 同埋我覺得大部分都係口講不滿,
到最後都係習慣成自然, 講真走飲管無所謂, 係走完又照加價靜雞雞減份量好唔抵
唔洗睇你頭post果抽野已經覺得好撚弱智
啲環保撚係咁架啦,成效有幾大唔重要,最緊要牽涉嘅人夠多;佢地唔會推廣既唔會影響你生活又有效源頭減廢嘅方法,因為比起不知不覺間保護到環境,引起不便會更令人留有印象 加上大部份人類都係蠢嘅,既然已經可以輕鬆控制大眾,做乜要諗更好嘅方法
係 仲話做左0.1%都好過無做
但忽略左帶來既麻煩係可能以幾倍計
神logic

只要3334個item就零膠

on99
冇計啦 都要講返小小諗法認真討論下
啱呀 所以話好弱智
我會覺得用飲管呢樣野可以話係一種「必要的邪惡」
環保撚成日為咗環保做到無所不用其極
例如話唔用膠袋 用環保袋
對我地嘅影響 我諗到嘅就係 冇得再伸手問商戶拎膠袋 冇咁方便

但係唔用飲管 係涉及衛生 行政嗰啲問題 唔係淨係唔方便咁簡單
樓主今次好高質
認真討論=,=" 依家唔係波台
為咗反對走飲管呢件咁戇鳩咁事
由今日開始, 每次有得拎飲管都會拎夠兩支
本身唔需要嘅都拎嚟擺
為咗反對走飲管呢件咁戇鳩嘅事
由今日開始, 每次有得拎飲管都會拎夠兩支
本身唔需要嘅都拎嚟擺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞