[歷史短篇][多圖有字]由比利時嘅斷掌朱古力講起Remixed

981 回覆
478 Like 7 Dislike
仲外傳?
比利時其實係唔係配角。。。。。

其實朱古力先係主角
其實呢個故仔冇特定主角配角
甚至冇忠奸之分
我只係想寫吓一啲關於弱者戰勝強者
或者係弱者點喺強權壓迫下生存嘅小故事啫
相對於嗰啲波瀾壯闊嘅大一統故事
我覺得了解吓呢啲事
對認清我地而家嘅處境都有啲幫助嘅(好似係)
大家都唔使咁認真睇嘅
我亂七八糟咁寫你就是鳩旦旦咁睇就得㗎喇
咁有下一篇未
原來主角唔係比利時
btw 文呢
我冇入post4個月,屌你都係多得幾篇文

幾時先完
仲外傳?

其實朱古力先係主角
甚至冇忠奸之分
我覺得了解吓呢啲事
大家都唔使咁認真睇嘅

是鳩旦旦咁睇都要有文先得架
仲外傳?

其實朱古力先係主角
甚至冇忠奸之分
我覺得了解吓呢啲事
大家都唔使咁認真睇嘅

屌打咁大篇野reply 我,打返正文啦

你有機快過大英帝國結尾架[size=2]如果你唔爛死/size=2],快手go
仲外傳?

其實朱古力先係主角
甚至冇忠奸之分
我覺得了解吓呢啲事
大家都唔使咁認真睇嘅

屌打咁大篇野reply 我,打返正文啦

你有機快過大英帝國結尾架[size=2]如果你唔爛死/size=2],快手go

屌sorry for 1999, 咪爛尾呀,重注你完到架
文呢
打風
大把時間俾你打文呀
打風
大把時間俾你打文呀

喂 老闆 我個幾月先入黎 竟然都係冇文? 你老實答我 HXH係咪你畫架
(諗住寫多啲先一次過po上嚟
不過好似會耐咗啲
呢度少少哋睇住先)

要知道當時南非境內集中營同境外嘅戰俘營
(英國佬將2萬幾個戰俘拖晒去印度同斯里蘭卡嘅戰俘營)
加加埋埋有成3份1波爾人口喺英國佬手上
戰爭再拖落去嘅話
難保英國佬會將佢地流放去帝國其他地方㗎喎
咁到時波爾人作為一個民族就一定玩撚完
為咗佢地嘅福祉
為咗整個波爾民族嘅未來
兩害取其輕下低低哋都要摜一鋪㗎喇唯有
喺4月頭
一路堅持要奮戰到最後一刻嘅斯泰恩
終於都同意同啲議和派傾停戰嘅問題喇
於是波爾人喺4月9號向英軍伸出橄欖枝
而同樣急於求和嘅英國佬
亦都釋出善意宣布暫時停火
等分散喺唔同地區嘅波爾遊擊隊領袖
可以齊集喺約翰內斯堡附近嘅弗里尼恩舉行會議

呢幅係布魯塞爾市民喺克留格爾流亡歐洲時所製作嘅海報
以示民間對兩個波爾人共和國嘅支持
左邊嗰個就係奧蘭治自由邦總統斯泰恩

喺5月頭
兩個波爾人共和國各自選出嘅30個代表
加埋1個法律顧問
總共61人齊集喺弗里尼欣嘅呢個莊園度
準備傾一個大家都接受到嘅方案嚟同英國佬談判
呢啲和談往往就係決定一個國家或者民族命運嘅關鍵
外交談判從來都係講求妥協
就好似踩鋼線咁
頂級嘅政治家
永遠都可以喺各方嘅勢力中搵到個平衡點
從而帶領自己嘅國家前進
但係一跣腳嘅話
整個國家以至民族都會跌落無窮無盡嘅深淵裡面沉淪...

喺維也納會議上大放異彩嘅踩鋼線高手塔列朗

左邊:另一個高手西方李鴻章俾斯麥
右邊:經常踩鋼線時跣腳嘅東方俾斯麥
但係對於斯泰恩呢啲尊嚴重於一切嘅死硬派嚟講
肯岌頭傾唔代表肯妥協㗎喎
喺會上佢堅持要保留兩個波爾人共和國嘅獨立地位
佢主張以開放投票權同礦場嘅利益畀外來人
嚟作為停戰嘅條件
其餘一切回復番開戰前嘅狀態...
…班議和派就你眼望我眼
心諗“咪撚癲啦佢”
佢戇尻啫唔好當啲英國佬都係先得㗎
以呢個條件去傾嘅話
基本上同反枱唔使傾冇分別
但係條友作為奧蘭治自由邦嘅總統
憑住佢嘅個人威望
投起票上嚟
佢背後嗰堆鄉下佬一定會睇佢頭嚟投㗎喎
如果畀佢岔禍咗呢次議和嘅機會嘅話
就要被迫同英國佬繼續打落去
咁到時鷸蚌相爭就只會黑人得利
到底而家會場入面
有邊一個有可以同佢匹敵嘅軍功同個人威望
同時又有足夠嘅外交手腕
可以喺談判桌上同英國佬周旋之餘
又能夠說服到呢班奧蘭治自由邦嘅鄉下佬接受和平呢
呢個時候與會嘅所有議和派
都將希望放晒喺嗰個法律顧問身上
佢就係第日邱吉爾口中“英聯邦嘅元老”
一戰同二戰後世界秩序嘅建構者之一
揚·基斯蒂安·史末資(Jan Christiaan Smuts)
佢將會用佢高超嘅踩鋼線技術
帶領佢嗰個新興但係沉淪緊嘅民族浴火重生

英國國會廣場前嗰11座銅像裡面其中3座
最前:揚·史末資
中間:一戰時佢老頂大衛·勞合·佐治
最尾:二戰時佢老頂兼老死溫斯頓·邱吉爾
(我喺《資料片》度寫咗少少關於佢嘅故事
請稍移玉步到以下網址隨便參觀正評)
https://lihkg.com/thread/84354/page/2?ref=android
有文呀
終於
竟然有文
等到啦等到啦
突然有文
唔知下年埋唔埋到尾呢
真係英國佬果篇有文。。。
書簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞