[歷史短篇][多圖有字]由比利時嘅斷掌朱古力講起Remixed

981 回覆
478 Like 7 Dislike

歷史學家將波爾戰爭分成三個階段
“Black Week”標誌住第一階段嘅結束

開戰短短兩個月
呢場波爾戰爭就由英國人茶餘飯後嘅笑料
變成其他歐美國民嘅笑柄
啲英國佬當然就㷫過火屎啦
但對英國嚟講
淪為笑柄並唔係啲咩問題
畀各列強同埋班愛爾蘭分離分子睇到
“英軍仲未應對到現代化戰爭”呢張底牌
先至大檸樂

為咗大英帝國嘅榮譽
為咗維持領土完整
英國佬決定不惜一切都要搞掂呢個爛攤子
佢開始喺全球嘅殖民地徵調士兵
嚟自加拿大,澳洲同印度超過10萬嘅大軍
加埋英國本土嗰30萬正規軍同志願軍
成40萬遠征軍分批傾倒落去呢場戰爭度
要知道當年喺克里米亞戰爭
對手仲要係拿破崙戰爭後如日中天嘅沙俄
英國都係調動咗25萬軍隊左右
而嗰兩個波爾人國家夾埋先得40萬人口
可想而知英國佬係幾咁緊張
呢個就係波爾戰爭嘅第二階段喇

第一次增兵時軍方喺海德公園檢閱志願軍嘅情境
嗰時啲英國人不斷咁湧去志願軍招募所參軍
成場戰爭總共動員咗十一萬個志願軍
連啲社會名流好似名偵探小說作家柯南‧道爾
都身體力行走去南非幫手
整個社會都喺戰爭嘅狂熱之中

呀大小說家其實淨係去咗三個月左右啫
嗰時佢都成四十勾囉唔通叫佢上前線同人死過咩
因為佢本身係醫生嚟
軍方就留佢喺大後方做吓軍醫
同用佢嚟影吓宣傳照咁啦
波爾人都冇諗過會玩到咁大嘅
本來佢地諗住趁英軍增援未到
快速攻陷幾個英國佬據點
用嚟做談判嘅籌碼
到時再喺外來人政策同金礦權益度讓少少步
希望可以傾個好啲嘅自治條件啦
點知班Rambo野戰一流呀
攻城就九流呢
圍咗城幾個月一個據點都攞唔到
四萬幾個波爾士兵
分佈喺成半個法國咁大嘅南非北部
軍力拉得太散各戰區唔能夠互相呼應
面對住源源不絕嘅英軍
各個圍緊城嘅波爾軍團
都陸續要面對被反包圍嘅困局
投降嘅投降,撤退嘅撤退
開普殖民地各主要城市相繼被英軍解圍
連兩個波爾共和國嘅首都
都因為冇人力去守而無血開城
到咗1900年9月1日
兩個波爾人嘅國家正式拼入英國嘅開普殖民地
“德蘭士瓦共和國”同“奧蘭治自由邦”成為咗歷史名詞
波爾戰爭以波爾人滅國,英國全面勝利結束
英國執政嘅保守黨亦都趁機提前大選
喺同月舉行嘅選舉中取得大勝

1900年“卡其布選舉”(Khaki Election)時
一個代表保守黨嘅26歲後生仔用嘅競選海報
呢條仔一年前喺南非做戰地記者時畀波爾人捉咗
吖又死好彩喎畀佢走得甩
從此就聲名大噪
呢次選舉佢就係靠呢個盛名晉身下議院
自此開啟佢五彩繽紛,救國救民嘅政治生涯喇
(佢喺呢個故事嘅尾聲會再亮一亮相)
實在太美好喇
朝思暮想嘅金礦終於都攞到手
嗰兩個麻撚煩嘅耕田佬共和國呢
又從此喺地球上消失
大英帝國終於完成咗喺非洲大陸南端嘅部署喇
Long live Britannia......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
...波爾人:你就想喇

波爾戰爭第二階段結束
第三階段:遊擊與焦土正式開始
上線啦~
跳到好遠啊
跳到好遠啊

差唔多兜完圈㗎喇
靜心欣賞吓沿途風景先
留名
歐洲嘅道義風氣先可以容立強大繁榮嘅小國
東方文化根本崇尚以大欺小,滿口假道義
留明

會唔會係因為東方各區域出現過單一稱霸政權,就算收左皮新冒起既都會起稱霸,變相無法長期容納獨立小國?

歐洲因為本身多零散小國,較強大小小果幾個又一直互相制衡,唔想比單一獨大稱霸,一大小小顯現野心就即刻拉隊搞同盟打柒佢,變成小國係外交同軍事上不斷做牆頭草都可以生存到? 其實列強有時打輸仗時都會賣小國豬仔...

會唔會係因為東方各區域出現過單一稱霸政權,就算收左皮新冒起既都會起稱霸,變相無法長期容納獨立小國?

歐洲因為本身多零散小國,較強大小小果幾個又一直互相制衡,唔想比單一獨大稱霸,一大小小顯現野心就即刻拉隊搞同盟打柒佢,變成小國係外交同軍事上不斷做牆頭草都可以生存到? 其實列強有時打輸仗時都會賣小國豬仔...

大一統真係唔係咁啱胃口
lived 等我追住其他支線先
推推先
輕輕一推
留名
Live 左
樓主唔好又爛尾
當年我喺舊登都有追架
Live 左
樓主唔好又爛尾
當年我喺舊登都有追架

唔會爛尾啦應該
我都想埋個靚尾
等下個故有說服力啲
又live
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞