[歷史短篇][多圖有字]由比利時嘅斷掌朱古力講起Remixed

981 回覆
478 Like 7 Dislike
[殘體字]
如何戰勝拖延症 :4分鐘速讀《拖延心理學》
https://youtu.be/Gowje963zOE

連登有愛
我決定而家就去洗個面跟住就開工寫埋佢
[black](希望堅持到五分鐘) [/black]

睇你個樣最多咪捱到3分鐘
再唔出文就捉樓主去剛果
樓主加油
聖誕等到佛誕再等番到聖誕
[殘體字]

連登有愛

洗個臉用左十日
[殘體字]

連登有愛

洗個臉用左十日

實驗証明拖延症真係世紀絕症嚟㗎
不過放心我仲寫緊(雖然慢啲)
波爾戰爭大結局將會不日上映
敬請留意
[殘體字]

連登有愛

洗個臉用左十日

敬請留意

等你
[殘體字]

連登有愛

洗個臉用左十日

敬請留意

巴打...
再唔出文樓主隻手會變成朱古力
再唔出文樓主條丁會變成朱古力
此帖係咪已完?
貼文保丁

之前喺1901年頭
勞合‧佐治已經揭發咗殖民地部長同軍火商嘅關系
(部長個細佬係英國最大嘅無煙火藥製造商
而引發戰爭嘅嗰份最後通牒就係由個部長發出嘅)
不過嗰時集中營嘅情況仲未爆出嚟
譴責殖民地部長嘅議案亦都過唔到保守黨把持嘅國會
所以後來都不了了之
而家整咗單咁嘅人道醜聞出嚟
官商勾結殘民自肥呢個矛頭就好自然會指向班保守黨度啦
…啲托利黨人為咗自身嘅利益
喺南非資本家嘅煽動下
為啲雞毛蒜皮嘅事
對一路以來相安無事嘅友邦發動戰爭
死嘅係無辜嘅人民
損失嘅係國家嘅聲譽同資源
而得益嘅就只係班高官同嗰個南非礦業大亨
梳士巴利政府必須為此負責

時任聯合王國首相梳士巴利侯爵

疏利梳士巴利道
喺勞合‧佐治嘅煽動下
英國民間開始對保守黨政府嘅戰爭策略越嚟越不滿
反對集中營嘅政治壓力亦都越嚟越大
但係另一方面英軍喺焦土政策下進展非常順利
如果而家叫停嘅話就會畀到啲遊擊隊喘息嘅機會
陷於兩難嘅梳士巴利爵士
決定用一招而家啲政府都成日用嘅揦鮓招

“成立調查委員會"

喺7月中英國政府以查證艾美莉嘅指控是否屬實為理由
宣佈成立一個獨立委員會
去南非調查集中營嘅情況

Millicent Fawcett
作為一個親政府嘅自由派婦權份子
由佢領導嘅呢個調查委員會
既可以塞住自由黨班人把口
又唔使擔心份報告會對政府不利
呢個人選真係啱哂feel
大家有留意開時事嘅話都會知道
呢啲委員會嘅唯一作用
就係攞嚟揼波鐘喇
好似呢個委員會咁
籌備用咗一個月
搭船去南非又一個月
調查就用咗兩個月
跟住回程又嘥多一個月
最後要去到12月中先起到份報告出嚟
政府仲要拖到第二年嘅2月
先向公眾發表份報告
就係咁梳士巴利爵士就為英軍爭取咗多半年時間喇
基奇納將軍趁住呢段時間大力掃蕩草原上嘅農莊
基本上到發表份報告嘅時候
草原上波爾人嘅農莊已經所餘無幾
短短半年間集中營就多咗超過11萬波爾人
一批又一批嘅波爾婦孺被扔入集中營等死
平均每個月死成3千幾人
大部分都係16歲以下嘅細路
到嗰年年尾
成個南非超過一半嘅波爾細路都死咗喺集中營入面
每個波爾家庭最少有一個細路出唔返嚟
所以雖然呢份官方報告證實咗艾美莉嘅指控屬實
英軍亦都立即跟從報告嘅建議
大幅改善集中營入面嘅衛生情況
不過一切都已經太遲...

呢段期間艾美莉曾經想加快調查進度
喺10月佢坐住呢艘R.M.S. Avondale Castle到開普敦
準備去了解吓集中營嘅現況啦
吸取咗教訓嘅南非殖民政府今次就醒喇
連岸都唔畀佢上
軟禁咗佢喺艘船度四日再原船折返
待續
In 雅士豪 We Trust
連登富奸
哈 感動嘅係六月前竟然有文 下次我8月再入過黎
哈 感動嘅係六月前竟然有文 下次我8月再入過黎

多謝支持多謝支持
我都知咁樣拖稿法都真係唔係幾好
下次會寫哂先po㗎喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞