[歷史短篇][多圖有字]由比利時嘅斷掌朱古力講起Remixed

981 回覆
478 Like 7 Dislike
就黎有文
等左好耐

成日見豪巴係其他學術討論留言
專心D打文呀!!!
一口氣由一樓追到live, 見證住樓主由狂出post 到拖到仆街 痴線 十一月都黎仲講緊波爾人 不過真心好睇
過兩個月入返黎睇下講完波爾人未先

實在太感動喇竟然仲有人睇緊
呢排喺出面玩得開心得滯搞到荒廢咗學業
等我[black]又再[/black]洗個面再埋埋個尾佢先得

洗十幾個鐘,不安

一口氣由一樓追到live, 見證住樓主由狂出post 到拖到仆街 痴線 十一月都黎仲講緊波爾人 不過真心好睇

等我[black]又再[/black]洗個面再埋埋個尾佢先得

洗十幾個鐘,不安

洗左24個鐘未

洗十幾個鐘,不安

洗左24個鐘未

用小時計嘅巴絲
你地真係唔多熟悉樓主
佢出文用開月黎計嘅

當然有d其他野就用秒嘅

洗十幾個鐘,不安

洗左24個鐘未

用小時計嘅巴絲
你地真係唔多熟悉樓主
佢出文用開月黎計嘅

當然有d其他野就用秒嘅

不能同意更多
樓主面皮厚有排洗

洗十幾個鐘,不安

洗左24個鐘未

用小時計嘅巴絲
你地真係唔多熟悉樓主
佢出文用開月黎計嘅

當然有d其他野就用秒嘅

不能同意更多
樓主面皮厚有排洗

應該洗半年
留名

洗十幾個鐘,不安

洗左24個鐘未

用小時計嘅巴絲
你地真係唔多熟悉樓主
佢出文用開月黎計嘅

當然有d其他野就用秒嘅

不能同意更多
樓主面皮厚有排洗

應該洗半年

rip..
樓主,地獄見啦

洗咗6日面

Live左啊hi
其實幾時由比利時去左英國?

主角主要都係班非洲佬
列強只係惡人角色
其實幾時由比利時去左英國?

主角主要都係班非洲佬
列強只係惡人角色

呢個故仔目的唔係話要批判啲咩咩主義呀咁
而係純粹想寫吓喺大時代強權輾壓下
非洲人嘅一啲小故事
用嚟自High吓啫
個人認為人性嘅嘢冇話邊個啱邊個唔著嘅
歐洲殖民者嚟之前啲黑鬼咪又係你滅吓我族我又滅番你
喺呢度po番少少之前回第二個po嘅嘢
補充少少之前關於1884年柏林剛果會議嘅資料
[black]其實係因為正文仲寫緊求其搵啲嘢塞住你地把口先[/black]

1884年柏林剛果會議
俾斯麥主持嘅切餅大會
成個會唯一一個去過非洲嘅人叫亨利·莫頓·史坦利
一個幫比利時國王做嘢嘅美國探險家
喺冇代表非洲人利益嘅人參與下
非洲入面唔同種族經過幾千年自然演化出嚟嘅勢力範圍自然就會被忽略啦
切餅前各部族嘅勢力範圍

呢個係切餅嘅結果喇

話明係切餅當然就有好多直線啦
呢啲直線往往會將敵對嘅種族劃埋一齊
又或者將同一個種族分開喺唔同嘅國家
咁好自然敵對嘅勢力會互相鬥爭
相同嘅種族又會試圖合併
自此以後成個非洲大陸就成為咗一部特大號嘅攪肉機
當歐洲殖民者夠實力時都仲壓得住佢地嘅
但兩次大戰後佢地再冇餘力睇住個場喇
民族主義抬頭再加上共產國際喺後面推波助瀾
非洲人慢慢就成為咗人類嘅毒瘤喇(好似係)

得得得寫緊喇寫緊喇
樓主洗面速度快左
埃塞俄比亞 可以係地圖上free

Liberia
樓主post篇舊文又可以洗半年面

Liberia

點解唯獨佢可以free
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞