[歷史短篇][多圖有字]由比利時嘅斷掌朱古力講起Remixed

981 回覆
478 Like 7 Dislike
仲有幾耐先end
劉明
應該係唔係講到一戰左右就會完?
以前高登有睇過下,而家再追返
一晚追到live
lm
好撚正
不過意外嘅嘢真係話唔埋㗎話嚟就嚟
1889年利奧波德二世喺布魯塞爾舉辦咗個國際反奴隸會議
邀請咗各國知名民權份子同政要出席
用嚟製造藉口向國會借錢
點知有一個美國嚟嘅黑鬼記者
同利奧波德二世做完訪問後深受感動成為佢嘅超級fans
仲話想去剛果自由邦睇吓
呢個fans個名叫喬治‧華盛頓‧威廉斯
(George Washington Williams)
佢本身係美國史上第一批嘅黑人律師嚟
另外都有做吓啲兼職好似係記者呀傳教士呀
或者係寫吓美國黑奴史咁啦
嗰時佢四十歲未夠又年青有為
...一個年青有為嘅黑鬼歷史學家/記者/律師/傳教士
諗住去奴役緊佢同胞嘅地方做採訪...

喬治‧華盛頓‧威廉斯
美國第一批嘅黑人精英
利奧波德二世心諗仆街喇今次
於是佢派人遊說威廉斯唔好去
威廉斯就覺得奇怪
明明講到嗰度幾咁需要援助
點解會勸佢唔好去呢
莫非之前啲傳聞係真嘅
於是佢唔理咁多照出發去親自查證吓
...佢都決定咗囉仲可以點搞?買起佢?
利奧波德二世先唔會咁蠢
殺咗佢只會引起更大嘅公眾疑慮
咁有咩辦法令佢講嘅嘢冇人信呢?
利奧波德二世開始聯絡佢喺非洲嘅特務...
好睇 樓主張件事 講得好生動又容易理解
同時間追呢邊同隔離普魯士個po好正
超正,幫推
講講下竟然真係可以包返著朱古力手掌呢個點,呼應到全文,好有心思
超正,幫推
講講下竟然真係可以包返著朱古力手掌呢個點,呼應到全文,好有心思

你講到我紅都面哂
學術性post
威廉斯經過半年嘅籌備
喺1890年頭去到剛果自由邦
喺睇到理想與現實嘅對比後
佢就由利奧波德二世嘅超級fans
變身成屠龍戰士
誓言要從惡龍利奧波德二世手中
拯救佢嗰啲受苦受難嘅非洲同胞
佢喺剛果自由邦用咗半年時間
調查同訪問咗唔同部族同自由邦嘅人員
1890年7月18日佢喺剛果自由邦境內
寄咗封公開信畀利奧波德二世同歐美各大報章
信裡面除咗提出對自由邦內種種暴行嘅不滿同失望之外
仲指控當年史丹利係使用近乎詐騙嘅手段嚟欺騙啲部落簽協議
佢要求比利時政府進一步調查同希望國際社會關注
跟住喺1890年10月14日
佢喺葡屬安哥拉
寄咗另一封公開信畀美國總統
建議佢成立一個調查委員會
去跟進同糾正自由邦內嘅情況...
似乎佢真係想同利奧波德二世開戰喎

電影"泰山"劇照
真嗰個屠龍唔使用槍嘅
不過喺十九世紀由非洲寄信去歐美國家係要好長時間
起碼都要四個月到半年
利奧波德二世一早經佢喺非洲嘅特務攞到呢兩封信嘅副本喇
佢喺各國嘅說客/打手/五毛
開始針對信嘅內容以至威廉斯本身進行攻擊
例如喺1891年4月14日紐約時報頭版刊登威廉斯嘅指控
第二日紐約時報已經出現一大堆署名文章
有啲話威廉斯包二奶
有啲就質疑佢想以此勒索利奧波德二世同史丹利
呢啲針對佢嘅人格謀殺非常有效
基本上喺嗰段時間
威廉斯嘅形象都同不忠,貪婪掛勾
之後歐美一般人都對佢嘅控訴嗤以之鼻

當然佢係想反擊嘅
喺非洲返到歐洲後
佢喺英國停留準備寫書講述佢嘅所見所聞
不過天意弄人
非洲嘅惡劣環境,回程時嘅舟車勞頓
加上種種對佢不實嘅指控令佢心力交瘁
身體愈嚟愈差
最後佢喺1891年8月2日因為肺癆喺英國黑池逝世
死嗰時都未夠42歲
第一代屠龍戰士出師未捷...
如果佢唔係咁早死
話唔定剛果盆地嘅黑鬼可以受少十幾年難呢

常使英雄淚滿襟呀
高汁 留名
屌,樓主好撚高汁
讀書個時歷史堂係咁上你話幾好
鐘意睇呢類post!
George
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞