[歷史短篇][多圖有字]由比利時嘅斷掌朱古力講起Remixed

981 回覆
478 Like 7 Dislike
樓主已失蹤
月經
一個月無入都係得幾篇睇
正皮留名
再唔出文樓主條丁會變成朱古力

我知我知我又離題喇
不過對於我呢啲專注力缺乏症患者嚟講
可能咁先係正常
咁啱我見有巴打po咗段舊聞出嚟有感而發寫咗篇咁嘅嘢出嚟
放心我好快就會結束呢場災難式嘅連載㗎喇

呢度有個小故事想同大家分享吓

自德國科學家喺1938年尾發現核裂變嘅原理後
全球列強就開始打呢個物理現象主意喇
邊個國家成功將核裂變武器化嘅話
邊個就可以主導跟住落嚟無可避免嘅大戰
納粹德國率先喺1939年4月開展佢地嘅核計劃
而時任美國總統羅斯福
亦都喺著名物理學家利奧·西拉德同佢老死愛恩斯坦嘅遊說下
開始對核武研究嘅資助
就係咁人類就揭開咗滅亡嘅序章喇

戰後愛恩斯坦同利奧·西拉德重演當時寫信嘅情境

當年兩大陣營都傾盡全力去發展核武
全球最聰明嘅腦袋都被搜羅到佢地嘅計劃度
不過再多嘅人力物力都係冇用嘅
因為佢地同時缺乏研究核武最關鍵嘅元素:鈾
納粹德國只能夠依靠捷克佔領區入面嘅鈾礦
美國就好啲加拿大同本土都有供應
但係呢啲鈾礦出產嘅礦石鈾含量太低
濃度有1%已經算係高㗎喇
以此推算起碼要十幾年先發展到可用嘅核武
不過愛恩斯坦知道一個德國佬未知嘅地點
蘊藏住世上已知最大,濃度最高嘅鈾礦
嗰度就係比屬剛果嘅欣科洛布韋鎮喇
(佢應該係從比利時嘅伊利沙伯王后口中得知
因為佢地friend過打band而又真係夾過band嘅)

相對於其他含量低得可憐嘅鈾礦
欣科洛布韋鎮鈾礦嘅65%鈾含量簡直係高到不可思議
掌握到呢個礦基本上就等於贏咗大半
所以愛恩斯坦喺嗰封信到
都有提及要嚴防納粹德國染指呢個鈾礦
但係呢點隨住納粹德國佔領比利時同法國而變得十分棘手
西非嘅法國殖民地紛紛宣報效忠納粹德國扶植嘅維希法國
喺呢個形勢下
比屬剛果好有可能同樣會倒向軸心國嘅陣營
到時畀希特拉擁有核彈嘅話
後果就真係唔難想像亦都唔敢想像
呢個時候全歐洲以至全人類嘅命運
竟然就繫於一個本來無關痛癢嘅人身上
佢就係時任比屬剛果總督嘅皮爾‧利克曼喇

[img]http://bit.ly/2oeqsqL [img]

自從1908年比利時政府喺利奧波德二世手上接管番剛果自由邦後(劇透咗大結局㖭)
比利時就開始直接管治呢個殖民地喇
同英法兩國嘅殖民地唔同
比屬剛果本身係冇自己嘅議會
基本上所有政治決策都係喺布魯塞爾進行嘅
總督嘅職責就只係執行呢啲決議
而被派駐當地嘅都係啲技術官僚
所以當納粹德軍嘅鐵蹄踏入布魯塞爾,比利時政府流亡倫敦時
皮爾‧利克曼就成為咗比屬剛果嘅唯一領袖
佢嘅行動再唔會受任何限制
佢大可以向德國佬喺布魯塞爾建立嘅軍政府投誠
而保護滯留喺比利時嘅屋企人將會係一個唔錯嘅藉口

歷史嘅轉捩點往往就喺呢啲唔起眼嘅地方
一個國家偉大與否
就在於佢能唔能夠把握到呢啲睇落細眉細眼嘅機會
美國第一時間派出一個女特務去比屬剛果
遊說皮爾‧利克曼加入盟軍嘅陣營
以阻止希特拉攞到呢啲鈾礦

女特務示意圖

對於皮爾‧利克曼嚟講
畀希特拉發展到核武,射到啲輻射周圍都係呢個諗法
真係諗起都打冷震
佢二話不說就放棄比利時原本中立嘅立場投向盟軍
開始向盟軍源源不絕咁輸出鈾礦石
以及各式各樣嘅軍需原材料好似銅,錫同橡膠

盟軍喺日本佔領咗馬來亞後
開始轉向比屬剛果購買橡膠
今次唔使斬手斬脚喇

經過曼克頓計劃嘅努力
來自欣科洛布韋鎮嘅鈾原素
終於喺1945年嘅夏天
喺廣島同長崎嘅上空化成一柳輕煙喇
雖然數以萬計負責開採嘅黑鬼因為長期受輻射影響而生到成身癌
但係相對於之後蘇聯為咗呢個鈾礦而喺背後策動嘅剛果獨立運動呀
又或者之後美國中情局聯同比利時殘殺剛果第一個民選總統以阻止剛果赤化呀
又或者再之後美國支持抗蘇有功嘅蒙博托發動軍事政變成為獨裁統治剛果長達32年,食細路做lunch嘅暴君呀等等
生癌呢啲小事都只不過係剛果啲黑鬼長期受苦受難歷史入面嘅一啲小篇章嚟嘅啫

1973年蒙博托對英國進行國是訪問
事頭婆親自迎接
唔知佢地嗰日食咩做lunch呢

又炒粉

比屬剛果總督皮爾‧利克曼
Live
Lived
本來係周刊 依家係月刊
本來係周刊 依家係月刊

而家係Hunter
本來係周刊 依家係月刊

而家係Hunter

好過隔離意大利架喇
不過我都要將樓主隻手變成朱古力
本來係周刊 依家係月刊

而家係Hunter

好過隔離意大利架喇

本來係周刊 依家係月刊

而家係Hunter

好過隔離意大利架喇

爆左1001 樓主會唔會post都唔開
本來係周刊 依家係月刊

而家係Hunter

好過隔離意大利架喇

爆左1001 樓主會唔會post都唔開

一半都未到 咁快講定1001?
又一個爛尾
月刊嚟 比啲耐性
月刊嚟 比啲耐性

季刊啊 唔準你俾壓力樓主
月刊嚟 比啲耐性

季刊啊 唔準你俾壓力樓主

其實係hunter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞