[歷史短篇][多圖有字]由比利時嘅斷掌朱古力講起Remixed

981 回覆
478 Like 7 Dislike
爛尾

作為一個有長期病患(拖延症)嘅人
能夠堅持到咁耐其實真係要畀啲掌聲自己
大家稍安無燥
故事將會進入直路㗎喇
為表誠意
呢段仔粗粗哋睇住先

艾美莉就喺勞合‧佐治同佢自由派嘅盟友協助下
展開咗全國巡迴演說
去說服各地嘅市民關注波爾集中營嘅情況
但係對於當時啲憤青嚟講
同情啲波爾人就等於對祖國嘅背叛
喺跟住落嚟嘅嗰個月
佢每日都到英國唔同城市嘅貴格會會堂舉行坐談會
而每次都會畀當地嘅老中青愛國憤青騷擾同破壞
好似開會前畀人推冧哂啲櫈呀
同埋圍住個會場唔畀艾美莉發表演說呀咁
好彩佢係女人如果唔係實會畀堆憤青打鑊金嘅
不過都可以想像當時佢呢個巡迴演說會係幾咁艱辛
但係喺佢嘅演說同幻燈片嘅感染下
英國嘅民情開始有啲改變...

“Magic Lantern”

要知道當時嘅資訊唔係好流通
普遍英國人對呢啲波爾人嘅認知
都係嚟自報紙
而以泰晤士報為首嘅報業巨頭
全部都係親政府嘅
片面嘅認知自然就會形成偏見
波爾人一路以嚟
都畀呢啲報紙塑造成貪婪奸猾嘅鄉下佬
全部係大英帝國嘅敵人,死不足惜
但當艾美莉用佢部投影機播放集中營情況嘅幻燈片時
會場入面嘅人個個都靜哂落嚟
每當Lizzie van Zyl嗰張相被投射喺布幕上
而同時艾美莉喺旁邊訴說呢個女仔臨死前嘅遭遇時
台下就往往會傳嚟陣陣女士嘅啜泣聲
從呢啲幻燈片入面一個個絕望嘅眼神中
啲觀眾可以好直觀咁感受到相入面嗰啲波爾婦孺嘅苦難同無助
同之前啲咩選舉權呀,資本家嘅陰謀呀嗰啲遙不可及嘅政治理論唔同
呢種對弱者嘅同情心係非常貼地
就算係本身支持戰爭嘅普通市民
喺見到呢啲相後都會懷疑咁做係咪過咗火...
...英倫嘅雄獅竟然咁樣殘害啲老弱婦孺
呢場戰爭為我地帶嚟嘅唔係榮耀而係恥辱
經過一個月嘅巡迴演說後
英國民間尤其是係班自覺同樣畀英國佬壓迫嘅愛爾蘭人
開始對呢場戰爭嘅進行方式有啲意見以至反響
輿論嘅天秤慢慢向自由派嗰邊傾斜...

揸住支德蘭士瓦共和國國旗嘅愛爾蘭憤青
以暴動嚟迎接到訪都柏林嘅英國殖民地部長
終於有文 仲以為已經爛咗尾
樓主係M屬性
大家之後識做啦
快快出文
天啊 真係週刊黎
文呢?
再唔出文樓主隻手會變成朱古力
追左幾個月都未完

天啊 真係週刊黎

變撚左月刊

有冇人係比利時住緊/讀緊書?
對呢個地方幾有興趣
說好的唔爛尾
等左成個月先返入黎睇都仲未等到個結局

推到復活....
北 韓 從 剛 果 獲 得 鈾 元 素

( 綜 合 報 道 ) 情 報 消 息 人 士 相 信 北 韓 由 非 洲 國 家 剛 果 獲 得 發 展 秘 密 核 武 器 用 的 鈾 元 素 ﹐ 並 以 向 剛 果 提 供 軍 事 訓 練 作 為 交 換 。 此 事 已 引 起 美 國 警 惕 ﹐ 也 令 人 擔 心 陷 入 內 戰 的 剛 果 的 衝 突 會 蔓 延 至 鄰 國 。

北 韓 多 個 月 來 一 直 去 提 供 軍 隊 和 訓 練 從 事 血 腥 內 戰 的 剛 果 士 兵 。 美 國 和 南 非 情 報 消 息 人 士 恐 怕 財 源 短 缺 的 剛 果 總 統 卡 比 拉 ﹐ 可 能 讓 北 韓 獲 取 剛 果 最 大 的 鈾 礦 作 為 還 款 。

剛 果 一 家 英 國 礦 務 公 司 的 總 裁 對 英 國 傳 媒 說 ﹐ 他 的 公 司 的 工 人 見 過 北 韓 士 兵 在 欣 科 洛 布 韋 鎮 。
該 鎮 是 採 礦 鎮 ﹐ 位 於 首 都 以 北 一 百 哩 ﹐ 曾 提 供 鈾 元 素 製 造 那 枚 擲 於 廣 島 的 原 子 彈 。

南 非 安 全 研 究 所 的 科 恩 威 爾 說 ﹕ 「 我 們 知 道 有 北 韓 人 在 該 地 區 ﹐ 亦 知 道 他 們 肯 定 是 在 訓 練 政 府 軍 。 不 過 我 們 不 知 道 他 們 是 大 兵 抑 或 礦 工 ﹐ 我 們 只 能 猜 測 他 們 是 在 交 換 。 」

這 些 報 道 已 增 強 了 外 間 懷 疑 ﹐ 即 北 韓 已 在 替 本 身 的 核 子 計 畫 尋 找 鈾 元 素 新 來 源 。

據 美 國 情 報 官 員 指 出 ﹐ 這 些 新 來 源 的 其 中 一 處 ﹐ 可 能 是 礦 藏 豐 富 的 剛 果 。 欣 科 洛 布 韋 鎮 鈾 礦 含 鈾 元 素 非 常 高 。 北 韓 士 兵 對 上 一 次 在 非 洲 、 是 在 津 巴 布 韋 訓 練 其 臭 名 昭 彰 的 第 五 旅 ﹐ 該 支 部 隊 在 八 十 年 代 於 馬 塔 貝 萊 蘭 省 屠 殺 數 以 千 計 人 士 。 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞