[歷史短篇][多圖有字]由比利時嘅斷掌朱古力講起Remixed

981 回覆
478 Like 7 Dislike
頭先po唔到圖而家再嚟

呢個係比利時第二大城市安特衛普嘅特色手信
一隻右手掌形嘅朱古力,冇咩特別
安特衛普最出名嘅唔係佢
呢個城市最著名嘅係航運同華麗嘅市政建築
喺十九世紀佢係歐洲最主要嘅橡膠同象牙轉運港
嗰個時期嘅比利時喺佢嘅國王帶領下
由一個弱小嘅新國家
一躍成歐洲其中一個最自由,經濟最繁榮嘅地區
普及嘅投票權,自由嘅宗教政策
佢遺留咗好多美好嘅嘢畀比利時人
佢係比利時開國君主利奧波德一世個仔
利奧波德二世

網上關於佢嘅圖片有好多
好多高登仔都有睇過
好似呢張

(佢排第四)

同呢張

(喺剛果自由邦到過住自由自在生活嘅自由人)

........
黑人,右手,黑色朱古力右手...
巧合嚟㗎啫,嚇我唔到嘅
係嘅,真係冇乜直接關係
雖然傳說安特衛普(Antwerp)呢個名真係同拋棄手掌有關
(傳說古時有個巨人要過河嘅人畀過路錢
唔係就斬佢隻手落嚟
後來有個英雄殺咗個巨人
再斬番佢隻手掉落河
而家安特衛普市政廳前個噴水池銅像就係源於呢個神話)

喺十九世紀中至二十世紀初
建設呢個城市以至整個比利時嘅
的確某程度上同斷掌有關
一籮籮煙燻過嘅右掌
來自非洲中部嘅剛果自由邦
比利時利奧波德二世嘅私人領地
一個有半個歐洲咁大,滿佈各色各樣資源嘅地方
完完全全由佢控制
其他列強打生打死先攞到果少少殖民地
佢係點樣可以得到手嘅呢?
究竟一代暴君利奧波德二世
係點得到一塊相等於76個比利時咁大嘅私人領地呢??
其實佢係一個父幹撚嚟
生於帝王之家自然就多機會啦
之但係佢阿爸又做過咩好事積到咁嘅福做到開國之君呢?

咁就要由中世紀歐洲嘅王位繼承制度講起
歐洲人主要係耶撚
因為教會制約佢地係奉行一夫一妻制
貴族王帝都唔例外
當然係男人都會去玩嘅
有錢有權嘅話
你玩到陽具脫落生埋隊足球隊出嚟都唔會有人理你
但係你嘅家產爵位就只有你正室嘅仔女先有資格去繼承
有仔傳仔,冇仔就傳畀女,仔女都冇就仆得街喇
所以中世紀歐洲貴族間嘅姻親關係全部都經過政治計算
要計埋萬一蛋都生唔到隻嘅話家族嘅利益都唔會落入對頭手中

(哈布斯堡家族就醒呢,分咗家之後就奧地利支系同西班牙支系近親通婚,
個女嫁畀堂兄弟,生咗個女又嫁番畀第二邊個舅父
就算真係有一邊生唔出
到時要攞份族譜出嚟畫鬼腳都畫唔出個家族範圍啦
哈布斯堡帝國永垂不朽哈哈哈哈)

卡洛斯二世:..*&^%$

(卡洛斯二世,哈布斯堡西班牙支系最後一人,因為家族長期近親通婚搞到天生弱智不育)
咁點解一個德意志嘅諸侯會無啦啦畀人叫咗去做比利時嘅國王嘅呢?
其實比利時未獨立前係屬於荷蘭嘅法蘭德斯地區
不過嗰度嘅瓦隆人無論語言同信仰都同南邊嘅法國相近
反而同北邊啲荷蘭人冇咩關係
加上啲北佬成日用政策呀,經濟呀咁欺壓佢地
中港南北矛盾日益加劇

有時革命可能只須要一條導火線,同決心
喺1830年8月25號晚佢地終於要爆喇...

作為慶祝荷蘭國王生日嘅活動
“波地齊的啞女”呢套關於那不勒斯人抵抗西班牙暴政嘅歌劇喺呢個時候上演
其實係fit到漏油嘅
不過身為被壓逼者
班瓦隆人憤青似乎有另一番嘅體會...

呢堆憤青
喺睇完套歌劇最熱血沸騰嘅一幕“對祖國神聖的愛”之後
聯想到自己嘅境況
佢地決定要做啲嘢
唔係齋坐,唔使商討
就地取材,遍地開花
堅持未必會贏,但佢地贏咗
比利時獨立
首先法國想比利時拼入法國
英奧普俄梗係屌哂鬼啦fuck
跟住法國又諗計想同普魯士同英國瓜分比利時
奧地利同俄國又拍哂枱話唔得

咁點呢??
英國佬就諗咗條橋
德意志嘅諸侯利奧波德得喇啩
英王威廉四世個前姪女婿(夏洛特公主死於難產)
佢家姐又嫁咗畀英王威廉四世個細佬
打埋算盤都係親戚
佢又係德意志邦聯嘅諸侯,奧普冇嘢講啦
俄佬又忙住鎮壓波蘭革命
我同意埋佢娶法國公主,法國都會應承比佢做,搞掂

大家傾掂數就決定利奧波德做比利時國王
比利時人對呢個決定都冇咩反感
佢地諗只要唔係荷蘭人就得㗎喇
就咁樣利奧波德一世無啦啦做咗國王喇

利奧波德一世 (順帶一提,佢個死鬼前妻夏洛特公主本來係英國王位嘅第一順位
不過佢21歲生咗個死嘅男嬰後就羊水栓塞死埋
如果唔係咁個男嬰將來就會係英王
而唔會係維多利亞女王
咁到時維多利亞港呀,皇后大道呀嗰啲唔知會叫咩名呢 )
當然喺咁嘅時勢立國就唔會一帆風順啦
荷蘭個北佬國王死都唔肯喺倫敦協議簽名
仲久唔久派兵去想收復比利時
如果畀荷蘭佬打贏嘅咩嘢協議都只會係一張廢紙
喺呢個時候邊個打救到比利時呢?

一戰時英國嘅招兵廣告
1914年7月德意志帝國入侵比利時
倫敦協議終於變到廢紙喇

利奧波德一世唔係好似拿破崙咁嘅軍事天才
佢冇辦法逆天而行
但係佢識得順勢而為
正所謂弱國無外交
但係利奧波德一世同佢個仔證明到一樣嘢
只要識得利用自己嘅優勢
加上靈巧嘅外交手腕
弱國一樣可以逢凶化吉,變得更強大

首先份協議已經確立咗保證比利時永久中立嘅方針
與會各國有責任回應荷蘭嘅入侵
法國就最熱心,派兵幫比利時打走荷蘭
當然法國佬唔係真係咁有義氣啦
佢只係想減少列強對佢嘅圍堵
(喺拿破崙戰敗後
比利時所在嘅法蘭德斯喺維也納會議畀人割咗畀荷蘭
作為圍堵法國計劃嘅一部分)
加上語言宗教都相近
多個傾到計嘅朋友點都好過多個敵人

本來英國作為法國嘅世仇
理應唔想見到比利時同法國行得太近
不過英國更加唔想佢商業上主要嘅對手荷蘭變得強大
比利時又表明保持絕對中立
利奧波德一世又係佢地親戚
英國最好嘅做法就係隔住個英倫海峽睇戲
所以跟住嗰幾年比利時個場都係法國佬睇嘅
法王仲嫁埋個女畀利奧波德一世
但係利奧波德一世又同英國保持良好關係
佢成日都寫信畀佢喺英國家姐個女
佢嗰個將來會繼承英國王位嘅外甥女維多利亞
去指導佢為君之道

佢就係咁樣遊走喺英國法國之間
利用各方嘅利益同矛盾
為比利時提供生存空間
自由嘅宗教政策,相對平穩嘅社會環境
吸引歐洲各地嘅人才
慢慢發展佢地嘅經濟
佢地起咗比利時第一條鐵路
又試過建立保障婦女同兒童嘅勞工法例(不過最後過唔到議會)
喺當時嚟講呢啲都係相當先進開明嘅觀念
呢啲都令到佢喺歐洲一片人民革命浪潮中一直穩如泰山
甚至喺1848歐洲革命年
佢個法國王帝外父都畀人踢走埋
比利時局勢都係平穩嘅
以一個小國嚟講有咁嘅成就已經好唔錯

但係比利時主要係靠工業同轉口貿易嘅生意為生
本身資源唔夠呢樣嘢係發展嘅樽頸
其他列強喺全球霸得到嘅地都已經霸哂咁濟
冇自己控制到嘅資源嘅話
最後賺幾多都係畀列強啲關稅食哂
呢樣嘢利奧波德一世好清楚
不過比利時嘅發展未上軌道
佢地亦冇咁嘅軍事力量去霸佔殖民地
好彩佢個仔利奧波德二世都明白呢個道理
喺佢未登基之前
佢去咗印度,大清帝國,非洲呀咁遊歷
到處去物色可以擴展比利時勢力嘅地方

呢個二世祖國王其實喺而家嘅比利時人眼中
名聲並唔比佢老豆差
喺佢嘅主導下
國會通過咗全國實行免費嘅基礎小學教育
保障婦女同兒童嘅勞工法例
規定星期日為法定勞工假期
比例代表制下普及同平等嘅選舉與被選舉權
同時承認法文同荷蘭文作為雙重官方語言等等
呢啲咁開明嘅政策喺同期歐洲以至美國都冇嘅
仲有而家喺成個比利時都見到嘅華麗社區建設
"Builder King"呢個稱號佢真係當之無愧
咁佢另一個稱號"Tyrant"又點得嚟㗎呢

咁就要從佢係點樣攞到殖民地開始講起
其實自中世紀以嚟嘅殖民地宗主國
全部都係靠奴役同剝削去搵錢
遠嘅有西班牙對瑪雅
近嘅有強國對香港
都係嘅,搞咁多嘢霸塊地唔通攞嚟開善堂咩
不過呢個真理喺利奧波德二世登基嘅嗰個時代
開始有啲動搖,至少喺一般平民心中...
1861年4月12日美國內戰爆發
1865年4月9日內戰以自由嘅勝利剝削者嘅失敗告終
同年12月10日利奧波德一世過身,七日後利奧波德二世登基
解放黑奴呢個概念對佢嚟講應該係個幾大嘅沖擊
佢好似諗到啲嘢...

30歲嘅利奧波德二世

阿林生嘅奴隸解放宣言漫畫

佢登基後幾年開始積極為比利時搵殖民地
首先佢同西班牙女王傾購買菲律賓
阿女王就睬佢都生芒果
跟住又試過租台灣一啲外島
不過都係無功而還
佢甚至諗過買一個喺埃及尼羅河邊嘅湖
再抽乾佢做殖民地
......
咁都諗得出證明佢都真係冇乜辦法
要擴張冇"強大嘅軍事力量"都真係幾困難
但係佢冇忘記國與國之間
除咗硬碰硬外
其實仲有外交協商呢個展示國家軟實力嘅方法
佢同佢老豆都相信外交嘅力量
窮則變,變則通
佢開始構思一個計劃
留名
留名
(po少咗一小段)
當然作為歐洲嘅航運中心
佢地嘅命運就唔會只係佢地嘅事
面對咁嘅情況
各個強國喺倫敦會面
傾吓點搞呢壇嘢
呢個時候之前講嘅王族姻親關係就發揮作用喇
首先法國想比利時拼入法國
英奧普俄梗係屌哂鬼啦fuck
跟住法國又諗計想同普魯士同英國瓜分比利時
奧地利同俄國又拍哂枱話唔得

咁點呢??
英國佬就諗咗條橋
德意志嘅諸侯利奧波德得喇啩
英王威廉四世個前姪女婿(夏洛特公主死於難產)
佢家姐又嫁咗畀英王威廉四世個細佬
打埋算盤都係親戚
佢又係德意志邦聯嘅諸侯,奧普冇嘢講啦
俄佬又忙住鎮壓波蘭革命
我同意埋佢娶法國公主,法國都會應承比佢做,搞掂

大家傾掂數就決定利奧波德做比利時國王
比利時人對呢個決定都冇咩反感
佢地諗只要唔係荷蘭人就得㗎喇
就咁樣利奧波德一世無啦啦做咗國王喇

利奧波德一世 (順帶一提,佢個死鬼前妻夏洛特公主本來係英國王位嘅第一順位
不過佢21歲生咗個死嘅男嬰後就羊水栓塞死埋
如果唔係咁個男嬰將來就會係英王
而唔會係維多利亞女王
咁到時維多利亞港呀,皇后大道呀嗰啲唔知會叫咩名呢 )
利奧波德二世一早收到風
早喺1876年
佢就喺布魯塞爾搞咗個非洲地理會議
旨在"喚醒"地埋學界同各國政府
關注吓呢個不為人知國度嘅"人道"情況
喺個會議度佢成立咗國際非洲協會
去統籌同推動呢個目標
當然佢係有啲不可告人嘅秘密
不過因為佢嘅國際聲譽都唔錯
加上社會上瀰漫住對探險嘅熱情
所以呢個協會有好多國家同地理學家支持

同時史丹利喺1877年尾返到英國
佢寫咗本書講返呢次探險
本書即刻大賣
佢喺書度提出各國要開通剛果盤地嘅貿易
藉此遏止當地嘅阿拉伯奴隸主
以解放嗰度嘅原住民
(阿拉伯人早過歐洲人幾百年去到嗰度
捉啲黑鬼去賣畀歐洲人做奴隸
其實阿史生都係靠呢啲奴隸販子
先有命出得返嚟)

一紙風行嘅"Through the Dark Continent"

"Dr. Livingstone, I presume?"
(佢之前喺1871年一次救援探險中
成功搵返喺東非失蹤咗6年嘅英國探險英雄利文斯敦博士
自始成為英國家傳戶曉嘅探險家)

因為咁民間對中非問題愈嚟愈關注
佢地都期望英國政府會有啲回應
但係政府有佢自己嘅考慮
要開發一塊唔知有咩資源嘅原始熱帶雨林
對英國本來已經好甘嘅殖民地行政開支嚟講
無疑係甘上加甘
投資風險實在太大
所以英國政府對史丹利嘅建議冇乜反應

呢個時候利奧波德二世就彈出嚟話喇
"嗱阿史生
我對你嘅見解非常認同
咁啱我又搞咗個國際非洲協會
不如你過嚟比利時
一齊傾吓點搞搞佢啦
就係咁呢隻熱煎堆畀利奧波德二世嗰隻冷手執咗
佢兩個密斟咗一輪後
史丹利喺1879年出發返去剛果
隨行嘅歐洲員工被告之呢次行程嘅目的:
1) 沿住剛果河起路
2) 沿河建立據點
3) (簽咗約唔講得)
咁跟住嗰四年幾佢地就喺剛果度做到冇停手
起吓路呀,小城鎮呀,補給站呀咁

"BULA MATARI" 剛果人幫史生改嘅花朵
字面解做"爆石人"
實際嘅意思就係“阻我(或者做唔到嘢) 者死”

至於個唔講得嘅任務就係由阿史生負責
其實都冇乜嘢嘅
佢只不過係送啲小禮物好似錶呀望遠鏡呀
又或者表演吓用放大鏡點雪茄呀咁
去氹啲族長開心啫
跟手就隊份四五頁紙嘅雞腸出嚟
話係友好協議嚟叫啲族長簽咗佢
啲族長掛住玩塊放大鏡
問都冇問就求其喺份嘢度打個交叉喇
就咁樣阿史生一路修橋補路一路向內陸推進
一路就收呢啲協議書
經過四年幾佢總共收集到四百幾份

呢份其實係土地所有權轉讓書
佢列明族長會因為發展同人道嘅原因
轉讓佢個族所在地所有權益畀利奧波德二世
夾埋個面積大概等於2/3個西歐
拿破崙打生打死先打到返嚟嘅嘢
利奧波德二世唔使五年就攞到喇

不過你會問
啲原始黑鬼都冇法律觀念嘅
對於佢地嚟講呢啲協議其實同廢紙一樣嘅啫
利奧波德二世點解要大費周章
去呃呢啲協議返嚟呢
其實呢個正正就係利奧波德二世個計劃最關鍵嘅一部分
西方國家係好重視契約嘅
呢啲協議書會喺之後同列強嘅土地爭議中為佢提供法理基礎
(至於到底啲黑鬼認唔認帳就遲啲先講)
當然首先就要其他國家承認呢啲協議先啦
喺呢一刻,利奧波德二世到咗展示佢外交手腕嘅時候喇

1884年柏林會議分餅仔嘅結果
呢啲就係利奧波德二世外交嘅勝利喇
之前佢成立嘅國際非洲協會
喺呢段時間慢慢變咗做吹水會
各國各自成立自己嘅探險隊去非洲
務求喺最短嘅時間擸最多嘅地
而本來個協會嘅主要功能係協調各國同分享資訊
但係各國都各自為政,搵到咩都唔講
利奧波德二世知道咁落去遲早會有邊界糾紛甚至衝突
佢要諗辦法鞏固佢喺剛果地區嘅主導地位
所以佢要儘快遊說各個列強承認佢嗰堆土地所有權轉讓書

其實葡萄牙喺十五世紀末已經發現剛果河嘅出海口
並且喺嗰度南岸建立咗個根據地
不過一路都冇再深入剛果盆地
隨住十九世紀初葡萄牙國力日漸衰弱
佢喺嗰度只係有名冇實嘅存在

後來英國喺拿破崙戰爭期間
以葡萄牙為跟據地反攻西班牙
英國佬當正係自己殖民地咁
喺葡萄牙盤踞咗成十幾年先肯走
所以一路以嚟兩地嘅商業交往都好頻繁
因為咁剛果河口嘅利益英國都係有份唔
利奧波德二世第一個遊說目標就係英國

1822年巴西獨立(最衰都係個國王老豆逼到個仔作反,葡萄牙就係嗰時開始加速衰弱 )
留名推po
首先佢借住史丹利個名
喺英國發動咗一系列嘅宣傳同遊說活動
主力控訴葡萄牙喺剛果河口嘅奴隸貿易
引起咗個唔細嘅輿論壓力畀英國政府
同時佢又私底下向英國嘅商會保證
如果佢控制到剛果盆地
佢會好似葡萄牙咁畀最優惠國待遇畀英國
英國佬不嬲都冇乜興趣開發嗰度
當聽到有人肯咁傻仔去做開荒牛
佢淨係需要等到搞掂哂再入去做生意就ok
最緊要係利奧波德二世嘅名聲唔差信得過
比利時又係中立國應該唔會同英國作對
呢單嘢deal得過喎!Deal啦!

跟住到法國佬
呢個就難搞
因為法國喺剛果河口北岸沿海有塊殖民地
佢可能想要埋成個剛果盆地
不過普法戰爭過咗十年未夠
法國畀德意志帝國強姦完
元氣仲未恢復
加上佢地而家同英國鬥快玩緊非洲過三關
(法國嘅橫斷非洲同英國嘅縱斷非洲,目的係唔使兜大圈去亞洲)
主力係擸北非做殖民地嚟做北非走廊
中非嘅利益唔係咁直接
利奧波德二世又落嘴頭話
如果佢自己一個到最後唔夠錢搞唔掂個剛果盆地
咁就成個畀哂法國
法國佬心諗你比利時咁細兜
實吞唔哂個剛果㗎喎
等你開完一輪荒先都好呀
就咁樣利奧波德二世又搞掂一個列強喇

場非洲過三關喺1898年終於玩到最後一格喇,呢格叫法紹達
唔知邊個贏呢
Pish
F5
lm
然後就德意志帝國
佢啱啱統一咗十年左右
非洲佢仲未霸到好多地
主要都係喺東非
中非佢未有計劃去搞住
利奧波德二世又拍哂心口話支持各國商人喺剛果盆地做生意
(俾斯麥:你個仆街唔係話畀英國最惠國㗎咩?)
不過德國佬覺得由一個中立國控制中非
總比英國同法國是旦一個好啲
所以德國呢邊又搞掂

最後係美國
佢喺非洲係冇乜利益嘅
不過佢對廢奴主義就好有興趣
利奧波德二世請咗前美國駐比利時大使
大有錢佬桑福德做說客
佢將利奧波德二世嘅計劃
描繪成一個令剛果嘅黑鬼徹底擺脫阿拉伯奴隸主嘅奴役
同時幫助佢地融入耶撚世界嘅義舉
北面州份啲左膠聽到個個都扯哂旗
佢又暗中對住南邊啲鄉下佬推銷回歸非洲運動(a.k.a.趕黑鬼走運動)
表示剛果會收留嗰啲喺廢除奴隸制後出現嘅"自由黑鬼”
啲鄉下佬一聽到可以趕走啲黑鬼
個個都舉腳贊成
有咗輿論基礎之後
佢就隊咗堆"經細心整理"嘅土地所有權轉讓書畀美國總統過目
結果喺1884年4月22日美國總統宣布
承認利奧波德二世嘅國際剛果協會(佢喺1878年成立嚟取代國際非洲協會)擁有剛果盆地嘅全部土地權益

桑福德(Henry Shelton Sanford)
美國史上第一個幫外國老細辦事嘅說客
加速加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞