[歷史短篇][多圖有字]由比利時嘅斷掌朱古力講起Remixed

981 回覆
478 Like 7 Dislike
[藉口mode]
個人認為
神作同糞作嘅分別
往往在於個結局
個尾埋得唔靚嘅話
仲衰過爛尾
我已經加倍努力去埋好波爾戰爭呢個尾㗎喇
當南非嘅事完結後
呢個故仔就會進入最終章
敬請各位留意
[/藉口mode]
[black]講到尾咪即係懶[/black]

Ok
我兩個月後再入黎睇新文

理性務實

屌你丫
兜咗去南非就唔返剛果
可恥
兜咗去南非就唔返剛果
可恥

呢位兄台冷靜啲唔使櫈住
嚟緊完咗波爾戰爭後
呢個故事嘅最終章《勇者鬥惡龍》
就會[black]不日[/black]上演㗎喇
兜咗去南非就唔返剛果
可恥

呢位兄台冷靜啲唔使櫈住
嚟緊完咗波爾戰爭後
呢個故事嘅最終章《勇者鬥惡龍》
就會[black]不日[/black]上演㗎喇

你有時間回覆就不如快d打文啦
我新年追到就暑假啦
真心估唔到5個月前開既post到而家都未埋尾
我估聖誕有一篇
留名
究竟比利時收皮先定意大利統一先
意大利果邊d人好惡...

相對依邊真係好包容

文呢? 屌!
再唔出文樓主條丁會變成朱古力
究竟比利時收皮先定意大利統一先

我已經放棄意大利
再唔出文樓主條丁會變成朱古力

一於將樓主條丁變朱古力 成為香港必買手信
Lived
日本戰國已經完左二周目
比利時同意大利仲未統一
日本戰國已經完左二周目
比利時同意大利仲未統一

時間過得真係快呢~~
日本戰國已經完左二周目
比利時同意大利仲未統一

時間過得真係快呢~~

焦土政策同集中營被煞停後
戰爭就進入膠著狀態
實力被大幅削弱嘅波爾遊擊隊固之然冇辦法趕英國佬走啦
但係對於佢地咁樣喺草原度走嚟走去
英國佬亦都冇哂符
要短期內喺戰場上令波爾人屈服已經係冇可能㗎喇
而英軍制衡遊擊隊嘅措施亦都花費甚鉅
開戰兩年軍費開支已經攀升到2億英鎊
要知道嗰時約翰內斯堡個金礦
年產黃金都係千幾萬英鎊左右
咁搞法真係有排先回到本

呢度我會用個例子簡單咁講吓
2億英鎊究竟係一個咩概念
喺波爾戰爭嘅同一個時期
清國發生咗義和團之亂
大量外國人同傳教士畀啲刀槍不入嘅暴徒殺害
咁英美等國嘅聯軍就開入北京去保護自己嘅國民啦
之後慈禧為咗請走呢班大帝
總共賠咗4億5千萬両白銀
1両大概等於1.2金衡安士
4億5千萬両即係5億4千萬安士
喺1900年1英鎊大概換到8安士白銀度啦
換句話講
呢筆令大清帝國傷筋動骨,步向土崩瓦解嘅庚子賠款
其實都只係7千萬英鎊左右啫

(與其話係喪權辱國
不如話係自取其辱會比較貼切)

而英國投入喺波爾戰爭嘅錢係三倍於呢個數...
為咗個大金礦
大英帝國都可以話係拼咗血本㗎喇
之但係軍費開銷呀政治壓力呀嗰啲都係其次
最攞膽嘅其實係啲黑鬼
本來英國佬同波爾人之間係有默契
盡量唔畀啲黑鬼介入呢場戰爭
以免佢地藉住戰爭擴張自己嘅勢力
不過隨住戰事發展
雙方人手不足嘅情況就越嚟越明顯喇
於是無論係英軍招募去負責喺碉堡巡邏嘅祖魯人守衛
抑或係畀啲波爾農場主夾咗上前線嘅黑奴
越嚟越多嘅黑鬼被武裝起來參與戰鬥
高峰期有成3萬個唔同種族嘅黑鬼係有槍喺手嘅
只不過嗰時啲黑鬼仲未有一個强而有力嘅政治領袖將佢地聯合起嚟
先至未有構成實質威脅

但係而家因為焦土政策嘅關系
南非草原上同祖魯人對抗咗幾廿年嘅波爾人被掃蕩得七七八八
波爾人防衛祖魯人嘅架構因而被瓦解
原本畀波爾人趕咗去南非東邊貧瘠山地嘅黑鬼
就開始向中部肥沃嘅草原遷徙喇

由幾座海拔三千幾米高山峰組成嘅龍山山脈
從南非東北到向西南延綿千幾公里
點知個礦都係廢既
再係咁落去嘅話
喺南非內陸嘅大金礦同主要港口之間嘅草原地帶
就會有數倍於波爾人口嘅黑鬼聚居
有人聚居就自然會發展出自己嘅政治架構㗎啦
到時如果畀祖魯王國喺呢度復到辟嘅話
作為佢地世仇嘅波爾人當然就會灰飛湮滅啦
而英國佬亦冇可能由得啲生番咁接近金礦嘅運輸命脈
到時鐵路嘅保安費用將會係天文數字
黑鬼崛起呢件事係冇白人想見到嘅
忽然間
英國佬同波爾人就有咗個共同嘅敵人喇
早喺1901年頭
部分意識到呢點嘅波爾遊擊隊將領
已經開始同英軍展開秘密談判
呢班以德蘭士瓦共和國代總統為首嘅遊擊隊隊長
就係所謂嘅“議和派”
(Hendsopper,舉手投降咁解)

1901年2月28號基奇納將軍(第一排右二)同部分波爾嘅議和派會面
留意番因為維多利亞女皇啱啱喺一個月前駕崩
所以英方人員手纏黑紗以作悼念
但停戰呢家嘢唔係你話想停就停到㗎
喺呢個時候
呢兩個波爾共和國嘅政治同軍事決策機構都已經瓦解
遊擊隊之間再冇從屬關係
只有少數喺戰爭中建立咗軍功嘅將領
先有足夠嘅個人威望去指揮其他遊擊隊
但當涉及到停唔停戰呢啲咁重大嘅問題嘅話呢
就唔係單單某一派可以話到事㗎喇
一切都要由各遊擊隊領袖投票決定
而正如之前所講
大部分遊擊隊員都係啲㒼塞到爆,唔識從大局去諗嘅耕田佬
佢地係唔會明白咩叫“留得青山在”
未到最後一刻佢地都係唔會放棄

Bittereinder, 解fight till the bitter end

呢班以奧蘭治自由邦總統斯泰恩為首嘅“死硬派”
自恃騎術比英軍優勝
透過不斷偷襲英軍嘅巡邏同運輸小隊嚟奪取佢地嘅糧草彈藥
只要草原上有草
佢地嘅馬就可以提供到足夠嘅機動力
畀佢地繼續同英軍周旋到底
所以雖然喺局外人眼中波爾人已經大勢已去冇得玩
但係焦土政策其實對佢地嘅生存能力都仲未有好大影響
成個草原仲有成2萬2千個遊擊隊員
對於佢地嚟講“最後一刻”仲未來臨
佢地仲可以玩落去

撕開中間嘅封條後一邊係咸牛肉另一邊係朱古力醬
呢種聽到都覺得腬嘅組合
所含嘅熱量足夠一個軍人36個鐘嘅需要
每個英軍都會有一罐喺身
作為一旦被圍困時嘅緊急糧食
冇長官嘅命令嘅話係唔可以開嚟食嘅

呢款有菜有肉營養均衡啲嘅就係佢地平時食嘅正餐喇
英軍自波爾戰爭開始大批應用呢類罐頭口糧後
大大提高咗單兵喺野外嘅生存能力
但亦都意外咁解決咗波爾遊擊隊嘅糧食需要
一架牛車嘅罐頭已經夠成隊遊擊隊食成個月㗎喇

英軍用嘅Lee-Enfield步槍
雖然波爾人用嘅毛瑟步槍射程更遠威力更大
但係到後來當彈藥補給停頓咗之後
佢地就開始搶英軍啲槍嚟用喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞