[歷史短篇][多圖有字]由比利時嘅斷掌朱古力講起Remixed

981 回覆
478 Like 7 Dislike
埃塞俄比亞 可以係地圖上free

Liberia

點解唯獨佢可以free

有美帝照住
好似係

Liberia

點解唯獨佢可以free

有美帝照住
好似係

1941年衣索比亞皇帝海爾·塞拉西回到首都復位,在政治上徹底倒向美、英。「衣索比亞」國名正式確立。

二戰結束後,美國大力扶持衣索比亞,把衣國變成其在非洲的代理人,與衣國簽訂了10多個軍事和經濟協定,並在衣國設立了軍事基地,給衣國的軍援高達1.5億美元,占當時美國對整個非洲軍援的一半,還派出軍事顧問小組負責訓練衣國軍隊。衣索比亞建立起一支很有規模的裝備比較現代化的軍隊。
Liberia 利比里亞
Ethiopia 埃塞俄比亞

兩個都係free
膠登post 過左黎

唔係高登開始咩
樓主比人當冨樫咁屌
一個腰痛
一個洗面

Liberia

點解唯獨佢可以free

利比利亞係美國佬照嘅
至於埃塞俄比亞呢
你望望係邊個想控制佢就知㗎喇

Liberia

點解唯獨佢可以free

有美帝照住
好似係

1941年衣索比亞皇帝海爾·塞拉西回到首都復位,在政治上徹底倒向美、英。「衣索比亞」國名正式確立。

二戰結束後,美國大力扶持衣索比亞,把衣國變成其在非洲的代理人,與衣國簽訂了10多個軍事和經濟協定,並在衣國設立了軍事基地,給衣國的軍援高達1.5億美元,占當時美國對整個非洲軍援的一半,還派出軍事顧問小組負責訓練衣國軍隊。衣索比亞建立起一支很有規模的裝備比較現代化的軍隊。

The King of Kings
有文
樓主做邊行
點解成日唔得閒出文
唔洗等半年

Liberia

點解唯獨佢可以free

有美帝照住
好似係

文明帝國入面佢係最難打果個

Liberia

點解唯獨佢可以free

有美帝照住
好似係

文明帝國入面佢係最難打果個

我試過歐戰風雲玩到比電腦衣索比亞統一非洲殖民地再反攻歐洲,我要偏安係北歐....

btw, 下篇文係咪又三個月後
原來出過文
原來出過文

無出,舊文post多次
Jan Christiaan Smuts仲幫過愛爾蘭獨立
lm
LM
見到一月頭開始出以為已經完咗
等我仲諗住一口氣睇到尾

點知
LM
見到一月頭開始出以為已經完咗
等我仲諗住一口氣睇到尾

點知

其實個post由高登開始
加埋可能兩年啦
一口氣由live 追到而家11月都嚟緊
我幾得一月時搭搭下車睇咗個頭,好快掃過book mark 咗
之後斷斷續續都喺學術台見倒
咁啱完哂mid term諗住睇下完未
一打開
當堂喊三聲
由當年中六啱啱入大學睇起
到而家year2都接近一半
樓主你幾時有文

好啦我都知要再等多年先可以去屠龍樓主快啲洗個面好埋個尾喇
雖然話歴史可以自己睇
但見樓主寫到咁生動有趣又真係唔錯
令人有意欲睇落去

不過個進度呢
我就諗住搵個孫話我知樓主寫個結果係點
wtf我竟然live左
前晚開始睇的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞