[歷史短篇][多圖有字]由比利時嘅斷掌朱古力講起Remixed

981 回覆
478 Like 7 Dislike
一口氣睇晒
歷史真係好現實
弱勢就比心恰到上口心 都反抗唔到
每個時代都有佢地既社會問題
睇到小朋友比人砍左隻手 覺得好慘
估唔到但但一舊朱古力背後有一段咁既歷史

我好小睇歷史書 多謝樓主打咁大段資料出黎
文呢呀sir
lm
文呢呀sir

寫緊
呢排啲進度真係慢咗啲
冇計我個新腦細麻撚柒煩要我執呢樣執嗰樣
搞到冇咩空閒時間寫
不過下一篇差唔多搞掂㗎喇
等吓啦
初嚟報到 留個靚名

都係live咗
一口氣睇晒
歷史真係好現實
弱勢就比心恰到上口心 都反抗唔到
每個時代都有佢地既社會問題
睇到小朋友比人砍左隻手 覺得好慘
估唔到但但一舊朱古力背後有一段咁既歷史

我好小睇歷史書 多謝樓主打咁大段資料出黎

多謝捧場
其實朱古力係個引子嚟嘅啫
可能或者下個故仔嘅其中一章都會用朱古力做開頭
又或者有一章係用腸仔蛋做結尾呢
(下次會寫哂先po)
lm
留名
又爛尾
文呢
又爛尾

得得得寫緊㗎喇
大佬通融多幾日#adore
真係忙到仆街呀呢排
呢度少少哋當利息先

究竟一個人微言輕嘅大愛左膠/老姑婆
係點樣用佢支筆嚟拯救呢受苦受難嘅波爾人呢
佢所依靠嘅就係偉大嘅英國民主制度喇
民主唔係萬能
有咗佢國家一樣係會行差踏錯嘅
不過當執政者做出錯誤嘅決定時
啲在野黨往往就可以揸住呢啲痛脚嚟大造文章“攪攪震”
從而爭取民意支持同競選籌碼
所以當艾美莉喺1901年5月完成咗佢嘅調查搭船返番英國時
一隻厹已經喺倫敦
急不及待咁等呢個波爾人嘅女神落船喇
呢條厹叫大衛‧勞合‧佐治(David Lloyd George)
日後英國福利主義嘅奠基者
帶領英國戰勝一戰嘅首相
主導凡爾賽會議嘅三巨頭之一
佢將會喺英國以至歐陸嘅政壇上叱吒風雲
不過嗰時佢都仲係一個無藉藉名嘅議員仔啫

大衛‧勞合‧佐治喺1906年大選前影嘅
經過佢喺波爾戰爭嘅問題上“攪攪震”後
佢所屬嘅自由黨喺嗰次選舉中
取得被後世稱為山泥傾瀉式嘅勝利

呢三條阿叔行緊去凡爾賽宮嘅鏡廳度簽凡爾賽條約
最左邊嗰個係大衛‧勞合‧佐治(David Lloyd George)
中間指指貢嘅係法國總理喬治·克里蒙梭(Georges Clemenceau)
右手邊嗰個就係美國總統伍德羅‧威爾遜(Woodrow Wilson)
唔....
好似推唔番上去㖭
咁我都係寫哂先一次過po上嚟好啲
利息
唉 失望
加油
睇完忍唔住google 埋個結局
唔留名唔得
樓主係以前高登既凱利巴?
po多段先

佢當然就唔係貪圖個阿姑嘅“美色”啦
作為下議院自由黨嘅激進派
佢對當時黨入面嘅統一派非常唔滿意
呢兜友為咗迎合班選民維護英帝國大一統嘅心態
而黐埋去班保守黨度
喺之前1886年嘅愛爾蘭自治方案上
自由黨已經因為呢樣嘢分裂咗一次㗎喇
而家喺波爾戰爭班友又嚟過
呢種犧牲第二個民族嚟成就大英帝國嘅行為
簡直係對自由嘅污衊
況且現實啲講同班托利黨行得咁埋
佢地之間條界線變得越嚟越模糊
班柒頭識閪政治咩
你同啲保守黨一尻樣嘅啲選民使撚選你呀
議員嘅責任就係要幫選民做專業嘅決定
而唔係單單為佢地喺議會度做投票機器
當選民唔識決擇時
你就必須諗辦法說服佢地咩先係正確
呢個阿姑就係我嘅辦法喇
睇我表演啦

之前喺波爾戰爭開戰時
佢同佢嘅激進派盟友
已經不斷指責保守黨政府
喺英國自己都未有普及嘅投票權下
(英國所有成年男人要到一戰後先有權投票)
不惜開戰嚟為喺南非嗰少少英國人爭取投票權
呢個理由係荒謬到極點
佢地宣揚呢場戰爭根本就係英國喺南非嘅資本家
為咗自身嘅利益而煽動嘅
不過呢啲咁離地嘅政治理論
普遍英國人都唔會有深切嘅感受
啲異常亢奮嘅英國佬只係知道
英倫嘅國威正被啲三流嘅國家所挑釁
而啲報紙亦都唔會去報導呢啲論點嚟倒自己米嘅
(事實上報導呢啲反戰論點喺嗰時唔只倒米仲好危險
喺1901年1月
勞合‧佐治就曾經喺伯明翰一個反戰演說度
畀二千幾個揸住刀仔木棍嘅暴徒圍困喺市政廳入面
最後要扮做警察先甩到身)
佢地需要啲更加容易令一般市民認同嘅理由
去說服啲人呢場戰爭嘅不公義之處
而艾美莉個調查所揭露嘅人道危機
將會係一個好好嘅切入點
而家就要睇吓點樣利用佢嚟扭轉民意喇
推呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞