Day 5
Puente la Reina - Estella 23km
隔離床韓仔鬧鐘五點半都無就響,但到我執好嘢出門都起床。睡袋暖笠笠一教就瞓天光窗外晴空萬里,天清氣爽,又係另一日行路嘅好天氣。嚟之前好想影一次歐洲嘅星空,但事實係十一點都未天黑,加上依家相機又壞咗,所以唯有暫時作罷。噚日用€1買咗六個牛角包,我自己食咗三個就好飽,其他朝聖者都唔食,唯有袋起上路。
一如以往只有朝聖者在清晨嘅街道步行。路過出城嘅小橋,有個乞衣喺橋頭乞食。噚日我喺同樣嘅位置見過佢,唔知佢係咪喺同一個位置凍咁成晚呢?見到佢嘅時候,諗起Guy講,朝聖路上唔係只有得著,仲有貢獻。於是我就將身上食剩嘅麵包俾晒佢。個乞衣多謝完我之後就,狼吞虎嚥咗食晒。衰啲講句,喺香港,施捨俾乞衣之前都要諗過佢係咪真乞衣。的確,我又無少咗啲咩,只係將的用剩嘅嘢分享出去,其實咁先係正常社會應有嘅樣。
Guy講嘅說話仲喺我腦海盤旋緊。諗諗吓,可能Camino de Santiago唔會改變到一個人嘅本性,怕醜嘅依舊會怕醜。佢只係將一個人最好嘅一面帶出嚟,然後用呢個自己最好嘅一面生活個幾月。現實嘅社會中太多限制,人一定要帶住面具先可以生存到。嚟到呢到可以安心除低面具生活,盡情同人交流互動。俾個例子,香港人唔會同路人互相打招呼,但我一直覺得同人打招呼只係好正常嘅事,但唔知點解喺香港總係唔想做,上路之後有理無理都Hi咗先,對方有回應的話其實都幾窩心。
清晨嘅氣溫依然有啲凍,朝聖者們繼續向西面嘅Santiago出發,被旭日初升嘅太陽曬出長長嘅身影。野外小路人影依然稀疏,偶爾會出現朝聖者嘅身影。沿途景色仍然是青草綠樹,間中會行過唔同嘅田野,放置一個一個木架嘅可能提子田,未到收成嘅季節,架上只得綠藥和長藤。今日嘅頭頂上只得藍天白雲,咩咗好多日咩太陽眼鏡終於用得著。
行到十公里外嘅荒野之中,唔知邊個前人喺平店建造咗一個朝聖者專享嘅休憩空間,平台上面擺放咗應該係手造嘅木傢俱,仲有木櫃放咗多餘嘅物資任人自取,擺設到好似一個野外嘅客廳咁,環境的確幾休閒。但唔知點解除咗我之外,無朝聖者願意註足欣賞,幾個同我步速差唔多嘅人望都無望就繼續上路了。
跟著貝殼標記沿路走,田野同村鎮嘅景色輪流進入眼簾。路邊一棵農田嘅櫻桃樹生到阻擋行人路,我前方嘅朝聖者伯伯隨手就摘咗一粒嚟食。見四下無人,於是我又多手摘嚟試吓。一口咬落去,嘩,爆汁,勁甜。我諗依家係車厘子當造嘅季節喇。
沿途遇上兩個已經見過見面嘅西班牙女生,今日突然心血來潮用九流嘅西文自我介紹,短髮嘅叫catherine,噚日喺山頂遇過,肥妹仔係Maria,前日瞓我下鋪。我哋交換完名之後就各自繼續自己嘅行程,無結伴同行。
經過幾日嘅經驗,我已經知道城鎮嘅教堂都有蓋印,於是每經過一個教堂,都會入去八吓,再睇吓有無印仔。雖然印仔嘅意義不大,但係我都想豐富吓朝聖護照嘅內頁。
自己再行咗一陣之後,西班牙肥仔Igor自己一個人前行。佢唔係自己一個人上路,沿途行過已經見幾次佢同四個西班牙妹一齊同行。我又一次拎出九流嘅西文同人傾計,佢聽明我噏乜,但我聽西文就聽唔明,於是佢就講完一句西文再講多次英文,我就用啲濕鳩西文答返佢。原來佢同啲囡囡係護士學生,唔怪就可以一皇四后嚟行路啦,講真我都有啲羨慕,啲囡囡真心唔差。但佢哋唔係朝聖者,只係因為住喺附近嘅城鎮,放暑假出嚟行幾日玩吓,行埋今日就會返歸。
同佢行咗一陣就話要停低等埋啲囡,我自己行多一陣就到Estella了,時間大概係12點半。Estella本來係我嘅終點,但噚日決定咗唔想停喺大城,但係嚟到之後發現前面十公里嘅albergue都貴Estella成倍,於是我為咗慳幾蚊就留底咗喺Estella喇。有氣有力,但就咁貿然停低,搞到自己有啲罪惡感。依家Michele同志汌應該已經領先我好多了。
Estella嘅albergue €6一晚,設施就應有都有啦,不好不差咁。

Estella嘅城市中心同朝聖路中間有一條河分隔,城市嘅另一邊有一個鬥牛場,但太遠了我又已經睇過,所以喺河邊hea吓,是但搵間餐廳食lunch算了。食咗一個Pizza,飲咗杯啤酒,埋單就€8.6。

話說我喺Albergue又返Guy,佢喺到睇緊稿,原來佢係演員嚟,一路行Camino都不忘背稿。噚日佢又無提起過,真係睇唔出。
食完就返歸沖涼洗衫打文,西班牙人兩點至四點係小休時間,條街都無嘢開,所以我都跟返西人時間表,等到四點先出去行啦。