[Live] 一個人的朝聖路 Camino de Santiago

980 回覆
139 Like 2 Dislike
我今日就去體驗下
繼續留名支持
唔係,只不過覺得首歌個 Title 幾適合。
多謝支持
我仲以為已經無人睇

今日間albergue勁靚景
仲有梳化坐
Najera係我其中一個最鍾意嘅城鎮
小河流水 設施又足
Enjoy
啱啱到左
我有諗過一日 25-26 K 得唔得,但係如果唔想辛苦,
我覺得我分開 5-6 日行完應該係完全無難道o個隻。
(即係同行街差唔多難度)

最難應該係要儲夠假。
25km已經係基本
依家行20km已經當係偷懶抖咗

時間係最大問題就真
多時間嘅話可以同啱傾嘅Friend夾吓進度
我自己覺得第一日都幾辛苦
無諗到上山咁凍 同埋無準備少少食物中途食
行到尾段饑寒交迫頂硬上
4日好輕鬆行完.

我仲好記上年最尾4日我每日行25KM.

LAST 果日訓醒左之後好早起身行, 我諗5AM左右啦, 個人行得好輕快, 行過聖地牙哥個機場個陣個天都未光. 9點左右入到城, 飲杯咖啡又再行, 10點都未夠排隊拎證書.[其實應該直接去教堂, 早上教堂有儀式. ]
我有諗過一日 25-26 K 得唔得,但係如果唔想辛苦,
我覺得我分開 5-6 日行完應該係完全無難道o個隻。
(即係同行街差唔多難度)

最難應該係要儲夠假。
4日其實好鬆, 小學生鬼仔都行得快過你.

你每日6AM出門口, 中午已經可以休息.

1小時行5KM, 你11點就可以停啦

最緊要LAST100KM 差不多大部份時間落山/平路, 仲有每行2KM-3KM就有鎮仔可以買野食.
你會行得好輕鬆, 完全無難度.

你想再分開多2日先難, 無理由一日行1X KM, 行到LAST 2果日停係大教堂前面幾KM 休息? [即係好似你仲有成大半日都停左係旺角休息, 唔行去TST完成個路程咁. ]

你連水都唔使帶, 真係同行街差唔多, 拖隻港女行街行一日仲辛苦過行CAMINO.

LAST 1 WEEK唔趕路係我最ENJOY的時間, 我行一個鎮就飲杯啤酒/咖啡.[飲酒+咖啡應例牌有小小小食送比你食.]

呢個 ... 早幾日陪個女仔 friend 去買野,o個兩個鐘既辛苦情況仲慘過跑完一次 10K 。
(指心理上 ... 肉體上當然無乜野)

咁睇黎應該個目標 set 響 5 日就最恰當, 6 日又實在 hea 得太緊要。
日日上連登都睇下你有無update, 除非嗰日唔得閒上連登
建議要去行, 就SJPP 開波, 中間再搭車. 因為越前面, 氣氛越濃厚, 後面大部份人一係慣咗無咁hyper, 一係攰/受傷 hyper唔到
好正
Day 20
Leon 0km

Albergue 8點關門,我諗住可以瞓到7點半。點知六點半管理員就做人肉鬧鐘叫醒晒所有人。頂你個肺,咁急做乜。唯有焗住起身執嘢。

逐一同韓仔們道別。踢喪係咁話叫我去首爾一定要搵佢。Kitsu就好型咁講咗一句:See U in Santiago.就揮手走咗。有啲不捨,但我諗總有一日我哋喺路上會再見嘅。

我嘅計畫係嘆一個悠長早餐。兜咗一圈好多鋪頭都未開,後來搵到間Cafe,我個早餐七點半食到十一點。食咗個薯仔奄列,終於唔係冷冰冰嘅麵包。

坐坐吓喺到諗,其實我都行夠,想象中嘅事已經幾乎全部完成,如果有張機票俾我聽日返香港,可能我會放棄淨底嘅路程。呢個就係我擔心嘅問題,一停落嚟就唔想再行,行落去好似因為洗濕咗個頭咁。但一咩返起背囊,感受返背上嘅重量、每步腳踏實地嘅感覺,呢個念頭就消失了。

坐到十一點再兜一圈,周末週圍都有市集小攤,賣啲銅器雜物。本來想去間好啲嘅Hostel休息,諗諗吓聽朝都要早起上路,是但過多晚無乜所謂,於是又返去噚晚間albergue。我好似無俾到錢就入咗去揀床,我有返轉頭問我俾咗錢未,管理員又話我俾咗,但我明明記得無俾,是但啦。

入冊之後就出門閒逛,我嘅目標只有主教堂同博物館兩個行程。主教堂兩點先開,於是就去博物館先啦。

點知喺博物館門口撞到好似美國隊長嘅愛爾蘭Peter!我以為佢同老友愛爾蘭Paul一齊走咗,完全無諗過會撞到佢。原來佢自己繼續有行,但Leon就係佢最後一日,聽日就真係要返歸了。佢話約咗德妹Herlin食Lunch,問我一唔一齊,我緊係應承去搭枱啦。

返咗albergue等咗一陣,等埋Herlin就一齊出去搵食,最後是但搵咗一間主教堂前嘅酒吧坐底,食咗個三文治做Lunch。三個人淨係交換近況都講好耐。Herlin話今日行過紋身鋪,想紋粒星星喺身,因為嗰晚我哋幾個一齊瞓喺地下睇星空,好難忘滿天星斗嘅境象。我無諗到嗰一晚對佢哋嚟講係咁難忘,真係好開心我造就咗嗰一晚。

食食吓開始落大雨,我哋坐露天位,所以就埋單走人。我同Peter兩個去咗主教堂參觀,Herlin話堅持唔會俾錢入教堂,喺門口等。

主教堂入場費要成€6,好貴,行完之後都係覺得唔抵。教堂入面樓底好高,顯得中間部分空了了,但有好多遊客好專心聽緊導賞機。主教堂最靚嘅部分係彩繪玻璃,每幅牆上都係彩繪玻璃,枱頭望總係五彩繽紛。我話唔抵嘅原因係佢幾乎一眼望晒,而且天花板嘅橫紋又無乜特別,行咗一陣就走了。

行完之後,Herlin話想去一間素食店睇睇,最後買咗個素食雪糕。Herlin係好嚴格嘅素食者,唔只唔食肉,連奶製品同蛋都唔食。佢話只係突然有一日醒覺,覺得食肉好唔道德。

跟住我哋就各自返Albergue休息。Peter住喺靚酒店,叫我哋可以上去攤吓浸個浴。我就梗係不了,不過同Herlin返albergue嗰時佢話好想去浸個浴。雖然Peter係好人,但上人哋酒店房沖涼我真係接受唔到,更河況係異性。
返咗Albergue放低啲嘢之後,我又自己出去鳩行。我去咗公園嘅小小音樂會,因為咁啱有節日所以有嘉年華,公園入面每個人都跟音樂隨意起舞,好Chill。然後河邊hea,去咗超市,去咗麥當勞參觀,去咗戲院睇睇,行到有啲肚餓就回頭返去。

返去又撞到Peter同Herlin喺公園嘉年華買緊嘢食,可能佢真係上咗酒店沖涼,我又join咗佢喺喺公園鳩坐。坐坐吓就一齊去Burger King食嘢,因為我知道如果夜晚同人出街嘅話多數都無飯食,食少少嘢打底好啲。

今日堅係Peter last day,坐埋一齊又傾咗好多朝聖點滴,分享所想。Peter話一定會返嚟完成Camino,下次要由SJPP出發,行去佢今次嘅起點Burgos,再搭車去返Leon,行埋餘下嘅路程。佢係老細想幾時放假都得,只不過要諗公司無咗佢一段時間得唔得。然後又講到我喺香港嘅工作,我同Herlin講佢講得無錯,計畫人生嘅時候就好興奮。Peter知道我決定要離開香港之後,話有機會的話可以跟佢搵食。話說佢想喺大陸搵生產商,佢依家個partner啲英文好屎,可能要搵個信得過嘅人幫手做聯絡。

Oh My God!佢喺到俾個工作機會我,有機會去愛爾蘭中國兩邊走工作。雖然好大機會只係講吓,但佢同一個識咗一星期嘅人講「搵個信得過嘅人幫手」。朝聖路上多痴線嘢,估唔到朝聖路上見工痴線到咁嘅都有。當然我依家當佢講吓啫,不過佢有我Contact,未來嘅事who knows?

吹完一輪水又返Albergue會合Sandra and Paul出起去食飯。德國帶仔家庭都到咗Leon,兩個小朋友好鬼得意,明明唔知我噏乜都同我玩得好開心,玩到癲晒飯都唔食。

我哋個食飯團越嚟越多人,除咗我、Herlin、Peter、Sandra and Paul,吹吹吓水加入搭枱嘅仲有俄妹Maria、美國姐姐Merdy、美國哥哥Jason。成團人一齊出酒吧飲酒吹水。歐洲人同美國人坐埋一齊又討論政治,歐洲人仲話美國無自己文化。呢個大辯論我都搭唔到嗲,淨係坐埋喺旁邊聽。所以話人少少我都仲傾到計,成打人嘅話都唔知點好。

吹完一大輪,有人話想去公園嘉年華睇吓食吓,成團人又移師去公園,Quebec Bernald同美國妹Kat又喺公園,成團又多咗兩個人。我乜都無買無食,吹咗陣水就返albergue。返歸之前特登同Peter講拜拜,噚日之後我發現只要有道別嘅機會都應該好好珍惜。

返到Albergue再同人吹咗一陣水,認識咗喺馬德里長大嘅黑人Goi。佢三十歲人仲讀緊書,下年想繼續讀Polictical science。佢話自己喺當從事爭取人權嘅工作好耐,做到家庭、朋友都唔理,做到個人好麻木。佢喺馬德里嘅屋企正正喺Camino之上,於是就決定由屋企出發,希望路上可以搵返真正嘅自己。

上路以嚟我一直奇怪,路上遇唔到三種人:黑人,俄羅斯人同華人。結果一日就識咗一個俄妹同一個黑人。

說話今日朝聖者嘅圈子大家都講緊同一個話題。有一組踩單車嘅朝聖家庭喺Leon附近遇上車禍,父母雙亡,剩底一個12歲嘅仔。德國帶仔家庭嘅媽媽話,出事之前幾個鐘先喺路上見到呢組家庭,仲同佢哋講Buen Camino。呢個消息真係令人幾傷心,朝聖路雖然好安全,但意外嘅嘢無人可以預知。

Leon之後又係另一個新階段,好多認識嘅人走咗,好多認識嘅人返嚟,好多新面孔。上路時間已經有三個星期,依家都無咁主動識人傾計,只係隨緣認識,可能係對來來去去開始感到厭倦。
Day 21
Leon - Villa de Mazarife 23km

早上無同伙伴們講聲就自己出門,出門嘅時候仲未有目的地,只知道再要行偏門路線,唔跟大路走。

出城嘅路比入城嘅路沉悶得多,一嚟早上無乜鋪頭開門,二嚟無風景,三嚟完全平路,四嚟天陰無太陽,不過總算好彩無落雨。行咗一陣就停低食早餐,飲完咖啡個人再醒啲。

Leon嘅城市連住小鎮La Virgen del Camino。出咗小鎮之後先叫有返啲風景。一出鎮就係分叉路,要決定跟大路定轉入荒野,當然就行咗替代路線。

沿途朝聖者不多,風景開揚,而且又多村落補給休息。今日行成日check住地圖,睇自己仲有幾多先行完,成日諗住Hea行快手搞掂。
行行吓無聊得濟,拎咗啲石仔喺路邊砌塔。話說近排好似已經好少見路邊有石塔,可能係大家行咗咁多日都玩厭了。

時間就好快就過,行到第二個小村,決定再食少少嘢先繼續。食完個奄烈又嗱嗱聲上路,一行到鎮水就開始落雨,於是就即刻著好雨褸再行,今次相機收得好好,唔會再俾佢濕到水。

路上仲可以望到遠處嘅大雨,好彩我頭上嘅烏雲不多,落咗幾陣過雲雨就無落了。行行吓又開始眼瞓,好彩早有準備,飲咗罐energy drink又精神返啲,行多半粒就到Villa de Mazarife,時間係12點半。

12點半我係第一個入冊,諗過吓要唔要再行多一個鎮,但下個鎮成10km就不了,而且呢到都好好景好舒服。

Albergue有景,有泳池,仲竟然有梳化!環境又乾淨企理,係我其中一間最鍾意呢Albergue。

抖抖就去沖涼,涼完出嚟個天又開始落雨,嗱嗱臨洗埋衫再出去食飯參觀,成條村細細哋好靜,又有超市餐廳,Albergue又靚又舒服,搞到我又想停多晚。當然我唔會,但呢到真係幾好。

我諗我依家就係咁
無乜熱誠認識新fd子
今日開始由#1追到尾
個人體會同感受寫得好好
加油
我十幾日前都去左Santiago 不過係搭車去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞