80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
唔明點解個個覺得做會計好 聽親身邊個個都話要捱夜 入big4係做狗 人工低又辛苦
我睜唔大眼睇個post
講咗咁耐都仲未睇到有咩低潮。就咁睇起碼學業事業家庭上都唔錯了。我條路同樓主有啲似。讀書好過樓主好多,但事業中間遇到低位,結果到而家,比樓主大幾年,但比樓主搵得更少,仲要無老婆仔女
一層樓 但養兩個小朋友 點晒命
樓主做假數呀?
但中間啲辛酸真係無人知 都唔係個個頂得住
想死前睇下自己老婆仔女老母先,你走左佢地會點?

關關難過關關過呀師兄
有樓供緊, 有仔, 但銀行得5皮, 無投資....
好難捱
仲以為係好慘情 暫時睇到依家都係好幸福
70k 有愛你老婆 有仔女 有樓 有正常父母 難聽啲講句 呢啲已經好幸福都不滿足
其實我無打算自殺, 呢個係我老母仲停留緊我係佢個仔既睇法, 但呢3年我地無一齊住, 做左人老豆睇野唔同哂.

我只係極度低落. 極度唔開心.

原諒我真係唔可以打件事出黎, 但我見樓下講得岩, 係一D事業既挫折.
唔好意思, 盡對無心冒犯.

我會改改D字眼.
樓主點樣孭到8m 債? 睇落又唔似樓按...
係, EXACTLY.

其實真係想開個REGISTER個ACCOUNT, 開個POST, 總結一下呢30年人.

他日突然死Q左 (唔係自殺), 仔女都知個老豆遇過咩人幫佢.
歡迎.
Lm
我自己覺得, 做會計, 餓你唔死. 係唔係養得起成家就睇黎窮養定富養.
係. 年年升.

但而家頭5年都唔係年年升. 好似愈黎愈難搵食.
共勉之
睇睇下你有d似我同學爸爸
但佢係冇乜讀書 大過你我諗十幾年 進修再做會計 做到而家十零萬一個月 有層過千萬樓 2個仔咁 又係d超勤力做足7日既人
樓主加油
90後 細你幾年 打份牛工得30k
之前又係爛賭輸身家 輸左幾十個
依家得返30粒
幾年後有你一半咁成功都好
樓主幾時講想自殺做乜個個叫唔好死
90後
窮撚
細個環境ok
但老豆爛賭跟住破埋產
小學中學冇咩朋友
dse後入asso
yr 1 拍拖 yr2 分手
同時一個好親既親人cancer走左
佢走嗰刻都仲問緊我有大學讀未,但我都答唔到佢有
碌碌下叫做入返大學
2年都係冇朋友
宜家打緊份contract 工,前途未明
前排屋企又走多一個老人家
送佢最後一程嗰日我已經唔識喊
覺得人生冇意義
更唔好講女,咁多年追咁多個都係失敗
見到巴打你地我真係好羨慕
究竟有fd叫埋一齊去玩,由fd變女朋友變老婆既感覺係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞