80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
得70k過到壓測咩? 要靠埋老婆喎
睇到樓主話返工比老闆Q 答唔出 好焦慮...
想問樓主,當時有無懷疑自己既能力? 有無不自覺同其他叻既同事比較?
同埋你既焦慮係咪包括表現唔好會比公司踢走?

我仲讀緊書,讀書會有實習,但過程中會好沮喪,因為自己表現好差,又唔夠其他人醒目...成日係度諗將來搵唔搵到工
搵到之後又可唔可以保住份工....

btw 我覺得樓主既分享本意係紀錄自己..正如樓主所說,無玩ig,FB... 呢度係佢諗到既一個平台去分享自己既前半生。
樓主願意回答唔同人既疑問已經好好.
可能人生睇落比其他人順利,但無人可以judge你既睇法同感受...
我相信每一個有咁唔開心既心情既人,都需要理解同聆聽...
樓主仲後生,希望你可以身體健康,好好陪伴你既家人,發掘更多人生的可能性。

加油
lm
我都覺得開post寫野好難。我好多年前都試過想寫低自己發生過咩野事,結果寫到咁上下就爛尾。後來出左黎做野,成日都衝動再寫過一次,但係我知又係9成機會爛尾,所以都費事開始。d人覺得你晒命,只係因為佢地經歷得唔夠多,生活得唔夠好先至會咁諗,你唔使理佢地,網上總有一班人需要靠踐踏其他人黎羅成就感。
連登仔真係好撚垃圾
人哋嘅故仔,佢鍾意點講咪點講,你唔鐘意咪唔好睇
依家又要話人哋晒命,覺得低潮唔夠勁就唔寫
俾人咁屌邊有人想寫啊?家陣收咗你錢寫故啊?一定要滿足你要求嘅?看得自己這麼高
其實有冇人係local 直入big4 ?
我見d人都係local做一陣>入2tier做兩年升仙 >big4 a2咁樣
仲有mid join係咪一定係請a2 唔會a1?
劉明,等出文
未追晒post, 都忍唔住留左言先, 本身覺得連登太多小學雞, 討論質素低下, 見到呢個post d reply更加印正到呢點

btw樓主加油,呢個世界永遠都係有苦自己知, 外人通常都只會睇到人地外在美好既一面, 唔會理對方背後經歷,付出過d乜, 但關關難過關關過, 你可以行到呢步已經好唔容易, 仲有老婆仔女, 絕對唔可以冧, 低潮每個人都經歷過, 事後睇返其實都係得啖笑, 無須太過在意
洗撚理邊loser咩
繼續打啦
我都唔清楚,呢行太少人做。可唔可以share下日常工作做乜,點樣做,用咩tools做?

我諗個pay應該去唔到CFO咁高,但同一般accountant, manager, financial controller位比較應該差唔多吧。
巴打支持你

本身都係呢行啲人
不過唔係做big four

睇完你啲reply似身體唔舒服?
唔考慮跳出去做一份壓力無咁大既工?
收皮啦樓主
其實你都唔係好差姐
不過我好過你
句句都曬曬曬 想人讚嘛 好威威啦 OK?
支持樓主繼續出文
雖然追po會溫唔到書
睇番樓主真係feel到你做big 4一直以泥係幾咁大壓力。。。
我係一個城大會計準fresh grad 之前都係城大asso 入番大學
報果陣時GPA都過3 之前有local intern 有oversea exchnage
依家仲要跌穿左3 得番2.9幾。。。
之前big 4 application 都差唔多衰哂咁制
得2間in 我 都去到partner In既
但有1間已經reject左我
淨低果間由11月in完一直review 我到依家
其實都知無乜機會比offer我。。。
曾經都覺得自己對會計依行好有興趣
好想入big 4 拎exposure 想自己係audit依行睇得更多既野
但依家睇番自己既result就懷疑自己能力係咪唔夠 係咪audit 唔岩我
依家準備grad 一個grad job offer 都無
諗起都幾灰下 心情好底落
巴打可唔可以比啲advice 我
我係樓主但唔係已上岸人士.

政治取態 - 我係好against government policy, 特別係tsa, 雙語教育, 我唔想第二時我個仔女唔識講廣東話.

social circle個方面, 我上面大概有講, 比面派對我多數唔會去, 有時間陪下仔女好過.

好似講得有d on9, 唔知答唔答你想要既野.
玩法要開識收放, 咩時候要放比你同事, 咩時候要靠自己.

成功感. 但我準備要離場了.
你岩. 老婆做guarantor.
有, 每當我否定自己, 我老婆就會出黎屌醒我, 每當我好lost既時候, 佢就會同我share 我生活上每一件事. 會考, 高考, 大學, 做野, 升職, 比人屌.

同同事比較一定有, 但好老土, 最緊要同自己比較, 要好過琴日既自己, 同一件事唔可以錯兩次.
我每一晚沖涼都沖好耐, 諗下個日發生既事, 同第二日有咩要做.

又唔夠其他人醒目...成日係度諗將來搵唔搵到工 -> 你一定要諗多D, 轉多D, 諗下人地點解叫你咁做, 咁做岩唔岩, 你做完D野出黎, 自己睇多幾次, 同諗下人地會點問你,

EVEN而家做左差唔多8年, 我每打一個電話/SEND一個EMAIL出去, 我都諗好耐.

希望幫到你.
mid join咩GRADE都請.
18fg 睇完你個po比左唔小insight我 support樓主
想知樓主想唔想樓市跌?
讚唔讚成將香港既低端人口(即無父幹, 自己又無實力買樓果啲)踢哂去大灣區?
cgpa 唔過3有無機會有big 4 grad job offer
非三大都應該有
宜家易入好多
想知樓主作為一個已上岸人士嘅政治取態係點,藍絲立場?定無立場?

你嘅social circle嘅取態又係點,或多或少有影響到你?
我係樓主但唔係已上岸人士.

政治取態 - 我係好against government policy, 特別係tsa, 雙語教育, 我唔想第二時我個仔女唔識講廣東話.

social circle個方面, 我上面大概有講, 比面派對我多數唔會去, 有時間陪下仔女好過.

好似講得有d on9, 唔知答唔答你想要既野.

nice

會唔會考慮下捐錢比民間團體?

例如今日因為暴動被判入獄嘅人(即使我唔認同佢手段)都幾需要其他人幫助
樓主 你要加油啊 明白你有自己既難處!!
支持你 好想睇你既分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞