80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
睇到呢到究竟我睇左乜?...
入黎都係想睇你點解成功點解折墮啫
樓主講左邊樣?
入黎睇你拎獎多謝邊個呀?
big4 個個捱到五勞七傷
識諗果d 一早走左
樓主應該健康問題多
不過冇辦法一直累積落黎
錢都買唔到
岩岩升SEN搵過工, 最後揀左去第二間BIG4.
岩岩升M最辛苦, 好想走, 但唔甘心自己頂唔順, 無走.
玩完兩年, 知道個玩法.而家安定左落黎.

點解留底, 主要係有D我想要既野未拎到.
比人屌幾句就話唔畫 唔怪得你咁易睇唔開

你永遠滿足唔到任何人

係度開post想唔比人屌 你會唔會天真左少少呢?

係男人就寫落去啦
我畢業左一年半,之後一直係一間2nd做緊,而家考緊qp final,我想問下為前途係唔係應該跳入big4挨下先(個人覺得無咩關係, 因為際遇既野, 好難講, 但BIG4見多D野呢個就一定)?q左先入去係咪會好d同容易d請(無關係)?
其實真心想追樓主既post

當我自私喇,其實可唔可以唔好理D留言先,尤其d負面留言,我相信其他巴打既疑問會係你既正文搵到答案,或者最好再答?

我追左成廿頁都浄係睇睇左成個故既少少,其實追得頗攰。有d好似睇睇下變左睇你問我答咁

跨張d講就好似睇hunterxhunter咁,停刊咁耐已經唔記得你上次講咩
而家無補喇.
最好唔好玩喇, 我覺得去到最後, 跟本點都輸.
巴打 可唔可以覆埋細佬我
中型firm Forensic 覺得出路窄
報番去big 4 audit exposure係咪好啲?
SORRY, 大家出POST太快, 我成日都要睇番, 可能MISS左.

好老實講, FORENSIC我真係唔識, 我無識人做呢個DEP.

Exposure呢D野, 我覺得SOFTSKILL緊要D, 你要諗下點樣將你學到既野變得TRANSFERRABLE, 點樣拎走你學到既野APPLY落去其他地方到.
雖然比BRO你屌緊, 但比你句拎獎笑左.
認真問 樓主姓何?
中型firm 有forensic? 定係專做forensic嘅公司?

我識人大行做forensic 之後去咗MNC做investigation
我50萬
巴打邊間, 仲peak緊?

樓主有咩儲錢方法?
好多謝樓主你既文,你令我更相信我自己選擇既路。我做左幾年野,但因為人工同career path,而選擇入big4,我黎緊會上conversion,但身邊好多人叫我唔好入。

我想問係你係如何挨過無限ot既人生?健康&女朋友關係兩方面?

其實我好想可以繼續睇你寫落去,你會唔會想係其他平台寫落去?例如寫blog?

請原諒我覆得1999,做左cd rom咁耐,你令我第一次上水同俾like,請你加油繼續頂落去,你老婆同仔女一定會以你為榮!
冇玩啦
冇咩時間
玩少少心態就得
但唔保持理性好易輸身家
Lm
仆街死啦你去
樓主
Btw 呢家 big4 既 2017/2018 既 retirement 完左未
留意到呢兩年臨近 5/6月,都有 big 4既勵志故事。

各位fresh grad,唔好因一時沖動就 take 左offer
Or 睇完篇文覺得充滿鬥志,就繼續做番狗。

襯仲後生同無壓力,自己思考下自己想要d咩?當你出左社會,由其入左big 4,就會好自然被同化。

當然,如果你因爲有長遠目,咁入左 big4,就恭喜你,但入左big4 先再諗目標 說服自己/安慰自己既就 good luck
樓主
Btw 呢家 big4 既 2017/2018 既 recruitment 完左未
留意到呢兩年臨近 5/6月,都有 big 4既勵志故事。

各位fresh grad,唔好因一時沖動就 take 左offer
Or 睇完篇文覺得充滿鬥志,就繼續做番狗。

襯仲後生同無壓力,自己思考下自己想要d咩?當你出左社會,由其入左big 4,就會好自然被同化。

當然,如果你因爲有長遠目,咁入左 big4,就恭喜你,但入左big4 先再諗目標 說服自己/安慰自己既就 good luck
睇到話幫人補習

屌9成9係遵理出黎賣廣告
未追晒
努力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞