80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
我完全明 皮笑肉不笑。
但我相信點都會有朋友,你試下先open 個mind,我自己做左8年,對上對落都有真心朋友。
我自己試過轉工 做過兩間 big4
但真係既 真心朋友邊到都可以識
唔一定係batchmate 巴打 你邊間呀?
殘廁?
好似同所有同事都格格不入咁
平時話題都離唔開吃喝玩樂
但其實自己明明對依啲野唔係咁熱衷
都唔知點開口搵人傾
抑唔抑鬱都唔太關工作事
做Audit應該係現階段最適合自己嘅工作
我諗我未必有巴打你咁叻做到咁多年
(去到M grade好似已經唔係講肯唔肯挨,而係有冇能力multi tasking, 有冇能力應付到唔到chur你嘅partner同埋班班唔知會唔會亂放放飛機嘅手下
但應該可以做到拎到牌嘅
巴打介唔介意講下點解由一間Big 4去另一間?
唔同Industry?
所有野都係有心唔怕遲。考個會計盡對可行。

不過我唔知你背景係點。因為可能要用多d時間。

報big4絕對無問題如果你唔介意你既senior比你細。

Cdd kyc 即係類似background search? Credit search? AML?
其實有d推拉因素,本來諗住寫個post關於呢件事。

簡單講就係而家呢一間有多d exposure.
多謝巴打,cdd即係customer due diligence, 都算aml既一部分,平時係check下公司客/個人客既背景,寫source of wealth/fund, 講下佢地啲錢點黎。但感覺上係為左應對hkma,等銀行唔好比人罰錢而做,為做而做,冇咩意義。

可唔可以指點下,應該點樣冇會計經驗/非fresh grad 既情況下入big4?我見career website都係campus recruit/ 直接請有會計經驗既人多

冇mentor, 對於對路發展好迷惘,一直都係有工就做,唔識計劃career path
繼續啦樓主 貼出黎就緊係有人支持有唔鐘意
你自己都識話人人諗野都唔同
我都做左幾年野 人工低你一大截 好想睇下其他人既故事 睇下點先可以上位
所以唔好俾佢停啦
可以弓齊研究下。其實你而家可以先報big4,入到既話
你要take個conversion course,公司會資助你。

考完就考qp,加3年工作經驗就叫會計師。
好。

比小小時間 我會繼續出 出多幾篇 寫低我見過既人同事。

預左又比人屌
求樓主advise
bro, 唔知有冇野MISS到, 大概想傾下咩?
做得會計呢行,都夠膽去買d三表有缺陷既細價股,真係要俾個勇字你。

上文講到係大學儲落十萬。

加多一句,係岩岩升year 3個陣已經搵到份grad job,所以係個一刻,基本上我都無咩望,開始唔點讀書,日日都做兼職,連first hon都無埋。

最衰係走去買細價股,8079,8078,一下過輸左幾萬。

記得有一次,去補習前買幾萬蚊8079,補完習出黎睇一睇,無左一半。心諗,我係唔係din左。

同時其實我都買大股,2038,一買,佢就11定12連跳,又無左幾萬。

玩下玩下,差不多輸哂,得番萬幾蚊,重新起步,去做我第一份工。

個一下,痛定思痛,同自己講,唔好再玩呢d野。

雖然輸哂大學既搵番既錢,但係大學個3年,見到補過我既學生,鍾意左會計經濟,揀左條我一樣既路,見到兩個學生,入埋同我同firm,做同事,個感覺都幾神奇。
巴打捱到去SM真係好犀利

自己背景同巴打差唔多, 屋企無錢, 讀埋啲屋邨野雞中學, 好彩都叫做碌到個degree出黎
雖然唔係acct/BBA畢業, 但入過去Big4 Advisory做過幾年. 講wok點都唔夠做你地做audit辛苦, 不過大家點都體會過夾住係中間果種難受

自己唔係做consultant果類人, 能力又唔夠其他人好, 同埋又唔捱得, 所以係senior已經番去自己果行度做番in house position
見巴打有家室都可以捱到上去, 又咁錫阿媽, 我覺得自己是零 成日埋怨點解首抽會咁差

加油, 祝你可以走過低潮同埋攞到自己想要既野
留名
我都想事業有成
樓主介唔介意講下你老婆做邊行?
同埋想問下你點解唔轉行?
睇番樓主真係feel到你做big 4一直以泥係幾咁大壓力。。。
我係一個城大會計準fresh grad 之前都係城大asso 入番大學
報果陣時GPA都過3 之前有local intern 有oversea exchnage
依家仲要跌穿左3 得番2.9幾。。。
之前big 4 application 都差唔多衰哂咁制
得2間in 我 都去到partner In既
但有1間已經reject左我
淨低果間由11月in完一直review 我到依家
其實都知無乜機會比offer我。。。
曾經都覺得自己對會計依行好有興趣
好想入big 4 拎exposure 想自己係audit依行睇得更多既野
但依家睇番自己既result就懷疑自己能力係咪唔夠 係咪audit 唔岩我
依家準備grad 一個grad job offer 都無
諗起都幾灰下 心情好底落
巴打可唔可以比啲advice 我
爛尾?
原本想支持你
但爛尾不了
淨係曬命

邊度低潮呀 究竟?
功樂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞