80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
留名
樓主big4 可唔可以講下而家咩位? senior manager?
Yes
打啦
加埋物業先5m其實唔多
你full pay 就另計
大學畢業已經成功一半 仲要唔係乜垃圾科贏埋另一半
同意。所以篇文既重點其實係總結頭30年既事情。

如果係full pay 就千2萬啦。

準備番工,搭車寫多篇。
LM
利申 92年人 但係生活on99
成撚日係到錢錢錢
連登仔好撚煩啊
反而想聽樓主對會計既睇法
有咩咁吸引
點解可以係差d既環境之下
有動力 有方向咁考到
我等緊你話俾呢度 d 小朋友聽
點解做人唔係搵到錢有閪屌(excuse me)就一定開心

By the way 做人除咗死同繼續受苦
永遠都仲有其他路
唔一定要放棄一切
可能放棄一部份已經足夠令你有力量再去尋找快樂

最後請考慮尋求專業人士協助
lm
支持

btw account人工升咁快咩
我之前一隻工蓋 一隻806 加埋都輸左60幾個
好放
lm
上文講到係大學儲落十萬。

加多一句,係岩岩升year 3個陣已經搵到份grad job,所以係個一刻,基本上我都無咩望,開始唔點讀書,日日都做兼職,連first hon都無埋。

最衰係走去買細價股,8079,8078,一下過輸左幾萬。

記得有一次,去補習前買幾萬蚊8079,補完習出黎睇一睇,無左一半。心諗,我係唔係din左。

同時其實我都買大股,2038,一買,佢就11定12連跳,又無左幾萬。

玩下玩下,差不多輸哂,得番萬幾蚊,重新起步,去做我第一份工。

個一下,痛定思痛,同自己講,唔好再玩呢d野。

雖然輸哂大學既搵番既錢,但係大學個3年,見到補過我既學生,鍾意左會計經濟,揀左條我一樣既路,見到兩個學生,入埋同我同firm,做同事,個感覺都幾神奇。
Lm
Ching做big4?
會計睇法呢個好好idea, 遲d開一篇寫呢樣野。唔好意思,要拖一陣。

動力其實係黎自我老母,我知佢好想佢既仔女入大學,我一定要佢好自豪同人講呢個係我個仔。

同埋仲有一個心願,就係要買層樓比佢。

我諗野係直線思維,每一個時間只能做一樣野。我諗我老婆就係欣賞我呢樣野。

雖然講就講29 30歲,其實都係80後。但我個人無娛樂,無(士)好,唔打機,唔鐘意去旅行,無ig,無snapchat,Facebook極度inactive. 岩岩睇番對上一次post相上Facebook 係2年半前個仔出世
嗜好 推
多謝你!

其實我係極度極度唔開心,好低落,對自己好失望。但我無想過去死。

比著以前既我,可能真係會咁諗。因為我好執著,對自己既學業事業睇到好重。

我搬左出黎住3年,我老母開始同我無好close咁傾計佢先咁講。

有個朋友叫我唔好將件事帶番屋企,講得好岩,所以我先想打d總結出黎傾下計。

好多謝大家一齊睇。
點睇城大會計
樓主加油

希望你分享下股票心路歷程同埋咁多年黎既人工變幅
多謝你。

我而家打哂出黎,唔想比大家覺得我係拖。

買股票,買細傾股,畢業輸哂十萬,痛定思痛,跟曾淵滄買大blue chips, 高位試過贏3,40萬,又係貪勝不知輸,輸番哂。

人工,做會計。
第一年11k, 打後18k, 25k, 33k, 40k, 51k, 58k, 62k,計埋bonus, 而家約70k一個月。

低潮係邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞