80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
好想睇晒樓主發生咩事,希望樓主繼續寫
就算唔寫都好,都想放低一句樓主加油
睇到成廿二頁,究竟個低潮係咩

樓主逐個comment咁覆 幾時先寫得完你個故事
不如開多個post 叫你問我答
,. ,. ,.,. ,.
巴打 可唔可以覆埋細佬我
中型firm Forensic 覺得出路窄
報番去big 4 audit exposure係咪好啲?
中型firm 有forensic? 定係專做forensic嘅公司?

我識人大行做forensic 之後去咗MNC做investigation

專做forensic嘅公司
做左幾多先跳走?做investigation其實有無audit咁好pay?
師兄89? 同年
屌!!!!樓豬!!!你一開頭人生果啲打得好好!點解要停!我真係好想好想好想睇!做人好迷茫,好想睇到前人既經驗
其他人講咩點解你要理!
你做自己想做既野啦!!快啲開筆打!!!
想知樓主作為一個已上岸人士嘅政治取態係點,藍絲立場?定無立場?

你嘅social circle嘅取態又係點,或多或少有影響到你?
三大會計岩岩畢業乞食
想知你點解唔上fb ig但係上連登
講笑 想睇你打到入戲肉
想睇樓主分享埋自己嘅故事,特別係做呢行咁忙點樣維持同另一半嘅關係
做緊local 做左3年 冇degree岩岩完hd
原本打算做到考埋qp先去試下big4 2tier
成日聽話local經驗冇用
巴打其實點睇?
其實宜家我咁樣既background有冇可能入到
樓主可唔可以講多d 你既故事 同埋點解會唔開心
唔使sorry, 班撚樣伸手黨9 up兩句啫
有冇篇文嘅title/link? 想睇
其實 連登仔有冇諗住睇一睇題目先屌鳩人
人地個題目係紀錄30年發生既野
一班葡萄撚沖曬出黎
又話5m唔係乜野大不了
聽到人地有樓有老婆有仔女就羨慕妒忌恨咁
剩係想聽人地既仆街野
想係連登搵到人慘過自己黎抬高自己 ?
發現前面冇咩大風大浪就屌曬鬼咁
屌 咁篇野叫我的低潮人生算啦
睇好題目先入黎啦
屌搞到樓主唔再寫 你地最開心 可憐我地冇得睇
自己返屋企幻想人地點樣慘過你地打飛機啦
頂 樓主都未入正題就俾人問候
人地已經心煩仲要俾你地班撚屌煩
不過樓主eq夠高
我估你應該係有病然後咩咩咩
但如果你仲選擇工作唔係去休息係因為你好愛你屋企人而你都取捨左
所以都係睇開d Enjoy Life
玩法係點樣?
有咩想要既未拎到?權力?成功感?
巴打之前係咪在其他forum出過post,話飯都唔食,買個包一路食一路幫人補習個個?
所有audit experience 都有用。

不過我覺得你應該拎左個degree先,唔係都應該無咩機會。
我睇左大家既留言,見到有人有興趣其實真係好感動。

我都好想打落去,我係真係想留一點後,第二時我突然死左,失憶,絕症,我仔女知道老豆做過咩。

有人建議試下寫blog,我要搵個平台先,因為唔係好識路。

另外,我見有人好against我。比個機會澄清幾樣野。

第一,可能文筆差,諗到咩就寫咩,另到大家覺得我哂命,我絕對無咁既意思。呢排發生左d事,我只係想寫低我上半生,見過聽過 對我有影響既事同人。

第二,我睇番我寫既野,我從來都無比較過咩野,可能我唔識表達,另到大家有咁既interpretation. 我由到尾只係講自己。

第三,我唔想寫,唔係因為我嬲。係因為出一篇文比我想像中累好多好多,平時搭車係訓覺,而家係寫文。如果大家覺得我哂命,我寧願抖下好過。

最後,呢個唔係一個遵理廣告,我唔想自己寫野影響到人。
睇到呢個位
就知其實人生真係無咩需要怨
唔係因為樓主咁正面
係因為連登真係廢物垃圾集中地
中學生唔識野唔在講
讀唔成書果堆再加自己爛泥扶唔上壁既
好似樓主呢d係現實世界中先叫正常既人
上黎打篇野9up下都會俾人起鋼
證明堆loser係現實中輸到幾勁先會要係網絡執成功感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞