80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
知唔知咩叫暫時? 收爹啦柒沽碌
pish
咁都見到同學,同你同年,中一讀邊班
Lm
睇到呢到剩係覺得巴打好好彩, 成日遇到貴人,
中學時仲要搵到個靚女朋友仲要做埋老婆...
其實挫折位出左未
屌你, m=mil。唔好停留係online game 5m=5萬
巴打加油啊!再唔開心都總有過去既一日,一定會天晴!我相信你家人會一直支持你 有咩唔開心就上黎傾下計啦,好多巴絲願意同你傾嫁
lm
屌你老母人地講緊自己呀 懶醒
得罪講句 對大部份人生失敗既連登仔而言 樓主既經歷好值得參考

1.細個小學中學係咪名校唔緊要 識唔識人唔緊要 老豆老母係公屋定窮人都唔緊要
對你而言好簡單:考入大學 入大學讀專科

2.對於未來條路 諗得專注d
你要挨 係專科世界不停做不停比人屌 就會加人工 不停加 總會有錢 比到你唔止基層既生活

3.唔好怨人怨天怨地
無錯你父母差過人 但你都無人咁努力 你平凡唔緊要 入專科不停做 總會挨到。

樓主又係普通人無家底無錢無人脈
到今日有好老婆好生活 全靠佢自己
反觀大部份連登仔:
讀唔成大學既無野好講 呢個真係廢。
讀得成既又唔讀專科 又曬左大學比你向上流既機會
到入大學讀專科喇
又要諗自己係非三大仔 先天輸左

其實肯努力肯努力做野 唔好怕辛苦 你咪就係第二個樓主囉!
有幾多人一層樓都無?, 佢人工仲要唔低, 仲有個又靚又好既老婆
加油樓主
Big 4 60-70k 一個月 淨資產5m唔難wo
你話畢業到而家先20k一個月有5m就話姐
淨係個人工買樓供樓過壓測草首期已經無問題快人好多 贏人幾多條街
LM
想知個5球係咪計埋你老婆個份
計計你條淨月入唔計洗 好似比盡都係 3球
留名,支持樓主
bookmark
根本大把人就算冇父母幹幫首期
屋企都有層樓留比佢

佢人工係ok 但供樓再養兩個小朋友
老婆又唔知有冇做野 可能仲要養埋車同比家用

又靚又好嘅老婆呢part駁唔到
留名 幾好睇
又黎其實唔難?
我當樓主每年兩個月bonus,七年人工加埋有4M左右。
衣食住行,養老豆老母,交稅,考牌,交際應酬統統都要錢。樓主仲要結埋婚生左兩個小朋友。
咁都有5M直頭係勁啦。 
樓主係淨資產5m炸wo
佢講過當中1-2m賣樓賺 1-2m係樓升值個帳面數 實際cash加其他野係得1-2m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞