80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
低潮位呢? 請正面回應
Loser點可有riches
Riches are not佢wishes
無女溝 係eternity
LOSER la la 啦啦啦啦啦啦
L O S E R!
其實都好同意。我以前睇左一篇文,對我影響好深。

內容大既係有兩個人,一個做廿幾年,一個做幾年。最後升職係做幾年個個。於是廿幾年個個問點解。

如果同一件事 做廿幾年都係個件事,其實係好有問題。

睇完我都明人生一定不停增值。

打完出黎,應該都一定比人屌。係到先講唔好意思。
未入second tier做 諗住去做兩年跳出黎
我雞校grad 做多幾年big4唔會請啦
係, 而家好多恆管入左黎, 表現絕對唔比3大差.

我想問下係中型firm做forensic做有無前途
Fg入左去做但覺得出路好窄 想入番big4 做audit
血癌已帶走他
唔係,但你呢個情況,最緊要係有人幫你簽到experience.

如果你真係有興趣,你應該搵份會計工先。
我只係覺得呢種心態唔係好健康
唔係個個人都岩呢種style
呢種揾唔到錢就係社會次一等既諗法
我無Tg 要研究下點玩先。
靜d!留心d聽樓主講有乜低潮!

我會一年後番黎睇下樓主講到未
你又知道人地付出得少?
付出多就=回報多?

真係典型
人地失敗= 人地唔夠努力 嘅香港人賤種思維
最緊要critical thinking

無一個人講野,你絕對可以challenge你既上司 包括老闆。但當然你要對件事well prepared啦。

每一件事情諗都幾步。你講a,人地可能問番你b,c,d 你要諗下點答。

Multitasking, time management 個d就基本啦。
你究竟係加藤鷹定朱古力波?
認真想知樓主宜家咩post
聽你話幫人補習 係咪補qp
有冇咩info
好心你咪淨係同fans講嘢啦

你平時聽得唔夠多虛偽說話嗎?
係 夾係中間就好大壓力,件事又解決唔到,真係訓都訓唔到
辛苦曬你 返工咁攰都覆我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞