80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
80後,戶口得五萬,你既人生最低位可能已經高過我人生高位
老友 仔細老婆嫩 撐住呀
同樓豬一樣年紀,一樣中六暑假開始打工,但係仲蓄緊錢結婚
lm
多謝!
供完可能唔只5球啦屌
觀塘官立中學 同觀塘功樂官立中學?
做完3個月野, 就正式高考開學, 呢兩年入面, 同前兩年一樣, 讀書讀書, 唔同既係, 呢兩年我有KEEP住上門補習, 去補習社幫人補習, 自己去補習, 兩年黎都係咁過.

係呢兩年入面, 我識左一個對我影響好深遠既人, 佢係我一個英文補習老師, 佢而家仲係BEACON教緊, 佢除左幫到我入大學, 仲教識我點對人. 點樣去講一兩句, 佢以為好小事, 但係人地會記一世既說話. (遲D我會打多D關於佢既野).

最後, 考完哂試, 鬆左一口氣, 等放榜.
講真10 幾年前無學歷出黎做廚房
住屋企8000 個月
做得好升得快好快就兩萬
儲夠首期就買樓(果陣仲要有9 成半按揭)

而家有500 個唔出奇
YES, 我讀觀功, 人地問我係唔係讀觀中. 我老母竟然答係.
究竟係總資產500萬
定係Cash500萬
定係層樓值500萬

5球野講咩低潮呀
又有老婆有仔女,咩料

咁又係連登仔22歲醫生律師
唔好意思, 講得唔好.

Total assets =HK$13.5m
Total liabilities = HK$8m

低潮唔係剩係錢, 可以健康, 可以家人, 可以事業.

唔係醫生律師.
你咁打法幾時先到低潮
你等人地打埋先啦
bookmark 定下年返黎睇
靠老婆會發達
犯太歲啫
加速
就係咁,係日溫夜溫既情況下,比我考到一個幾好既成績,入左城大會計。

係到,我想借位講一件事。

個陣我未知自己升唔升到大學,我個英文補習老師以經叫我大學黎幫佢做助教,我即刻答佢,下我未必入到u架喎。但佢好肯定咁答我,信我一定得。

係year2個年,知道要去半年overseas internship,佢又係第一時間同我。去啦,我地等你番黎。

到我搵到份grad job,又係佢,同我講放心做,做得唔開心,番黎幫佢手。

到我差不多畢業,講起grad trip,撞正2010 world cup,佢知我鐘意踢波,話我幫左佢咁多年,請我去。當然我無要到。

我真係好好好好好彩,係成長路上有一個咁相信自己既人。佢比到信心我自己,教左我做人點對人。教左我唔好怨天尤人。教左我力求上進。k, 多謝你!

講番正題,係呢三年入面,我幫佢做助教,自己又出去幫人補習。日做夜做,有時學都唔番。就係咁,儲左差不多十萬蚊畢業。

用電話打,唔知有無錯格式。有錯唔好屌。
盡不靠人,無父幹,無軟飯。

靠既係靠老婆呢15年黎既扶持。

同靠老母呢30年黎既照顧。
加油
bookmark 定留比個孫睇
其實我本意係想打篇文, 講呢30年見過既人, 聽過既野.

但大家覺得慢, 其實我唔想, 一黎做野唔可以打咁多, 二黎我打字真係慢. 咁我好快打個SUMMARY.

HK$5.5M, 有HK$1.4/5M係買樓賣樓賺番黎. 有HK$2.5M係而家既樓既升值. 另外有百幾係搵番黎儲番黎.

26歲結婚, 27歲生第1個, 28歲生第二個.
多謝你!
慢慢打,唔急,人生路漫漫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞