80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
Lm
lm
上到中四, 開始睇下間中學既入U率, 唔睇都無事, 一睇, 對上幾年都無人入到大學, 最叻個個都係讀ASSO, 我問我自己, 就算比心機, 入到U既可能性都真係好低.

唔理喇, 都係過左第一關先, 考到會考, 考到中六先. BTW, 我間中學差到, 7分都可以升中六, 大家可以想像到成績有幾差.

同一時間, 岩岩升中四, 我識左一個女朋友, 亦即係我而家既老婆. 容許我打多兩句, 佢係一個又靚讀書又叻既女仔, 好多男仔追, 但唔知點解佢揀左當時既我. 如果我仔女第二時睇到呢到, 我想講你老豆真係好彩.

講番正題, 過左兩年, 好好彩, 比我考到17分, 直升中六, 仲係幾年以黎最高分個個.
上到中四, 開始睇下間中學既入U率, 唔睇都無事, 一睇, 對上幾年都無人入到大學, 最叻個個都係讀ASSO, 我問我自己, 就算比心機, 入到U既可能性都真係好低.

唔理喇, 都係過左第一關先, 考到會考, 考到中六先. BTW, 我間中學差到, 7分都可以升中六, 大家可以想像到成績有幾差.

同一時間, 岩岩升中四, 我識左一個女朋友, 亦即係我而家既老婆. 容許我打多兩句, 佢係一個又靚讀書又叻既女仔, 好多男仔追, 但唔知點解佢揀左當時既我. 如果我仔女第二時睇到呢到, 我想講你老豆真係好彩.

講番正題, 過左兩年, 好好彩, 比我考到17分, 直升中六, 仲係幾年以黎最高分個個.

就係呢樣都屈機啦
Push
Lm
他日你自殺死左我都記得你故事
你咁既垃圾學校都有心去溫書 你都算係咁
除左中六合彩諗唔到點收5.5m
層樓要供完你先有5M喎,如果未供完係-5M
打得好慢
佢係初戀, 亦係我老婆 而家做人媽媽, 我地兩個細路.

遲D慢慢都會講到.
係, 呢個係最主要既目的, 到時死Q左, 都有人知道我發生過咩事.
未供完.
有小朋友,死咩撚呀
慢慢會打, 比小小時間. 唔好意思.
係, 一定唔會.

但我真係好唔開心, 好唔開心.

好低落.

所以先想打D無聊野, 總結下上半生. 多謝咁多位BRO睇緊.
咁你打快少少好無
加速
你咁嘅出生都畀你 chok 到有 5M,仲想點?

巴打做盛行?

btw,小弟 94,一直都係靠食 SSRI 過活,人愈大愈覺得灰,真係睇唔見自己會有出路

你都算係咁啦,天倫之樂
係等放桍既時候, 開始左我第一份暑期工.

幫間補習社派傳單 - 個陣係廿蚊一個鐘, 要洗樓, 要係學校門口幫, 呢樣唔係問題.
最慘係要幫老板娘摺傳單, 個陣無最低工資, 比人壓得好勁, 十蚊一個鐘. 諗番真係好Q低人工.

做左大概兩個月, 跟住就開始派報紙, 個陣頭條日報岩岩出, 30蚊一個鐘, 朝朝每日6點起身, 搭兩個地鐵站派. 同時間, 夜晚加多份兼職做neway buffet bar, 廿幾蚊一個鐘, 比人屌到飛起, 做左一星期, 比人屌得太勁, 嬲嬲地就唔做.

就係咁, 係升中六既暑假, 就開始左我自己搵自己洗自己儲既日子.
小弟88年, 做會計. 其實我都係好彩, 早大家幾年出世.

千奇唔好灰心, 一定有出路. 天道酬勤.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞