80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
補中學 大專 master QP都有
有無啲咩big4生存之道
我唔搏上位
係為求有牌 有經驗 拎exposure
3年之後跳出去
其實我講左我只會答番會計問題。

大家無謂為左我呢d無聊人哂時間啦。
你唔好咁諗住,3年後可能你想長做。
你就會後悔今日但求有牌既想法。
可能一件好小既事 對你既exposure都可以好大。
依家都係想做年幾兩年second tier先
未夠料同技術去做big4住
不過到時25-6歲再先入做a1-2會唔會好遲
你依家咁高級仲有時間幫人補習? Qp 收幾錢
同樓主差唔多環境
希望冇人知我係邊個
我就90後
入左最垃圾既band3學校啲人吸毒打交
本身都自己都係0份天才
偶爾比中學老師串就高中爆seed
最後擦邊入左中六
多得一個英文老師先full cert畢業
但唔好彩又撞左dse
同等成績本來入到水泡科
但入左asso先升到大學
自問唔係努力 冇咩專注力 同你就係呢一點唔同
大學識到個好叻既女朋友 好賢淑又會陪住我既女人
最後入到間好少少既公司
有兩三個月都係6 days per week
老細睇重我 但我覺得冇人生
升職本應唔係問題 上associate 過50k都唔難
但我唔想被定形
家下轉左工 希望有新挑戰
轉工前有玩動物證 輸過幾萬
但玩玩下覺得唔好玩 停左手

加油樓主
樓主我minor 緊會計
想問下同major嘅人比會唔會差好遠
可以邊間嘛?可能有機會相遇。

前景真係唔識講,同埋都資格講,條條大路通羅馬。

Application period - 係

樓主做會計,好容易比社會system影響咗,認為system就係自己嘅容身之處。加上樓主本身嘅性格影響,可能對自己嘅要求好高或者睇得自己好低,少少失誤都會覺得好大件事。

個人認為低潮無分高低,冇話邊個嘅低潮對於其他人嚟講已經好好。因為局外人唔係自己,冇得攞嚟比。重點係自己處事嘅態度,同一件事唔同人有唔同諗法。我相信樓主都識諗,唔好放棄,好多人等緊你講埋你嘅經歷㗎。

又想講下,而家樓主都未講完個故事,已經有好多人覺得樓主曬命,用哂粗口鬧樓主咁。而家香港人嘅質素就係咁?如果每個人講嘢前可以用心思考下,相信可以更深入討論到樓主單嘢。

利申 90後絲,讀藝術,平時中意諗嘢
會, 因為你要讀CONVERSION.

除左咁, 無分別.
會, 因為你要讀CONVERSION.

除左咁, 無分別.

係要讀咗先可以入行定係可以入去半工讀
唔會, 不過FG其實無分別. 都係慢慢做上去.

no harm to try gei.
3年都唔知得唔得
太長遠唔敢諗
不過本身目標唔喺會計呢行
我畢業左一年半,之後一直係一間2nd做緊,而家考緊qp final,我想問下為前途係唔係應該跳入big4挨下先?q左先入去係咪會好d同容易d請?

btw樓主加油
睇下你做咩, 如果係BIG4, 比埋錢你讀. 有機會讀完先工, 有機會番番下放NO PAY去讀.

但我其他公司應該未必做到. (唔SURE)
唔係fg 都係local做左年幾
樓主點解一直喺big 4?
有無邊個grade 嘅時候好想去外面闖?
點解又選擇留底?
繼續啦
我追到你話考完牌 之後想轉補習 然後呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞