80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
係囉
低潮位係邊呀?

80後某程度上算好彩
90後00後條路真係難行好多
每個人都有唔同嘅”病” 你覺得冇低潮唔代表人地覺得冇 每個人嘅睇法都唔同 不斷否定分享者嘅觀點無助溝通

何況樓主都未寫個低潮出嚟
上文講到係買左咩股票, 點樣輸哂D錢.

重新起步, 開始第一份工, 大家講得岩, 係做BIG4, 唔好問邊間, 唔想自爆.

雖然好多人都睇到個POST, 知道係我, 亦都好關心, 好多謝大家.

第一年, 其實都無咩特別, 人工約HK$11K, 比hk$3k 老母, 但成日都有要放NO PAY LEAVE去考試. 跟本儲唔到錢

第一年, 都係日做夜做, senior叫你做咩, 你就做咩, 當然成日比人屌啦. 試過連續一個月1點收工. 但其實好多時係idle standby比senior.

我記得有一次, 比個senior Q我, 我唔識答, 好大壓力, 出去問個客, 問完行番番入房條路, D腳步好重, 我好驚入番去又唔識答, 心跳得好勁. 打左比女朋友傾下點做, 當然佢幫我唔到啦. 但佢就係成日咁樣係身邊陪住我. (可能大家會又會屌我自己無聊, 自己拎黎, 但就係咁, 我好介意人地點睇自己既表現).

呢份工就係咁, 你會極速訓練到諗野, 每件事都會諗多人幾步.

係呢一年, 我識左一個SENIOR, 我地一年有幾次一齊出大陸JOB, 佢之後亦都STANDBY去幫我一件事. 我真心好感動, 唔好屌住, 我會打番哂出黎.

好好彩, 一年時間考完, 但知道自己PASS哂個一下, 個心靈好空虛, 唔知有咩做好, 係無咩技能既情況下, 我決定做番自己鐘意做既野 - 幫人補習.
呢位巴打 加油呀
sor 淨係睇左開頭就回post
仲以為比人告性騷擾搞到冇得升
樓主咁快考完係有啲料
雖然無乜追po
但點都講句 樓主加油
利申 啱啱開始考QP 覺得目標好遠
都話人地未講到 收爹啦柒沽碌
呢位巴打, 見到呢個post, 我都幾心up, 大家同行, 我係好好彩, 未經歷過呢d金融危機.

只能夠講一句加油
留名
natural born loser
LM
就係開左都追得辛苦啦

郁啲話人新會員

扮撚哂老屎忽

樓主開個post無組織

同返佢講唔得嘅
唔好意思, 我第一次開post, 打字又慢, 番緊工又追唔切post, 夜d一定會再打多d, 覆多d留言.

真係好多謝大家.
酸酸酸酸
Lm
要幾失敗既人搵70k 一個月仲可以咁on 9

酸酸酸酸酸酸酸酸酸酸酸酸酸酸酸酸酸
既然人地覺係件小事, 無謂再自尋煩惱
樓主一年就pass qp好勁
有錢有樓有女有仔女,點解會想自殺
呢到應該好多人因為冇先想死
其實我無打算自殺, 呢個係我老母仲停留緊我係佢個仔既睇法, 但呢3年我地無一齊住, 做左人老豆睇野唔同哂.

我只係極度低落. 極度唔開心.

原諒我真係唔可以打件事出黎, 但我見樓下講得岩, 係一D事業既挫折.
大把人都有事業上嘅挫折。你有無試過返一份你好想做嘅新工,但做咗四個月就因為financial crisis被炒,嗰時個market咩工都無但你又要養家,搵咗幾個月工,跟住被迫做3個月contract,做完後你上司話你做得好,但因為經濟唔好公司都開唔到perm role俾你。最後只能揀一份你做big4時從來無諗過會入嘅公司仔做contract,人工仲要比你離開big4時低,朝不保夕,做咗成年先跳得返去有一份perm job, 結果浪費咗兩年而人工無增長過,其他人開始買樓而自己只能喺失業,contract之間跳嚟跳去。

到而家你當初一齊入big4嘅人而家個個搵緊十萬八萬做CFO,director,SVP,而你嘅人工只及佢地五六成。人地個個早年事業順利早早買樓,而家揸住嘅單位已經坐一望二,而自己只係供咗一個細單位兩年。

明明自己嘅能力應該相若,但發現努力工作下來都係得到咁嘅結果,呢啲先係事業上的挫折吧。
呢位巴打, 見到呢個post, 我都幾心up, 大家同行, 我係好好彩, 未經歷過呢d金融危機.

只能夠講一句加油

有一技之長都好啦 大把人無技能 仲係兩萬以下浮游緊 呢種先係痛 頭中尾輸哂 而家我都諗緊點樣做先可以增強自己
係5萬
樓明
連登fg基本50k跳,講真又幾平庸
睇黎睇去都係覺得你條撚樣係到曬命
留言仲好多人同你一齊打飛機
低質po收皮啦
慢慢打,咁撚多廢青遊手好閒等,仲叫人快
同樓主差唔多,不過人工就佢一半都無

BTW 想知咩事
fg 20k

做幾年35k+

加埋投資

80後 5m 正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞