80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
背景:

80後, 無父幹, 15歲出黎做兼職, 大學畢業, 試過輸哂成副身家, 痛定思痛, 而家儲到超過HK$5M, 經歷緊人生so far最低潮, 比呀媽叫唔好自殺.

有人想聽我會加速打, 無就等佢沉.
LM
留名
希望有圖以增加閲讀性
Lm
LM
講故台?
5Million?
5m即係5百萬? 如果係,想知點搵番黎
快撚D講la
lm
好心就打多啲先出post啦
樓?
回番樓上先. 全真人真事, 不含一滴水份. 圖我會盡量諗下點加插.

係, 其實應該5球半到, 靠自己, 有樓有股票.

而家極速打緊, 因為打字真係慢, 唔係想拖住大家. 唔好意思. SORRY SORRY.
點輸身家?
80後 大學畢業 5m

同一般人有乜分别
輸股票.
有5球半 人生低潮 姐係有病?
其實無特別, 主要係近排心情真係極度低落, 加上準備進入30歲, 想寫篇文總括一下頭30年.
多少背景.

小弟今年29歲, 就黎30. 細個屋企極窮, 老豆老母做野好辛苦, 6個人, 住300呎唐樓 (我知好過好多人, 盡無冒犯).

想由小六開始寫起, 細個成績極差, 好比心機讀書, 但係讀極都讀唔上, 小六派位, 派左一間極差既中學, 係觀塘區, 男校, 童黨燒屍個間.

個一下, 其實都唔知發生咩事, 因為同九龍塘個間個名好似, 以為自己入左BAND 1名校.

於是, 即刻同老母搵學校, 個日落好大雨, 周圍搵學校面試, 個下既狼狽, 呢一世都記得.

最後搵左一間同區既中學, 都係男校, 一樣BAND 5, 只不過無咁衰咁解.

頭3年, 又係讀極都讀唔上, 老母都有否定自己. 記得有一次, 隔離屋問我讀邊間, 佢聽錯係另一間BAND 1既中學 (觀塘區有兩間官校, 個名好似). 我老母竟然話係, 個一下, 我真係好唔開心, 連自己呀媽都否定左我.

係頭3年, 我真係好勤力溫書, 但係真係讀極都唔係好叻.

有諗過係唔係會考完就要出黎做野.
一般80後點儲五球仲要有樓
資產值過千啦

佢仲要係輸過成副身家
Sorry sorry, 表達得唔好, HK$5.5M計埋樓.
靠樓市升值?? 快打
唔緊要
我想知點儲五球
出面好似講緊都係儲一球

brw巴打你既人生應該幾刺激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞