80後, 想打篇文, 紀錄呢30年發生過既事

628 回覆
723 Like 70 Dislike
你人生唔 balance 其實好難開心
Social - Work - Leisure 唔平衝個人會好易空虛
情緒好易唔穩定

你做人其實為乜?
Ching
如果新手想試玩下啲股票,應該點學好
睇書?睇財經版?睇雜誌?
同埋如果無乜本金應該買啲乜試下水
其實都唔係咁極端, 我耐唔耐都會出去飲野, 每星期都會踢一次波, 只不過真係唔係好岩打機, FB, IG, etc.

第一次係旅行係21歲, YEAR3畢業, 但生活開始Stable落黎同埋仔女出左世, 而家一年去兩次旅行到, 黎緊去俄羅斯, 一圓睇世杯既夢想. 你講得岩, 好彩有個世杯, 個人先有D動力.
支持樓主 好有毅力
唔洗理啲人講要加速啦 跟返自己嘅節奏打出嚟
啲人又唔洗返工又唔洗打文淨係識催 我係讀者會想睇樓主自己嘅鋪排多啲 唔洗急
有錢有樓有女有仔女,點解會想自殺
呢到應該好多人因為冇先想死
有兩個小朋友都捨得死
養樓養兩個 生活壓力好大?
似晒命post 多
講咁耐 都未到戲肉
我暫時睇到幸福美滿但無病呻吟
睇樓主寫既經歷,我覺得佢人生好順利就真。
小學雞無心向學好正常,由佢中學開始生性,跟住十幾廿年都一帆風順,而家工作上撞板一時接受唔到先有所謂"低潮"。 
90後既我每一日都想死
睇完樓主打既野,自卑到想自殺
我諗我成世都搵2萬令蚊過世
每個人既低潮都唔同既
不過暫時睇樓主人生真係幾順利
有好多人 有努力過都未必好似同樓主一樣

例如有貴人幫你一把 同埋有個好既女人係你身邊
我諗有其中一樣我都滿足

同樓主差唔多大 一事無成
最愛既人又無揀自己 嫁咗人
各位唔洗咁快屌住

每個人既目標都唔同, 我諗呢度多數人既目標都係安逸, 所以見樓主物質豐富先屌

樓主既目標已經可能係另外一d野, 始終人望高處, 你一個月60k 唔通個目標仲會只係儲錢過世就算咩

所以唔洗咁快屌住, 肯追落去既咪設身處地諗下樓主煩惱囉
供緊樓 有小朋友 仲要兩件
你一死你就名副其實冚家產
諗清楚
想好快打段字仔求開解但驚騎劫樓主
樓主 人唔認命一日都仲有得打
祝你起返身
好似你個年代 或者再早少少果班人 要搵食都係做會計
小弟無知 想知以前做會計係咪=養得起成家?
認同上面班巴打,每個人既低潮都唔同。
人生順利既人通常對自己要求都好高,因為佢地唔想亦容忍唔到自己失敗(當然,淨係識食訓玩既二世祖另計)。以樓主既經歷,一時失意有"低潮"都好正常。
不過講真,人生咁長總有機會撻Q。有時真係要放鬆d做下廢柴/無賴,唔係既話你成世人都唔會開心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞