Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
之前聽講有支70300幾平,個支買唔買得過
定係買T記A009
水平
拎三分構圖法
等好天影
將水平線放上去1/3位 機向左移
石擺右下角4格 咁樣會好d?
構圖, 光線

怎樣拍出漂亮風景照 – 10個入門技巧
fotobeginner.com/548/10-tips-for-landscape-photo/

National Geographic Landscape Photography Tips
https://www.nationalgeographic.com/photography/photo-tips/landscape-photography-tips/
睇筆直
A009 好抵用,肥花1500有交易 行貨新淨有保
升完70-200 2.8 後放咗,依家都想買返
支鏡夠輕,防震好撚勁,出街方便

另一個選擇係 85 1.8g
專影人像
我出遊多數帶35 85
yes
D850開始回落返到26500
1500咁平
一陣睇下先
應該聞到味就黎出無反
如果真係有A7R既Nikon版,咁樣只需要大res唔需要ergonomics既人就唔會買D850
尤其係可以插其他mount
第一代做白老鼠多, 真係要用既話都要等多一代先敢入
A7同A7ii咁
部無反外形如果似DF 都幾正
拎緊部d7000,用到好殘,應該放唔到諗住用到壞
手上有枝 35.8
仲有兩枝人哋畀嘅:
Tokina 12 24
Tamron 70-300
而家好懶,又怕重,剩係會長裝35.8,好想入手85.8,仲有冇好推介
同意 apsc 機用85 有啲遠,50影半身人像剛好
再抵啲可揀50 1.8d 二手5舊水搞掂
不如你諗下自己想影乜先啦,然後再睇下人地點影點構圖,先再不斷試
我而家諗住練熟一個構圖法
新手想問下35.8有冇咩構圖介紹,成日用35.8影唔到重點咁
T記用緊邊支
A009好貴,又得200mm好似唔夠長
A005嚟,不過枝鏡人哋畀我,第一次玩咁長嘅鏡,玩咗陣都未去到理常程度
A009恆定光圈2.8,同埋啲人評價好似好好
用緊A025,即係70-200 2.8g2
除左唔滿意佢個對焦環放喺變焦環後面之外無乜投訴
真係想入支平平地嘅tele鏡
A025
更多spec流出:

430-450 AF points
Secondary LCD
One selection wheel
Kit lens: 24-70 F/4 無反鏡
冇built-in flash

https://nikonrumors.com/2018/07/09/additional-nikon-mirrorless-full-frame-camera-specifications-af-and-more.aspx/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞