Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
似fanpage account 多d
應該係fans或agent影完再多手upload
強國冇Twitter,得d平民用vpn上

入正題,支2470.4又幾細支
不過想佢出F/2.8
嚴格黎講,係佢本人響街拎住部機拍廣告,有途人影左相之後經一個相機新聞微搏post出黎,之後條女自己個官方微搏同twitter拎d圖黎出番post
所以某程度上係endorse左既出post,衣家仲要開左工半日都未del post,睇黎都係特登「leak」
(大把強國人/野要開twitter,話要面向世界喎(好似係))
有D柒, 感覺都OK既
感覺上Nikon唔打算響ergonomics上compromise
你可以話要同富賤/罪大分開路線,或者要避開文青書卷扮野氣息,又或者真心想專業用途好揸手都得

暫時佢有幾個特點都一致咁想俾一個唔同既體驗 (大口徑 > 大光圈 > 重手所以要大grip > 大grip想好揸就唔可以起角)
睇下今次NIKON MARKETING諗住點SELL部機
唔好又係兩個毒撚拎住部機入森林
淨係大陸嗰面用迪巴都已經脫毒啦
就算唔係大鑼大鼓咁講,淨係搵個侯生女拎住部野都已經俾人輕便時尚feel既
就算用靚仔靚女, NIKON D廣告總係有陣蝗味
個男既選人有問題
應該搵個佬味重少少,個look可以上山下海,而又未去到中坑老坑嗰種
希望今次NIKON做得好好睇睇啦
我都唔想NIKON收皮

btw d850跌到22900
我衣家又改變主意
最近用部a7s黎拍片,個control同手感差到...
而要rig起佢去到好打級數functions就開始狗咁大份
跟住走去手持部D800/D500去影野爭好遠
真係除左大大份無咩缺點
D850如果響ML出左之後再跌幾跌只會更撚吸引

想輕便衣家不如用iPhone
加個gimbal可以做到好多野
而家D850個價好吸引呀, 而家買仲送多粒原廠電, 好抵玩
真係有需要既話係入手好時機
不過我又未去到必要換機
部D800係好慢,但係因為已經有D500應付要快既場合,咁D800可以長期上腳架+remote用,響光線control到情況下根本仲係無敵
當然42 vs 36MP個denoise potential係有分別,不過個分別仲未話大到要換

衣家會考慮係睇個價既勢
我估二字頭將會係佢長期浮既位,直到有後繼機出現之後先會跌去D800個萬六位
終於屌咗850

凶宅 $24500
跟原廠副廠電、2tb硬碟、nikon背囊、相機袋、腳架、清潔套裝、讀卡器、64gb card、2年免息分期
咁多野送
終於屌咗850

凶宅 $24500
跟原廠副廠電、2tb硬碟、nikon背囊、相機袋、腳架、清潔套裝、讀卡器、64gb card、2年免息分期

記得上nikon cs拎多粒電

而家煩緊第一枝鏡,好奇問吓如果用18-55支kit影出嚟會係點
個twitter介紹仲有寫fangirling,擺明fanpage
18-55 dx鏡

18-55mm 係dx鏡,成像圈cover唔晒成個fullframe sensor
用crop mode玩住先

都係快d買支fx鏡用啦
想知邊度做緊22900?
因為試鏡嗰陣佢都係比支18-140我試
旺角樓上鋪,price.com check 吓
$22900 係扣除原廠電+2tb硬碟+䚈金價
我衣家又改變主意
最近用部a7s黎拍片,個control同手感差到...
而要rig起佢去到好打級數functions就開始狗咁大份
跟住走去手持部D800/D500去影野爭好遠
真係除左大大份無咩缺點
D850如果響ML出左之後再跌幾跌只會更撚吸引

想輕便衣家不如用iPhone
加個gimbal可以做到好多野
而家D850個價好吸引呀, 而家買仲送多粒原廠電, 好抵玩
真係有需要既話係入手好時機
想知邊度做緊22900?
旺角樓上鋪,http://price.com check 吓
$22900 係扣除原廠電+2tb硬碟+現金價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞