Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
心思思想preorder 於是Z6 尋日又research 咗一陣 分享少少
- Z mount lens 有分較貴既s-line 同普通平價line
- 35.8S同50.8S MTF表現強勁
- UK市場頭幾個月買機包一張XQD, bundle 買機FTZ adapter 約四折 (269GBP > 100GBP)
- Video電量調整至85分鐘

Reference:
http://www.rossharvey.com/reviews/nikon-z7-review (作者話d相係直出JPEG)
https://blog.graysofwestminster.co.uk/2018/08/23/its-here-nikons-new-fx-mirrorless-at-grays-of-westminster/
https://www.digitalcameraworld.com/news/nikon-z7-and-z6-what-was-nikons-thinking-and-how-will-the-z-system-evolve
好耐無見過NIKON POST有咁熱烈既討論
都正常既 開波一定係導人買新/貴鏡去cover相機既開發成本
平鏡 f-mount AF-S大把貨要清
想問吓用左D850個優惠既人:
張coupon係要買2000蚊野,同埋只可以買Nikon野?
佢有無限你要響邊買? 同埋限期到幾時?

我諗淨係買電同filter都未必砌到2000蚊
係, 一定係要NIKON CS到買野
去到9月2X號好似
如果配Z7, f-mount AF-S 有乜鏡抵買?
OK屌
響CS度買隻閃會唔會仲貴撚過出面一千蚊?
佢應該用官網個MSRP價賣?
CS買野全部係用 "建議零售價"
上次去換電, 問個STAFF有咩好買, 佢自己都笑笑口話其實除左電同FILTER外其他唔抵

認真, 其實真係得CPL, 電, 叉機 呢D野比較有意思
買閃既話出面買應該唔止慳1千
SB-5000
官網HK$4,480
price HK$3,700

EN-EL15A
官網-無價錢
price HK$320

NC - 搵唔到77
CPL - 一隻size都無

屌拿星個優惠8用31日完
coupon換野嗰度咁煩不如等佢下一輪減價
EL15a 賣4百幾蚊
咁講買閃好似慳到幾舊水, 但變左好似夾硬搵野買
老老實實個1000CASH COUPON好難用, 衰D講句買多兩粒電同叉機算

另外上次我買佢有無category睇下有咩賣, 佢話印唔切而家俾唔到我
叫我如果官網無寫價錢就可以打去問
我已經有三個嗰隻叉機,買埋D850有四隻都唔知點用得晒,唔想再要多隻(D800 D500 V1)
電其實都已經有好撚多粒,不過全部係淨EN-EL15無a字尾 (其實分別好似唔大? 官網無list過有咩分別,上網d人鳩估得個嘈字 )

我衣家驚佢下一水定價D850會再減少少,當然唔知有無二千咁多
同埋衣家出左Z我係失望/心諗買都要等下一兩代,所以入手D850係好時機
我自己又唔係話失望, 主要係個價錢接受唔到
加上如無必要都唔想食第一水機(仲要新系列), 所以D850真係入手好時機
不過我唔覺得會跌到2皮野, 頂盡真係22k
最驚佢唔減不止,仲要因為Z系出貨而D850少貨,街價分分鐘會升
其實我唔急換,不過呢d野早買早享受
冇用過Z7 答你唔到喎師兄
我只對Z7有性趣 始終24MP對鏡頭既要求冇咁大
只對Z6有性趣
有大MP就可以有多d crop既空間,呢樣野由D800開始已經有人做
只不過要等D850先因為AF夠快而sports / wildlife會認真考慮
Z7 vs Z6另一個分別係AF點數目
同埋我估到實機出爐會再有多d分野

問心,兩部個MSRP價都係唔抵,只係Z6易入口d
我衣家個「策略」係入手單反時代完全體D850封尾門先
再往後一兩年睇吓Z系柒到幾時先會出一部似樣既,因為衣家太過實驗品feel
SONY都用左三代先出到A7iii / A7Riii,以至出A9
另外Z mount雖然好大potential,不過一日未有鏡群,一日都係鳩up中
純粹為插左手上既F mount鏡,現時最好選擇仍然係D850
都岩嘅
始終z 機嘅能力 同z 鏡去到咩質素
都要2020先清楚 咁急跳入去都無用
但怕到時d850唔值錢姐

有陣時拎24-70 又唔夠長
到換左小黑又tele得濟
同意Z6Z7應該實際分野大 差成一萬蚊 應該唔止sensor唔一樣
個人好期待S-Line鏡 大Mount折射少 暫時見到d直出相邊位wide open都好sharp
Rendering 好明顯同以前唔同 有種好Modern既感覺
會出Z6/7都只係因為佢d鏡

求評
有進步, 加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞