Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
如果Z6係pro機,佢好應該至少出返支200mm⋯⋯除非day 1有f mount adapter
至於隻NOCT,宜家有focus peaking,我唸0.95未必會完全中唔到焦既...不過又AF motor 又0.95,個mount有幾大都唔會輕得出邊
果然係路線明顯
唔行文青,因為搞年輕化會得罪老屎忽fans,又唔夠人潮
唔行輕細,因為無反輕便根本係一個大話黎,除非你用kit/餅(不過咁不如用iPhone影)
所以要一個好大既理由去轉mount,就淨番口徑,俾多d位去拎入光量

同埋老老實實,optical係Nikon老本行,整幾隻巨光圈定焦應該會係神枱級
佢地可能見Zeiss Otus同Sigma Art個市場反應之後見到有得行
唔知幾時開始有無反一定要細呢個諗法
我做野影錄音過程/幕後用過Leica M240 + Noctilux 50 0.95
仲用左90 APO,24 Summilux,影完揀相差唔多全部picks都係支0.95度走出黎
就算收圈收到5.6或更細,佢散景個character都係好濃
另外就係中焦位同散景之間個transition又係好難用言語形容
原來我仲有張$1000coupon
點樣先送電 有冇detail?
係活動期間攞張收據去朗豪坊nikon CS 登記,佢會送多粒原廠電池同埋一個外置硬碟俾你

不過首先要Nikon 做到隻0.95要有Noctilux咁屈機/有氣質
終於屌咗850

凶宅 $24500
跟原廠副廠電、2tb硬碟、nikon背囊、相機袋、腳架、清潔套裝、讀卡器、64gb card、2年免息分期

記得上nikon cs拎多粒電
係活動期間攞張收據去朗豪坊nikon CS 登記,佢會送多粒原廠電池同埋一個外置硬碟俾你

要指定經銷商
張1000蚊coupon要買滿2000先可以用
咁撚仆街 咁我要600超市唔知得唔得
終於屌咗850

凶宅 $24500
跟原廠副廠電、2tb硬碟、nikon背囊、相機袋、腳架、清潔套裝、讀卡器、64gb card、2年免息分期

記得上nikon cs拎多粒電

要指定經銷商
張1000蚊coupon要買滿2000先可以用
咁撚仆街 咁我要600超市唔知得唔得

無呀,仲要張野限nikon到用
買下cpl同電囉
我幾肯定佢地會 (無十成都要有九成)
因為本身Nikkon係有咁既光學技術力
只係因為F mount / flange distance,同埋自家body個路線傾向sports/journalism等等原因,令到佢唔可以好似Zeiss同Leica咁整堆好睇不過好難用既鏡
衣家出ML仲要轉mount好明顯就係要行去呢個位

問心,我估Nikon呢步棋會好成功
今時今日佢地要提升去premium brand,整件貴到含撚既product拎profit margin好過整point and shoot / sports cam去同smart phone鬥

另外,減flange可以重新開始拍片市場,如果自家原mount鏡可以拍住都AF得順,而原廠F mount轉插可以令AF-S打後G鏡都可以用同樣AF,再加埋本身sensor phase去應付手動鏡,佢基本上係cover晒所以ARRI mount以外既鏡
買d500有無
我個陣去有幾部機有promotion 每部機送geh 都唔同
去百記或者凶澤買 再拎張單去就有野拎
我個陣係四寶買,拎張單去就有
師兄識野 Nikon 跟本唔應該打point and shoot 呢個縮細緊既市場 (加上casual/consumer 市場係好難同canon打)
High-end, pro market 先至係Nikon無反先要打下既市場
D500無份
D7500 囉
Nikon呢支Noct要拍住Leica支Noctilux
首先一定要做金屬鏡身同made in japan先得
否則係made in Thailand / 支那就唔該收撚皮
希望閃光燈系統可以內置, 易入門D
有冇師兄用過上年出果枝AFP 70-300 4563 ED VR,想問下好唔好用 見佢咁輕又唔係太大支 想試下落D750影下夜晚球賽
4.5-5.6E 先啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞