Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
根據其他機嘅經驗 影相果陣部機應該推盡iso 再加長埋個exposure time
evf 會好lag 10~15fps
都睇到少少 但當然無ovf 咁好
影開星嘅SONY撚表示

我拎D7000+10-24 F3.5-4.5 OVF 衰過肉眼
吉同一支鏡去SONY A7 縮到15-6夠COVER FF
但EVF係望到較多星點

真低光果陣係EVF好D
不過佢本身個問題同EVF能力無關
拍片最慢個shutter會限響你個video setting spec,25/30 fps的話姐係最慢25/30s,如果唔係唔通佢連續幾frame俾同一個shot你?
要capture弱光唯有用time lapse,再番去post用fps去營造/扮番個motion
理解錯
原來講movie拍片定timelaspe
可以當我無講過
係我明
但要做都要有野突出過 Sony
出黎先有 point
與其係咁不好直接出中幅仲爆
宜家好似為塞住人把口咁而出
唔係呀
佢意思係佢拍片推到盡都睇唔到
所以擔心evf 都睇唔到

佢係知要timelasp 唔可以拍片
但係我唔知佢知唔知點解
應該無事 除非NIKON智障
lock死扮ovf mode
但係EVF show唔晒某d 光譜/光度/ exposure亦係事實,呢樣野應該廿年內都唔會變
OVF起碼同你對眼既能力同步
EVF問題係佢只可以盡量WYSIWYG,應該永遠唔可以100%

你講果d 問題 其實關sensor 事 唔關evf
始終evf 只係塊oled display
OVF起碼同你對眼既能力同步

其實影低光嘢
你會發現人眼好廢
因為人眼lock死refresh rate係1/24同埋唔係好高iso

evf可以成條銀河出到
人眼唔係好清地方唔得
360度對焦環
目前我地既sensor tech係遠遠地勁過display
display就算係枱頭專業cal mon都仲講緊只有10 bit,多數少過1000 nits,少過一蒂contrast ratio,無OLED仲要無true black,仲有色域,唔準既white point... 十萬樣野
擺響相機body個panel同入面個gpu/dsp能力更有限

當然呢d tech會改進,亦都唔算慢(因為手機相關tech帶領)
At todays Z presentation in Tokyo Nikon suggested the new 58mm f/0,95 price will be around $6,000.
無錯,OVF問題就係佢俾你對眼限制佢可以有幾勁
EVF反而係無上限,而且可以根據情況用software/logic形式改變俾d咩人睇
例如你可以想佢整到個view係幫到你影 (例: focus peaking)
又可以叫佢盡量模擬個exposure結果,尤其係個A/S combo同你對眼個spec有好多分別時 (長曝,高gain)

個問題其實係響溝通度
個用家未必明白EVF只係選擇某一個樣俾你睇呢個原則
另一本介紹Z小冊子
https://cdn-4.nikon-cdn.com/e/Q5NM96RZZo-RRZZFeeMiveET0gVQ--AxJI7g-xcLVNVcp7mdwZQz5w==/Misc/Z7_Z6_Brochure.pdf

講真,部Z同個系統so far好多spec上相關既野我都好失望
不過無可否認d sample相係係有d唔知點講既punch / rendition
堆鏡個MTF圖亦都好理想
個價都係意料中事

隻focus ring要咁肥咁大角度都合理,因為光圈全開個DoF會超撚薄,你會想有好細既前後微調
香港定價一般跟美金定歐/英果邊定價多

我見都差幾遠
唔係佢fans 但爆炸頭呢個hands-on都幾實際

https://youtu.be/X2kcBclF40M
英國有d價可能包埋VAT 冇參考價值 我自己計法係日本街價x0.07 再計個九折 通常都近
Z7應該25000-26000左右
Z6我估17000-18000
我覺得兩睇啦
低光環境 用evf 要推到個sensor 好盡 好多noise
影星會唔會都難睇?
不過影星ovf 就真係睇唔到

上邊位巴打話影極光
Evf 當都無問題啦 我覺得用ovf 會好過evf 少少
唔洗講到咁遠咁科幻嘅
我都唔知點用sensor 同display 比較
上邊講緊 環境基本上唔夠光
iso 要推到51200 同exposure time 加長 evf 先睇到
唔通咁又叫display 遠遠勁過sensor?
都唔可以咁比較
睇返真實個情況啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞