Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
要睇破唔破解到
Eos m 夠多人用

你睇下有幾多af 接環
呢個真
不過就算冇AF
有接環出都係好事黎嘅
好似係因為用xqd 應該十秒可以清咗buffer
如果xqd 平少少都諗得過
live 講z7 係made in japan
NP-FW50 (SONY 舊電)
45 x 31 x 18 mm
7.4V 1080 mAh 8Wh
A7II CIPA標準 270張

NP-FZ100 (SONY 新電)
51.7 x 38.7 x 22.7 mm
7.2V 2280 mAh 16.4 Wh
A7III CIPA標準 710張

新電EN-EL15B 未搵到SPEC
用住EN-EL15A 黎比先
不過NIKON話A電渣過B電架

EN-EL15A
55 X 39 X 20 mm
7V 1900 mAh 13.3Wh
Z6 CIPA標準 310張

明顯倒水過SONY

SONY 新電大一倍都係同EL15A一樣大
SONY無反電係好似手機電咁度身訂做,用盡晒電池殼內部空間

EL15A一望就知係夾兩粒標準尺寸既圓形鋰電入去就算
單反耗電低,入面又大把位擺電池
咁就緊係冇問題啦

不過將粒單反電擺入寸金尺土又倒水既無反入面就...
Z6/7 Evf 旁邊有個制
按咗 轉部機入省電mode
平時 Mon 同evf 都熄咗 靠頂塊黑白mon 睇setting
拎上眼睇先著evf
Z7 ae lock = 9fps
5.5 fps full afc
18 張 14bits Raw 就爆buffer

Nikon z7 raw + jpg 應該 1 秒左右 爆 buffer
改用xqd 清buffer
nikon個加密係咁多間廠中最強

今次Z mount好似都唔會放api出來俾thrid party改,其實佢想咁樣迫人買返nikon鏡但我覺得無反最大優勢係可以通食唔同廠,你鏡群做得好sony canon人都會爭住你d鏡,就好似sigma咁
我以為自己返左去dc屋企

今時今日仲講緊sony廢

DPR話實測1600張
其實Nikon無咩incentive去公開
F mount鏡群齊章程度只有C記可以比較,而兩者立場唔需要講
其他mount既廠出既鏡當中有AF既,絕少響N記自己本身係無同級
又或者無出body既副廠鏡,本身已經有幾個mount選擇
姐係特登整一個AF mount俾呢堆用途都係直接間接收唔同人錢
淨番個好處係俾原本已經成手F mount以外鏡既人一個吸引力

SONY當時就係因為無鏡群響手先要行公開API呢步
事實上都證明係好正確既一步,咁可以好短時間之內確立video/cine嗰面可以插晒旗
因為當時佢可以淨sell個body既可塑性已經夠做,要佢隻FE mount入左屋先
條友痴鳩線
講緊sony e mount 佢屌撚到a mount 飛天
九唔答八
唔知新機有無eye focus
得Face detect
唔明點解D850有eye-af但Z7冇
D850有咩

我用緊都係以為得liveview既face detect
D850我試上手,liveview近影人個AF point 識自己去隻眼度
不過對我自己冇乜用 習慣咗用joystick
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞