Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
D850 原裝直倒
係唔係買埋D5 電同差電 先得
成套野幾銀?
AF都冇?FT1都有AF喎
用AFS鏡
AF-S實得既,係舊果d冇摩打既AF/AF-D唔得姐
FT1都係無摩打仔/桿
AF到既鏡都係鏡內摩,經轉插contact由body拎電/溝通
而且只可以用中間一點,無得移點無area無track
我預呢隻Z轉插會有差唔多限制
ft1最後update可以郁粒點
唔使,除非你真係需要個連拍再快啲,先至需要買EN-EL18a
仲期待佢好似Df咁型 有啲失望
Nikon都係行穩重專業路線,文青型格留返畀fujifilm Olympus
成套買好撚貴, 最貴同唔抵係叉18a個叉機, 除非你本身已經有D5
Df真係用上手我直程想掉落地,個control完全係障礙黎,得個樣吸引人

老老實實,自從有AF/AE仲要影digital negative之後根本個body多左好多野要你控制/你想控制
本身ergonomics方面Nikon其實已經響full body嗰面perfect左
出廉價APS-C機或者出N1/Z系細機時候,係選擇閹走邊d control
Df個approach只係為懷舊而懷舊
我都覺得係
最遲先可能update佢
Nikon DL就醒目呢
Fan屎 打完一輪J, 再接埋成條line

Z6
如果係12FPS Mechanical shutter

呢樣流出果樣又流出 聽日發佈會冇曬surprise
聽日宣佈結束單反業務
咁多流出
部機會唔會係made in china?
我寧願佢係泰國製造
仲要等多十幾個鐘頭先知,如果係真嘅話咁我就唔買850
仲要睇埋舊電
電池、用XQD或SD卡、雙卡還是單卡

而家差呢三樣野未知
就算係都冇咁快,停止生產菲林單鏡都仲有可能

菲林機名單得返F6同FM10係未停產,canon已經停產左菲林機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞