Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
唔好好似sony D 鏡咁on9 仲要比炒就好
A7iii?
普通消費者就係咁㗎啦 上網比較下specs就以為自己係工程師
Sensor 論呢d on9 算吧啦
好撚似A7
即刻冇左興趣
點解個個都話似A7?
我覺得唔似喎,Nikon部機圓潤好多,握手位都大,應該幾好揸手,A7四四方方,啲制嘅擺位基本上跟番Nikon 傳統
第一眼望落去個感覺係好似A7
可能full frame mirrorless係咁設計?我唔識

用過Sony A7系列幾年
頂唔順影出黎個種顏色賣撚左,張張相都好似食左屎咁

一見到而家部Z6,Z7咁撚似部A7
即刻諗番起d屎色相
好想嘔反晒胃
冇晒興趣
Z6我估15000+-
Z7我估25000+-
其實a7iii同riii已經冇咁鴨屎色
不過fix得黎今年N同C都終於出無反FF
隔離富士,見到Nikon出無反有少少心郁
sony個操作介面又 ,但N記的鏡頭支支都幾重皮
RRR
其實色已經好左好多(用緊RRR); 頂唔順佢D鏡的quality 多D....好多支都有問題, 平就話者
貴至GM都有問題點買呀
sony a7 series咁賣得
最大主因係可以用到好多mount既鏡頭
sony鏡群=垃圾
我用a7個陣都係用leica zeiss
自家sony一支都冇用過
我自己就等賣A7ii
個時買機目的都係想有部細D既可以一大一細咁去旅行用
鏡既話其實我只有FE55一支係SONY, 其他都唔係用SONY
買過3支Sony e mount, 用左一排就放返走
非恥笑 其實我成日覺得早出RRR既人好慘 未夠一年街價就平左300-400美金 跟手又出部7III相殺 放二手應該幾痛苦
等C/N 出完FF 無反,再跌d就買RIII
所以咪話SONY相機照出電子垃圾
睇下部RX100
一年一部
一部貴過一部
搞到我都想轉會
睇下N記包膠如何
sony自家鏡太貴同埋qc成日有問題
用副廠bigma又大碌
利申用緊A7iii
不要再說了...

隻mount都有料

Nikon Z-to-F lens adapter: it will be equipped with its own nonrotatable tripod socket (similar to the Nikon 1 FT1 lens adapter) and electro-motor in order to mechanically operate aperture lever via CPU signals

轉插內有摩打,姐係non-G AF-S同AF-D都可以AF
屌拿星,我太興奮連句野都無睇清楚
個摩只係用黎頂起支光圈桿收光圈...
就咁睇落NZ個操控應該好過晒現在的sony a同fuji x
右上個dial唔知係咪有埋ink display可以出不同setting畫面
最緊要係部機加mount 總重量係幾多先係重點
The Weight of Nikon D850 is 1015 g (2.24 lb / 35.80 oz) including the battery.

d750 with battery 755 g (1.7 lb.)

Sony a7 27.1 oz (769 g) includes batteries

若果可以減到 600g
會考慮入

咁買返單反算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞