Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
完全唔明 N 咁樣出兩部機為乜
z6 加 mount 重量同 d750 差無幾
電量張數點都打得少過 d750
貴 d750 7000
z7 對 d850 個 spec 係好接近但一樣貴過 d850
除左輕過 d850 同對焦點邊有野可取
更何況拍片一般都手動
個 Z mount 重點就係大光圈
比我老閪都瘋狂出定焦 f1.2 鏡啦
要 2020 先有第一支 f1.2
無反條 line 應該易入口大眾化
好,就算你話係行 pro line 之餘又唔撞 line
論拍片,有乜野我非買你 z6 z7 不可,冇
論拍攝,有乜野吸引到人由 c s 轉 n,冇
到底 nikon 有冇諗過出兩部機係黎做乜
呢度好多相機市場專家,Nikon應該百萬年薪請返去幫手
我部D750已經輕過D850 去三四次旅行已經拎到身心疲憊
我唸下年係出Z6係好時機 順便出埋70200 2.8同85 1.8影下indoor sports 帶去旅行咁
問題係 d750 唔輕過 z6 好多
唔知佢二支2.8天涯會幾重呢
好明顯留一手,過一兩年出z9做旗艦先落返足eye tracking, 雙卡
要換大口mount,可能驚sony好快進入中幅年代
部機價有d網寫美金,有d英鎊⋯⋯邊個岩
有咩問題?
mobile0X寫台幣
加mount唔一定重d, 佢個body 加完mount加多兩粒電都同單反差唔多重,其實已經贏左shutter blackout 同連拍

D5 級機等多幾年無反成熟左都要淡出
會唔會有noct 58/.95 F monut 版?
Z6/ z7 Evf blackout 幾多?

有冇提到?
EVF 如果行電子快門可以係無blackout(Sony a9 計)

上到20FPS
未有實拍應該未知evf lag有幾多

EVF 如果上到144Hz 同部機processing time夠快要取代ovf只係時間問題

不過底光可能仲係差ovf 少少
以為佢會出休閒機食下另一條水
點知出條A7R A9咁路線既機,連外型都好似...有趣
最緊要Sensor readout 夠快先得
唔會
支58其實MF 做到咁大支係咩玩法
Basic optical math 係要咁大支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞