Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
你升級個兩部...搵高像素同運動機尼比.....攝記要執相排名用D850真係.....花多一1/3時間
巴打有無相睇下
新手想學野
你係咩性質既攝記先?
響呢方面,D5 vs D850可以粗略形容做AF速度 vs 高像素畫質當中取捨
如果你係影突發野同專題好明顯用途會唔同

D5之所以貴咁多係因為佢係旗艦機
full frame,擺最新既AF module,內置直度,大電,硬合金內殼
好多feature都係值錢而且響實戰係有用
D850因為出遲d所以某部份D5有既feature佢都有,甚至更好
如果Nikon衣家出D5s咁就應該會提番起旗艦機同「次級」D850之間個距離

上面提到後製時間都係一個考慮,42MP真係好撚大,你部腦要有番咁上下勁,同埋你要俾時間tune部野同Lightroom,咁個workflow先唔會瀨屎

其實我覺得入行照用D750幾適合
佢中規中矩每樣野都有d
對於想換機既人我永遠都會咁建議: 你講得出睇得出部body有咩野位限制你,先好考慮換
我都用緊D750.....除左塊SENSOR有LOW PASS搞到SHARPNESS仲衰過M43機外...其他無野好投訴...又輕
佢唯一一個「缺點」係control/button layout用左業餘嗰隻,不過對入門黎講其實係一個賣點
如果只計spec,以佢個價位佢對得住有突
唔係貴到要賣腎,又樣樣野都做到d,輕身得黎都唔會好似D3000/5000系列咁皮包骨,個control又易入口
我成日諗衣家FF sensor平價化之後,D750其實就頂左當年D90個中級入門sweetspot
我部D750只限AFC嘅AUTO同3D對焦先跟到主體走....發生咩事...51點同21點都跟唔到....死左機?

你係呢個位影啦嘛?

呢張垃圾, 無野學
係呢個位呀
奇石林個境真係好靚
你跟團定點? 自己坐小巴去好玩好多
Cappadocia 落雪先最撚正。。。。。。
一步到位
主要負責港聞
其實我主要想升級個AF
見D850有D5嘅 AF module 所以心思思
再加上平時自己會打雀
所以想升級AF同埋見D850高像素方便crop相
坦白講 平時都覺得D750好好用 只係Af有少少唔滿意
不過D850 對我尼講負擔都唔細
D5 D4s 等基本上唔洗諗
換D500 又好似好蠢
腳架格價中
AF要盡快要去D500,同一代個AF module不過因為sensor細左,所以對焦點係cover晒全個frame
如果你有心投資去打雀,咁D500係一個選擇 (不過前題係同FF機雙槍)

FF機要AF快只可以盡量,而D5呢方面係好過D850少少
真正原因唔清楚,不過多數人認為雖然AF module係同一個,但係D850因為大MP而要process多好多pixels所以留番俾AF既DSP唔夠D5多
anyway我覺得D5 D850 D500個AF性能都係同級,分別唔係真係咁大

D750要提高AF性能要響呢三部入面揀 (或者加D4s)
不過你個budget上只可以考慮D500同D750雙槍

個天死白要點先影得好
個太陽係前面好難攪
HDR
或都唔影
唔影唔得
但個終審法院大樓好難影

個天死白要點先影得好
個太陽係前面好難攪

之前進步左,而家差返
一時時
唔識影相呀
求教路
睇返好多相影完都唔知自己為乜影
有潛質做荒木經圍呀猩
佢叻啲
冇主體、構圖差、曝光差
同埋唔敢行太前
變左流於為影而影既鳩影層次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞