Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
我想問,在這裡用nikon機的,執相會用什麼軟件?

我自己就係用nikon果個 CaptureNX-D,用佢的原因好簡單,就係因為佢係免費。
lightroom cc(老正
但係而家見到嘅lightroom cc係咪要比月費或年費再冇單獨買斷果種?
成日覺得佢好似好唔抵咁,所以一直都冇買佢
純lightroom的話可以買舊版,因為無咩新功能係有實際用途,新機型的raw最多轉tif/dng隊入lr,問題完全唔大
利申用緊cloud全套,因為有玩埋movie果邊

但舊版唔係唔再更新camera raw咩
想問問巴打們,我係真係完全影相既新手,想入人生第一部機,去豐澤果d睇過d5600好似乎合我各樣既條件,巴打們有冇咩評價
認真想研究下影相既,主要係想影去旅行影下人同影景,同埋一d生活家庭照

你既條件係咩
未用過既話,平時影係ok, 但帶去旅行怕你覺得大部同重
sorry冇講清楚
我原本budget係5000上下,有反mon有touch screen同藍牙wifi連手機
因為都諗住會認真研究下影相,重少少又唔太大問題既,不過如果細d輕d有冇咩推介?
因為原本都仲有考慮fujifilm既無反xt100既,但係第一部機好似nikon單反穩陣d
諗住認真研究下就勸你攻頂

其實成日都咁講,如果係決定認真玩,aspc真係好唔抵,不過5k budget就真係無咩好揀
2手d800,真係5000有交易
上次去星際有條友啲要求好鬼奇怪,又要金屬機身又要全片幅,但係又唔想買D800

LEICA
Adaptor 好似好細 有d睇頭
幾條片有啲景仲要係香港黎
支500/5.6冇人理
出未呀屌
等600啦
十一月前出plz
以後仲會唔會出F mount 新鏡
搵支2手有保200.-500頂住先
九至十月唔係香港
Nikon 1 個adaptar 都好細
不過轉接 Af
笑咗 罪大買起曬DPReview 既廣告 有冇咁驚
有adaptar = 鏡群已齊
N1個轉插算好大架喎(尤其相對於1系body厚度)
本身要加到F mount flange,再多多少少因為佢強制tripod mount響底
其實個2.7x crop真係算好玩,我插隻V1去小黑+1.4TC係 = 手持756mm可AF

響Z系個轉插角色唔同左,因為仲係FF應該crop factor 1:1所以只係flange shift,本身支鏡響FF DSLR係咩樣插去Z mount都係俾番嗰個樣
新機新mount 當然要新鏡
舊鏡實閹咁d function

生意佬
無反by definition要依靠主sensor做AF因為根本無獨立AF module (單反用副反光鏡射去機底個AF module)
咁意味住原裝既Z mount要用主sensor做AF sensing
而如無意外機身係無摩打,用contact叫支鏡自己轉 (又或者摩打會擺響Z>F mount?)

anyway,用舊鏡/其他廠鏡佢應該唔會突破到一般無反個做法,多數係無AF不過有AE
佢做得出應該設計好唔會慢掛, 如果唔係點吸引人入
sony相機狗都唔屌
同問
罪大之前話會繼續出
樓上答左啦
單反鏡 designed for off sensor AF(ultra sonic motor)
無反鏡designed for on sensor AF(stepping motor)

係支鏡本身原生設計,同adaptar 無關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞