Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
同iPhone一樣,真係要睇到實物先決定到
上面有人話xqd有adapter轉返兩張SD係咪真? 咁貴嘅機用單卡 點夠穩陣出job
310shot 電量 15min 拍片 Nikon 工程師訓醒未
可以安心繼續用單反😁
D850 冇買錯
迫你買grip
自動唔好得好多
d850個價有望回升
手動先恐怖 出job前一晚打咗丁批相就係咁先
去含撚啦貓蛇
a7s新出嗰時我第一個拍片session就已經奶jelly,因為要擺上dolly去pan
結果嗰幾個shot焗用crop mode先減少個效果,post要搞多好多野
特登買隻FF 4k sensor番黎,不過用唔晒個sensor...

哎呀唔好意思,唔記得左講做真job實戰你搭唔到嘴添
未必淨係因為輕細既
可以係因為想要electronic shutter
可以係想砌專業拍片rig
而同時間手上已經有F mount鏡群的話
Z7/6已經好過晒其他Nikon機
有都唔大意義
因為個adapter本身出事既factor會抵消番你用雙卡炒一張既機會
而且XQD / 或者第二時CFast成個point就係獨立controller,鑊氣少過就咁一塊flash既SD卡好多

無雙slot真係一大敗筆,對pro workflow可能係deal breaker
如果係真就真係
不嬲ML 既電量係咁上下
要大電量一定係加GRIP
人地罪大都做到700張啦 🤦🏽‍♂️
得個大mount 吸引到我
衣家用type-C起碼仲有個option係插線由衫袋擺尿袋長拎電既
話唔係咁講嘅 罪大無反做咗咁多年 技術肯定成熟啲
快門線先可以用得返
出得JOB 真係預左用GRIP / 長插外置電架啦
講DEFAULT 張數無咩意思, 比夠你同罪大一樣700張
咪又係唔夠用
反而無雙插CARD 真係有D攪笑
XQD 無雙CARD
因為你一張都買唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞