Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
佢個方針應該係會同時甚至kit set咁打包個Z>F mount,有齊AF contact既
第時唔知會唔會加埋有其他功能既mount,例如內置TC

不過轉其他mount應該會留俾其他廠搞飽佢

佢地仲有另一樣野唔知會唔會考慮
個mount同distance要好似E mount咁最好多d位走盞
咁樣先容易叫其他鏡廠出鏡俾部Nikon ML用
山頂
我都係新手
自己都試過類似咁影。。。
咁樣影好似冇咩特別。
除非d光線同埋雲超靚,
否則成張相會好flat,冇咩層次。

近排影景玩70-300mm發覺幾好玩
容易搵到焦點,同埋可以將前後景壓縮。

影照玩下 中-半tele 唔錯
nikon可以食晒兩條水

z-mount 大口徑,flange短
出z-mount body,可以用到最多市面上唔同廠嘅鏡。

F-mount 細口徑,flange長
繼續出f-mount鏡,仲可以用係市面上唔同廠嘅body。

過多幾年,相信adaptor應該整到唔同廠嘅鏡都夾到唔同廠嘅body。
果日想行下港島徑
而家為左個一月五張成日出街
但天氣唔好就唔出

睇黎逢星期三都會出少少teaser
又係我 星期六出去扑850,配咩天涯鏡好
Nikon J1 轉插
超短flange
等睇"紅閘 "
其實冇咩選擇,基本上得原廠28-300。
好似d縮左水既一體化旗艦機身加大個mount 口
contact 90度向出既bearing係好事
轉插同鏡尾變相會少左moving parts
而且會易整d,因為向底一個平面唔係曲面
個mount既大細基本上都confirm係同之前既leak一樣
大口冇腳F5
為左正確曝光
推高ISO 點睇
下 有乜問題
驚太多noise
但冇落閃靠屋內光源
惟有靠iso 縮光圈
唔該哂 上面回答 其實主要都係想影風景,咁用返6000budget 原廠枝20 1.8 影星空夠唔夠wide? 或有無其他抵玩啲既選擇
Tamron1530
迪麗熱巴

個官方twitter仲有堆相
https://twitter.com/dilireba_/status/1026140630370549760
你話有無可能係意外?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞