Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
求救。唔識操作部850 點解快門按一下開完唔識自動關要按兩次先影到一張相
聽落似你個mode dial扭左去mirror up mode
係。已解決
不過又有其他問題
個mon可唔可以校到長開資訊
liveview影相時可唔可以對焦後就靠mon反映到張相影出嚟個光度
1999 sorry
custom > C4 > monitor off delay

Liveview好似㩒OK掣會出exposure preview
不過有好多其他shooting setting或者你自己用極端既A/S/ISO組合令到個preview唔可能做出黎

建議你真係由頭睇一次說明書,Nikon既說明書算幾易明同有資訊性
收到 因為之前玩開C記。要啲時間熟習
D850 liveview 有峰值對焦,對手動玩家嚟講都算有用嘅
睇返自己影好多相都係under 左
histrogram 都係偏左少少
nikon d說明書有得上網睇, 有埋分類同search, 好方便
買左新機真係要睇下
去左何文田都係影普鳥
而家先8月
9月中至10月頭唔係香港
成日唔識攪個天死白問題
咁d雲係白色又係景深外你想點搞
個background 死白個主體又偏暗
對住個天影一係藍一係白一係灰,推番光隻野之外都冇咩野搞,除非你ps個綠底落去
如果影風景果啲呢
坐樓就暗個天就死白
聽日買Nikon 1 J5,新手學攝影嚟講好唔好?

一睇個天就唔開胃
咁衝動呀呀施主
新手買J5都可以,因為夠輕,二手機平的話都可以考慮,買新機就唔抵啦。但Nikon 1條line已經收咗皮,唔會再有新嘢出,過幾年可能連維修零件都冇
唔好啦,浪費金錢
你要注意返呢個系列條LINE已經收左皮, 建議你考慮清楚先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞