Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
我覺得兩睇啦
低光環境 用evf 要推到個sensor 好盡 好多noise
影星會唔會都難睇?
不過影星ovf 就真係睇唔到

上邊位巴打話影極光
Evf 當都無問題啦 我覺得用ovf 會好過evf 少少
多noise好過睇唔到d星響咩位(雖然熟左 見到d星就銀河響邊)(不過星雲就真係lv/evf好d)

同埋對焦你都係要mf放大睇
所以我拎單反都係要lv放到最大慢慢扭
nothing beyond Sony
本身用 nikon 拍野既已經唔多
出左 d850 叫好少少
但有乜野吸引到 d850 跳去 z7
好似冇
仲少個 slot
呢串回覆咁亂係因為我地講緊兩個唔同topic

1) EVF能力(仲有無進步空間)係一件事
2) 適唔適合作為*唯一*既viewfinder係另一件事

「上邊講緊 環境基本上唔夠光
iso 要推到51200 同exposure time 加長 evf 先睇到
唔通咁又叫display 遠遠勁過sensor?」
當然唔係
如果你個A/S/ISO exposure combo明明係應該影到極光(註:影到=sensor見到),而個EVF俾唔到你,咁明顯係個EVF不及個sensor勁

我上面純粹係針對呢點,去講EVF作為WYSIWYG既sensor exposure preview仲有改進空間
呢一點係同OVF無咩關係,事實上OVF響極光呢個case連比較資格都無

「都唔可以咁比較
睇返真實個情況啦」
你無講錯,係要睇情況
所以現時我仲傾向同DSLR,因為佢同時有OVF同EVF,俾到兩手準備唔同情況
衣家要去比較唔係為比而比,因為無反只有EVF無俾其他alternatives
如果你個A/S/ISO exposure combo明明係應該影到極光(註:影到=sensor見到),而個EVF俾唔到你,咁明顯係個EVF不及個sensor勁

你概念好似有d 唔岩
事實上 evf 只係一個特別setting 特別處理嘅video read out from sensor 同拍片類似 只係像素低 同加好多filter 同 overlay 上去

而你話sensor 見到 但evf 比唔到 係evf 差
其實中間skip咗好多野 而且唔合理

Evf 都係由sensor 出黎嘅video
唔可能sensor 睇到 evf 睇唔到
而你考慮少咗嘅就係evf 要提供一定嘅fps

例如常見嘅長曝環境
要長曝30秒 iso200 f5.6 先影到
Evf 個fps 有冇可能30秒先update 一次?
無可能嫁嗎
咁係唔係叫evf 差過sensor?
咁講都係完全錯

因為evf 要提供一定fps 嘅live video
所以會有自己一套處理
係咁嘅環境 evf 可能會推個iso25600 開到f2.8 再將fps由平時60 減到25 用黎加長exposure time
最後 你用evf 都會睇到野 只係質素差過正式影好多
但evf 個主要用途就係咁
到底Z6/ Z7電量係點?? 用緊M43想轉FF, 如果電量同A73差唔多就正
Dpreview 話影到過千
佢應該開咗dslr mode 咁影
我響上面個回覆串其實有提過你啱啱講既野,只係無深入去講
提過幾次EVF其實WYSIWYG唔到就係講緊呢個難關
我係明白成個concept,不過討論緊咁大抽visual data出入既system好難吓吓都講清講楚

不過an撚nyway
其實我地根本係同意緊對方,只係文字上有誤會
大家都知道用continous video feed去preview display一個still exposure係有物理同埋感官既限制
或者應該話大家係對EVF個現況有唔同既評價/接受度有落差
官方數字 電量連a7iii一半都無
應該咁講
Evf 係exposure time 上有限制
物理上好難真真正正WYSIWYG
除非你影相永遠都快過1/60

但比OVF 已經有好大改善
EVF 同 SENSOR 根本上同一樣野
無得比較 亦無得話evf 幾時追上sensor
你講到呢度我有另一樣野成日諗
就係其實攝影fundamentally個approach會唔會因為tech既進步而會改變
要expose耐到咁其實大程度係由當年一定要用film negatives而演變出黎
當然響edge case,影星影極光呢d,就算用最先端既天文科技都應該點要時間去曝

但係對一個consumer,個VF要做到WYSIWYG,某程度上係仲重要過exposure既options
所以smartphone就算有呢d能力,你都要搵隻專門攝影app先叫可以control多少少野
如果用stock OS camera app根本大部分人都安於接受廠方安排既全自動feed,而且事實上一般生活snap咁既approach係夠用

去到DSLR / ML呢種專業工具不過又要有ergonomic form factor,就係兩者中間,唔可以無上限咁用位同電去搞個real time visual feedback,不過又要盡量俾一個似exposure既preview俾人睇
所以我覺得「EVF追上sensor」(拿,呢句只係好籠統既概述),係一個業界會去追求既目標
就好似初代AF出現嗰時,無人會覺得AF可以即時取代幾十年功力既人手MF;不過久而久之AF成熟到一部份頂級攝影師可以完全倚賴佢而唔會compromise佢個作品
Sony個EVF長時間睇真係不了
Z6
淨機身:1995.95
Z7
淨機身:3399.95

dcfever寫英鎊,ezone寫美金
美金就貼近sony
唔會,出JOB有D位方便好多,影完一張相直接係EVF 睇效果,
唔洗拎上拎落睇MON睇下影成點
Nikon Z 7【ボディ(レンズ別売)】/ミラーレス一眼カメラ
405,000円(税抜)
税込:437,400円

Nikon Z 7【FTZ マウントアダプターキット(レンズ別売)】/ミラーレス一眼カメラ
425,000円(税抜)
税込:459,000円

Nikon Z 6【ボディ(レンズ別売)】/ミラーレス一眼カメラ
252,500円(税抜)
税込:272,700円

Nikon Z 6【FTZ マウントアダプターキット(レンズ別売)】/ミラーレス一眼カメラ
272,500円(税抜)
税込:294,300円

Z7 28.5K
Z6 17.8K

FTZ當kit鏡咁賣都要千四蚊 傻撚左
原來D850已經落去到兩萬二,係近排既事?
睇完Z實測就可以出手了
香港nikon ambassador咁講喎
根本係測嗰個方法特别食電
好期待canon出部咩出黎
但無論行EVF同LCD粒CMOS一樣要continues readout,唔同影相,可有可能係readout個part比較食電,尤其sensor technologt無大改動
冇即時取景緊係唔食電喇
Z7 Battery life (CIPA) 330
A7II Battery Life (CIPA) 350

有用過A7II都知部機倒水咁倒 真係唔好咁大期望
不過有得插住尿袋用都OK喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞