Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
想問問巴打們,我係真係完全影相既新手,想入人生第一部機,去豐澤果d睇過d5600好似乎合我各樣既條件,巴打們有冇咩評價
認真想研究下影相既,主要係想影去旅行影下人同影景,同埋一d生活家庭照
我估25000 to 30000
d3400 $27xx連kit,抵好多玩住先
under 20K la under 即課金
有冇F mount
支otus 55 1.4 都兩皮幾
無咩可能UNDER 20K
Niche market 點會賣得平
0.95 AF 鏡喎
Ff下者
出黎喇, 係58/1.2

https://youtu.be/-5zyHBXlN3M
果隻NOCT 58.2係舊鏡黎
眼殘了
想問問巴打們,我係真係完全影相既新手,想入人生第一部機,去豐澤果d睇過d5600好似乎合我各樣既條件,巴打們有冇咩評價
認真想研究下影相既,主要係想影去旅行影下人同影景,同埋一d生活家庭照

你既條件係咩
未用過既話,平時影係ok, 但帶去旅行怕你覺得大部同重
我想問,在這裡用nikon機的,執相會用什麼軟件?

我自己就係用nikon果個 CaptureNX-D,用佢的原因好簡單,就係因為佢係免費。
sorry冇講清楚
我原本budget係5000上下,有反mon有touch screen同藍牙wifi連手機
因為都諗住會認真研究下影相,重少少又唔太大問題既,不過如果細d輕d有冇咩推介?
因為原本都仲有考慮fujifilm既無反xt100既,但係第一部機好似nikon單反穩陣d
諗住認真研究下就勸你攻頂

你既條件係咩
未用過既話,平時影係ok, 但帶去旅行怕你覺得大部同重
sorry冇講清楚
我原本budget係5000上下,有反mon有touch screen同藍牙wifi連手機
因為都諗住會認真研究下影相,重少少又唔太大問題既,不過如果細d輕d有冇咩推介?
因為原本都仲有考慮fujifilm既無反xt100既,但係第一部機好似nikon單反穩陣d
諗住認真研究下就勸你攻頂

其實成日都咁講,如果係決定認真玩,aspc真係好唔抵,不過5k budget就真係無咩好揀
https://nikonrumors.com/2018/08/16/first-nikon-z-mirrorless-camera-report-from-somebody-who-actually-used-the-camera.aspx/

The Nikon Z6/Z7 have many similarities to the Sony's 7 series
The new Z-mount is almost as large as medium format mount for some 6x6 SLR cameras
Handling and ergonomics are perfect
The Nikon Z6 and Nikon Z7 have exactly the same body and use the same battery
The EVF is fixed
There are no scene modes
There is a green AUTO mode as well as PSAM and 3 user settings
Both 24-70 f/4 and 50 f/1.8 lenses have a very fast AF, on the test images there were some signs of vignetting when shooting wide open
但係而家見到嘅lightroom cc係咪要比月費或年費再冇單獨買斷果種?
成日覺得佢好似好唔抵咁,所以一直都冇買佢
上次去星際有條友啲要求好鬼奇怪,又要金屬機身又要全片幅,但係又唔想買D800
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞