Nikon 討論/貼圖區 (5) 仲係未出FF無反囉

986 回覆
5 Like 1 Dislike
新手用緊D3100 (買左好耐,又無用好耐,近排拎番黎玩)
想影下人,睇中左 Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G,見到Dcfever有人賣二手行貨,但過左保養
請問買二手鏡可以如何試?點睇係咪行貨?同買唔買得過?
記者用自己機?
冇 discount 架咩?
前排去左英國Bournemouth果邊影相

第三張可以拎高少少或者tele啲
其實我而家用緊d7200+ sigma 1770 2.8-4
想升d750但就用唔到1680
考慮緊D7500原因係佢同d500個餡係一樣
同埋而家有支1770,升1680 貴成倍好似好唔抵
另外其實有諗過買支廣角變焦大光圈(tokina)再加24120 f4 搭落d7200度
旗艦機就算二手D4s都要兩皮
咁比較下D500好似好抵,一手皮幾有同級AF
(當然無FF就係無FF)

anyway我都唔知咩野攝記會需要自費買body仲要考慮top model
有要求就無理由無budget,無budget就無理由有要求
唔知入左去做sales 買野有無得平呢
師兄有冇原圖睇下

另外岩岩上dxomark睇,d7200個dynamic range ev值竟然仲高過7500同500,又多個唔洗升級既原因
如果真係有 45MP FF, 5-axis IBIS, day-1 f mount adaptor, Nikon 發色, ergonomics 同埋拍得上D750既DR
可鳩衝
等多一兩代無反先
nikon連打手懶得請😥
一直只聞樓梯響 Nikon 會在早前 CP+ 2018 上發佈新作,而且更會是一部全片幅無反相機,可惜讓一眾 Nikon 迷落空,那邊廂 Sony 的影像業務高級總經理 Kenji Tanaka 也預測過 Canon 和 Nikon 在今年下半年度都會發佈新產品,以抵抗 Sony 在全片幅無反相機市場獨大。而近日在 Nikon Rumors 外國網站便有消息指,Nikon 將會帶來一部達至 4,500 萬像素的全片幅無反相機,採用 BSI 感光元件,人體工學設計,尺寸應該與 Sony a7 系列相近,5 軸機身防震功能,正式打進無反全片幅市場。而在格揭示中還可以看到這次 Nikon 將會用上全新的 55mm 接環,產品上架前還將推出三款鏡頭包括 24-70mm,35mm 及 50mm 鏡頭,至於這部全片幅無反相機最快會在本月底正式發佈,並在 8 月發貨,售價約是 4,000 美元,各位攝影發燒友不妨留意一下。
睇過巴打之前某啲作品
我覺得你有進步架啦
冇咩構圖同心思就真
https://youtu.be/XYLrsFZx1Lo

暗示大家唔好賣走d AIS鏡?
又拍得幾好
請教各位巴位,而家買 d810 會唔會有點不智?因為月尾推新無反,可能有機會再平少少⋯⋯謝謝各位
等下先
等 忍埋呢三個星期啦

D5500影
想有人教影相 雖然都多左出去影 但好似冇乜進步
如果有一支超廣角,一支35.8G,係咪買多支tele會好啲?
利申乜鳩都想試下影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞